Vegánske lasagne s rolovacím nástavcom na cestoviny ANKARSRUM
2022. 02. 23.
V článku tohto týždňa dávame prednosť vegánom, pretože sme pre nich priniesli lahodný recept. Cesto na lasagne môžete pripraviť doma pomocou nástavca valca na cestoviny ANKASRUM. Náš recept je opäť z knihy receptov ANKARSRUM.
Ingrediencie na lasagne pláty:
• 390 gramov durum múky
• Cca. 200 ml vody
• 45 gramov olivového oleja
Lasagne krok za krokom:
1. Zostavte svoj kuchynský robot Ankarsrum so 7-litrovou nerezovou mixovacou nádobou, špirálovým hnetacím hákom a hnetacím valčekom a tiež škrabkou na mixovaciu nádobu, ktorá zabraňuje prichytávaniu cesta k stenám misy.
2. Vložte múku do misy a spustite kuchynský robot ANKARSRUM na nízku rýchlosť.
3. Do misky pomaly nalejte vodu.
4. Pridajte olej a podľa potreby zatiahnite za páku smerom k stredu panvice, aby sa ingrediencie rovnomerne rozprestrelili. Keď sa cesto spojí, upevnite páku 1 prst od misy, nastavte časovač na 5 minút a nechajte ANKA hniesť cesto.
5. Cesto dajte na múkou vysypanú plochu na pečenie a rukami rýchlo prehneďte.
6. Zakryte a nechajte 30 minút v chladničke.
7. Teraz použite ANKARSRUM Assistent nástavec Valec na cestoviny Lasagne
8. Cesto rozdelíme na 6-8 dielov.
9. Prvé cesto prevaľkajte cez valček. Cesto medzi dvoma valčekmi vždy podsypávajte múkou.
10. Nastavte prepínač do polohy 2, potom 3 a nakoniec 4 a váľajte, kým nedosiahnete požadovanú hrúbku.
11. Plát lasagní položte na dobre pomúčený povrch a opakujte vyššie uvedené kroky, pokiaľ nie je všetko cesto husté na lasagne.
12. Z tohto množstva cesta sa dá vyrobiť dostatok plátov lasagní na 2 lasagne, ale je dôležité, že z tohto cesta môžete urobiť aj iné druhy lasagní, pretože zvyšné cesto vydrží v chladničke 2 dni dobre prikryté fóliou.
Marinara omáčka:
• 150–200 gramov údeného tofu (alebo iného marinovaného tofu)
• 15 gramov olivového oleja
• 1 cibuľa
• 2-3 strúčiky cesnaku
• 800 gramov drvených paradajok (možno aj z konzervy)
• 15 gramov paradajkového pretlaku
• 10 gramov balzamikového octu
• 10-15 gramov korenia
• 10 gramov cesnakových granúl
• 10 gramov sušenej bazalky
• 10 gramov sušeného oregana
• 5 gramov cukru
• soľ podľa potreby (množstvo závisí od obsahu soli v koreniacom prášku)
Vegánska "syrová" omáčka
• 400 ml ovsenej smotany na varenie alebo inej smotany na varenie bez obsahu mlieka
• 150 gramov vegánskeho strúhaného syra
• 1-2 lyžičky korenia
• 2 lyžičky kukuričného škrobu
Na podávanie: čerstvá bazalka
Omáčka a syrová omáčka krok za krokom:
• Predhrejte rúru na 200 C.
• Tofu rozdrobte na malé kúsky.
• Cibuľu a cesnak nakrájajte na kocky.
• Na panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu a cesnak. Pridajte rozdrobené tofu a varte, kým tofu nezačne hnednúť.
• Potom pridajte paradajky, paradajkový pretlak, balzamikový ocot a ostatné korenie a varte pod pokrievkou na miernom ohni aspoň 15 minút.
• Ingrediencie vegánskej syrovej omáčky varte na panvici, kým nezískate hustú smotanovú omáčku.
Zostavenie lasagny krok za krokom:
• Vytvorte vrstvu Marinary, na ňu položte pláty lasagne a potom vegánsku syrovú omáčku. Vrstvete ich tak dlho, kým ingrediencie vydržia. Syrová omáčka je poslednou vrstvou.
• Pečte v rúre asi 30-35 minút alebo pokiaľ syrová vrstva nezíska zlatohnedú farbu.