gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Tipy na sušenie

2024. 08. 22.

Tipy na sušenie

Dnes sú tak prirodzené hrozienka, sušené slivky, čučoriedky atďjeho prítomnosť v kuchyni, že nás ani nenapadne, ako starodávne konzervačné metódy sa používajú na tieto pochúťky.

Od pradávna sa sušenie pravidelne používalo na konzerváciu ovocia. Jeho skorý výskyt nie je prekvapivý, pretože ide o veľmi jednoduchú metódu, s ktorou – okrem toho, že plody vydržia dlhšie – môžeme urobiť aj zdravý dezert! Len pár výhod:

- Správne usušené ovocie si zachováva významnú časť obsahu užitočnej účinnej látky.
- Pre svoj masívny obsah cukru môžu nahradiť menej zdravé sladkosti.
- Ich obsah vlákniny je vysoký, takže ich konzumácia napomáha tráveniu.

 

Zdroj zimných vitamínov a vlákniny

Pripraviť sa sušeným ovocím sa oplatí aj na zimné obdobie, pretože tak môžeme svojmu telu zaistiť prísun vlákniny a vitamínov aj v chladnejších mesiacoch.

Vzhľadom na to, že zima už je za nami, vyrazili sme tiež otestovať sušiaci stroj Atacama s novým ovocím, s ktorým si hrozienka a ďalšie sušené pochúťky môže doma vyrobiť každý.


(zdroj: atacamadehydrator.com)

Základy sušenia

Stroj sa veľmi ľahko používa: stačí vložiť sušiace pláty posypané ovocím do koľajničiek na vnútornej strane bubna, zasunúť predný a zadný plát, zapojiť do elektrickej siete a sušenie sa môže začať! Než ale začneme, ujasnime si na chvíľu niektoré základy:

- Ovocie pred spracovaním umyte, nemusíte ich ani veľmi sušiť, o zvyšok sa postará stroj.
- Niektoré druhy ovocia je lepšie sušiť bez kôstok. Napríklad: hrozno, čerešne, čerešne alebo slivky.
- Pokiaľ sušíte sladšie, mäkšie ovocie, ako sú banány, je dôležité vložiť do stroja hrubšie plátky, inak sa banánové kolieska nevyhnutne prilepia na dierovaný sušiaci plech a bude ťažké ich nabrať.
- A ak sú plody sušené so šupkou, oplatí sa pokladať plátky alebo semená šupkou dole.
- Pre sušenie si môžete vybrať z niekoľkých vstavaných režimov, od rýchleho sušenia (HOT) až po ekonomické a prirodzenejšie (BIO) nastavenia. Môžeme tiež prispôsobiť dĺžku a teplotu programu.

Vzhľadom na jeho sezónnosť sme pred pár týždňami vyskúšali obzvlášť aktuálne sušenie hrozna. Na to sme použili rýchlejší prechodný program, ktorý ohrieval a sušil ovocné jadrá na 50-55 stupňov Celzia. V prípade hrozna môžete proces urýchliť rozpolením semienok, aj keď sa sušením sa všeobecne neoplatí toľko ponáhľať.

Sušenie má prospešnú vlastnosť učiť trpezlivosti. Niektoré programy zahŕňajú sušenie až 30-48 hodín, to je doba, počas ktorej musíte čakať, než sa vám pochúťky dostanú do rúk. Pokiaľ nemáte trpezlivosť, nedostanete dezert alebo dokonca vitamíny, pretože ovocie si lepšie uchová obsah vitamínov a minerálov pri dlhších programoch; bonusom je len nižšia spotreba energie.

Pokiaľ sa chcete natrénovať k trpezlivosti a ešte viac si chcete spestriť svoj jedálniček sušeným ovocím, ktoré si sami pripravíte, vyskúšajte talianskú sušičku Tre Spade Atacama Pro Deluxe, ktorý je teraz k dostaniu za rozumnú cenu v našom e-shope. Pripravte sa na zimu s kvalitným sušeným ovocím!


Súvisiace produkty