#zaujímavosti
Prečítajte si naše články na túto tému a pozrite si naše odporúčané produkty!
Naše zaujímavé články k téme:
4 jedlá z tekvice
Tekvica je jednou z najuniverzálnejších ingrediencií. Okrem širokého využitia je aj bohatá na živiny. Obsahuje vitamíny A, B, C a E, ale aj draslík, vlákninu...
Dlhá história hamburgerov - skrátka
Kto by povedal, že korene takého bežného rýchleho občerstvenia možno hľadať v mongolských bojovníkoch? Ak ste to o hamburgeri neuhádli ani vy, tak tento člán...
Nezvyčajné, ale chutné polevy na pizzu
Ak máte kamaráta z Neapola, tento článok mu neukazujte ani náhodou! Tradičná neapolská pizzeria ponúka pizzu Margherita. Cesto na pizzu, paradajková omáčka,...
Tajomstvo škandinávskej kuchyne
Škandinávska kuchyňa je oveľa viac ako švédske mäsové guľky! Kuchyňa severnej Európy je plná špeciálnych, no ľahko pripraviteľných jedál. Ak chcete vedieť, č...
3+1 spôsoby využitia zemiakov
Zemiaky. Jednoduchá, no geniálna ingrediencia, ktorú pozná naozaj každý. Ak vás zaujíma, ako sa dajú využiť možnosti, ktoré ponúkajú zemiaky v kuchyni, čítaj...
Odkiaľ pochádza zvyk piť kávu?
Niektorí ho pijú, aby zostali hore, niektorí ako rituálne sedenie a niektorí len zo zvyku. Nie je to nič iné ako káva. Odkiaľ pochádza zvyk piť kávu?
10 zaujímavých faktov o čaji
Existuje na tejto planéte človek, ktorý v živote nepil čaj? Odpoveď je pravdepodobne nie. Čaj totiž súťaží s kávou o titul najkonzumovanejšieho nápoja hneď p...
Urobte lepšie miešané vajíčka!
Vajcia zohrávajú určujúcu úlohu v kuchyni mnohých kultúr po tisíce rokov. Je čas, aby ste znovu objavili túto klasiku! Ukážeme vám niekoľko trikov, ktoré vás...
V stoji, v sede či v ľahu? Podivné stravovacie návyky po celom svete
Už ste niekedy jedli poležiačky? Samozrejme, počíta sa aj mlsanie v posteli! Stalo sa, že ste si pri chôdzi alebo v stoji dali pár súst? Sú miesta, kde je to...
Použitie a priaznivé účinky olív
Mnoho ľudí spieva ódy o blahodarných účinkoch olív. Skúmali sme, čo môže byť príčinou!
História vína: Nápoj s dlhou históriou
„Boh stvoril svet. Hrozno sa zrodilo zo spojenia slnka a zeme. Človek vytvoril víno z hrozna, aby sa cítil bližšie k Všemohúcemu."
Hrozienková kríza - Prečo hrozienka ľudí toľko rozdeľujú?
Hrozienka sú v gastronómii rozdeľujúcim prvkom: niektorí ich milujú, iní sa im vyhýbajú. Aký je dôvod tejto duality?
Zaváranie: umenie domácej konzervácie
Zaváranie je stará, tradičná metóda konzervovania potravín, ktorá zažíva renesanciu. V tomto blogovom článku predstavujeme základné spôsoby zavárania, ako aj...
Čo budú ľudia jesť o 100 rokov?
Počet ľudí na planéte sa neustále zvyšuje. Aké alternatívne potraviny možno zvážiť? Čo budú ľudia jesť o 100 rokov?
Čo bolo na stole na starodávnych hostinách?
Ak by ste sa mohli vrátiť v čase, čo by ste chceli vidieť? Vráťme vás trochu do staroveku: môžete nahliadnuť do nádherného gastronomického sveta starovekého...
5+2 spôsobov použitia syra
Nespočetné množstvo druhov, chutí a textúr syra nám umožňuje obmieňať jeho využitie v kuchyni takmer nekonečnými spôsobmi. Ako môžete syr použiť kreatívne a...
Ako ušetriť čas v kuchyni?
Zistite, ako môžete ušetriť čas v kuchyni pomocou jednoduchých, ale skvelých trikov a techník! Ukazujeme postupy, vďaka ktorým je varenie nielen rýchlejšie,...
Kroky zavárania paradajok
Konzervovanie paradajok doma. Obľuba konzervovaných paradajok je neutíchajúci nielen medzi starými rodičmi, ale aj medzi mladými ľuďmi! Konzervovanie paradaj...
Všetko o knedle na pare
Aj keď to nie je obvyklé, poďme rovno k veci: tento príspevok je o parnom hrnci na knedle Gassner, zbrani kuchynských zázrakov, ktorá posúva prípravu knedlí...
Tradičné recepty na moderný spôsob
Máte radi klasické príchute, no hľadáte moderný nádych? Zistite, ako môžete zmeniť tradičné recepty pomocou inovatívnych nápadov! Pripravte sa na dobrodružst...
Potraviny bohaté na vitamíny
Nový rok je v plnom prúde, je čas urobiť zo svojho zdravia to najdôležitejšie! Objavte päť fantastických receptov bohatých na vitamíny, s ktorými nielen posi...
Zdravé stravovanie: Pomôžeme vám dodržať novoročné predsavzatia!
Dali ste si novoročné predsavzatie, že sa budete zdravšie stravovať? Objavte s nami, ako sa vaša kuchyňa môže stať dejiskom zmien a nových začiatkov!
Udržateľnosť v kuchyni: ekologické technológie a postupy
Udržateľnosť nie je v gastronómii len módnym slovom - je kľúčom k budúcnosti. Zistite, ako môžu ekologické technológie a udržateľné postupy zmeniť rutinu vo...
Triky, ktoré uľahčia kuchynské prípravy
Vstúpte s nami do kúzelného sveta kuchynských prípravkov, kde sa počíta každý pohyb a kde kuchynské rutiny získavajú nový význam. Prečítajte si náš článok, a...
Vegetarián, vegán, intolerancia laktózy, citlivosť na lepok: slovník pre rôzne diéty a potravinové alergie
Čo je to vegetarián? Kedy môžeme povedať, že niekto je vegán? A čo intolerancia laktózy a citlivosť na lepok? Náš článok odpovie na všetky vaše otázky!
Kuchynské náradie, ktoré možno nepoznáte, ale mali by ste ich vyskúšať
Predstavte si, že zariadenie vám nielen uľahčí prácu, ale aj štýlovo zapadne do vašej kuchyne. Predstavujeme moderné kuchynské náradie, ktoré varenie nielen...
Zaujímavosti z histórie kulinárskeho umenia
Objavte s nami, ako oheň a korenie spôsobili revolúciu v chutiach sveta! História gastronómie je obzvlášť vzrušujúca: pozrite sa na zaujímavú históriu kuliná...
Prísady na posilnenie imunity
Predstavte si, že každé jedlo, ktoré pripravíte, môže byť nielen gastronomickým zážitkom, ale aj posilniť váš imunitný systém. Zozbierali sme pre vás niekoľk...
Umenie dochucovať, či harmónia chutí
Korenie nielen obohacuje chute, ale postupom času sa stalo aj charakteristickým znakom rôznych gastronomických kultúr. Od našej existencie s nimi experimentu...
Kúzlo trdelníkov
Pokiaľ ste niekedy navštívili alebo dokonca pravidelne chodili do centra Budapešti, určite ste narazili na predavačov trdelníkov. Poznáte ale jeho históriu?...
Prírodné surové, rozložiteľné kuchynské náčinie v duchu ochrany životného prostredia a udržateľnosti
V záujme ochrany našej planéty je stále viac oceňované ekologické povedomie a udržateľnosť. Nie inak je tomu v oblasti pohostinstva, kde rozložiteľné kuchyns...
Tajomstvo ázijskej kuchyne
Ázijská kuchyňa je jednou z najstarších a najobľúbenejších kulinárskych kultúr na svete. Niet sa čomu čudovať, keďže sa nepretržite vyvíjal tisíce rokov vďak...
Akými koláčikmi prekvapujú trendy babičky svoje vnúčatá?
Babičky vedia robiť neskutočne chutné koláčiky. Ale prečo ich potom nejedia vnúčatá? Aký koláčik by mala upiecť trendy babička, ak chce, aby jej dezert zjedo...
Ešte nie je neskoro: priveďte späť letnú atmosféru varenou kukuricou!
Varená kukurica je obľúbenou pochúťkou pre deti aj dospelých. V septembri ešte stále nie je neskoro na to, aby ste si doma uvarili várku a vrátili tak letnú...
5 prekvapivých spôsobov využitia zemiakov
Zemiaky sú v Európe prítomné od 16. storočia a odvtedy si držia svoje miesto. Používa sa v kozmetickom priemysle, deti si z neho môžu vyrobiť „zapečatenie ze...
Sledovanie zápasu s priateľmi? Pokročilé tipy na občerstvenie pre vašich hostí
Každý pozná solené arašidy, chipsy, pukance a iné podobné „prílohy k pivu“. Ale čo špeciálne občerstvenie? Viete, ako si vylepšiť sledovanie zápasu alebo pop...
Spíte zle? Možno za to môže večera!
Ak sa v noci dobre nevyspíte, ľahko to môže súvisieť s vašimi stravovacími návykmi. Čo to presne znamená, sa dozvieme v tomto príspevku.
3+1 filmy, ktoré milovníci varenia musia vidieť
Milujeme "filmy o varení" napriek tomu, že chuť a vôňa jedla sa na filmovom plátne bohužiaľ neprenesie. Napriek tomu nás napĺňa radosťou vidieť zrod chutných...
Toto jedli počas reformnej éry: Vyskúšajte večnú klasiku aj vy!
Čo jedli ľudia v období reformácie v prvej polovici 19. storočia? Aké jedlo mal Petőfi, Széchenyi alebo Jókai najradšej? V tomto článku hľadáme odpovede na t...
V stope barbeque
Grilovaciu párty ste už určite videli v americkom filme. Viete, ako grilovať mäso? Čím je ochutená? Akú omáčku k nej pripravujete? Aké je tajomstvo BBQ?
Schlaďte sa limonádou!
V úmorných letných horúčavách nie je nič lepšie ako pohár ľadovo vychladenej osviežujúcej limonády! Pridali sme krátke zhrnutie histórie limonády ako pochúťk...
Brunch, staronový trend
Keď sme o tom prvýkrát počuli, boli sme týmto konceptom prekvapení, ale časom sme si uvedomili, že to nebol až taký zlý nápad, v skutočnosti sme to robili v...
Vajcia a šunka: nápady na Veľkú noc
Ak dodržiavate tradície a zároveň ste moderní, tak ste určite otvorení príprave moderných jedál z tradičných surovín. Napríklad Veľká noc! Priniesli sme do t...
Príprava morských plodov doma
Milujete morské plody, no neviete, ako si z nich doma pripraviť pochúťky s dokonalou chuťou a textúrou? Uviedli sme niekoľko argumentov v ich prospech a niek...
Čaj o piatej: všetko vám ukážeme
Čaj o piatej je zvykom Britov známym po celom svete. Ale čo presne a ako to konzumujú? Aké tradície ho charakterizujú? Čo by ste mali robiť, ak by ste organi...
Molekulárna gastronómia, veda o jedle
Molekulárna gastronómia nie je len nový reštauračný trend, je to oveľa viac. A jeho história siaha tiež do dávnej minulosti. O čo presne ide, sa dozviete v n...
5 receptov založených na blanšírovaní
Blanšírovanie nie je až taká zložitá kuchynská operácia. V zachovaní chuti a vône zeleniny je však neprekonateľný. Priniesli sme vám niekoľko receptov, aby s...
Príchute sveta: ako ich používať?
Kuchyne v malých miestnych komunitách sú v posledných rokoch čoraz populárnejšie. A čo sa týka chutí, sme stále odvážnejší. Ako variť takéto špeciality doma?...
Silvester a Nový rok: poverčivé jedlá
Akými zvykmi spojenými s jedlom formujeme náš Silvester? Aký zvyk sa skrýva za každým jedlom? Poďme sa pozrieť na to, čo jesť a čo nejesť a akými receptami s...
4 skvelé jedlá na Silvestra
Aby ste na svojej silvestrovskej párty naservírovali naozaj skvelé jedlo, nemusíte nutne stráviť celý deň v kuchyni. Priniesli sme vám niekoľko super a super...
Vianočné jedlo v Európe
Aké jedlá sa jedia na Vianoce v rôznych krajinách? Týmto malým prehľadom sa môžeme inšpirovať a spoznať zvyky súvisiace s Vianocami. Vydajte sa na dobrodružs...