Tipy na sušenie
2024. 08. 22.
Dnes sú tak prirodzené hrozienka, sušené slivky, čučoriedky atďjeho prítomnosť v kuchyni, že nás ani nenapadne, ako starodávne konzervačné metódy sa používajú na tieto pochúťky.
Od pradávna sa sušenie pravidelne používalo na konzerváciu ovocia. Jeho skorý výskyt nie je prekvapivý, pretože ide o veľmi jednoduchú metódu, s ktorou – okrem toho, že plody vydržia dlhšie – môžeme urobiť aj zdravý dezert! Len pár výhod:
- Správne usušené ovocie si zachováva významnú časť obsahu užitočnej účinnej látky.
- Pre svoj masívny obsah cukru môžu nahradiť menej zdravé sladkosti.
- Ich obsah vlákniny je vysoký, takže ich konzumácia napomáha tráveniu.
Zdroj zimných vitamínov a vlákniny
Pripraviť sa sušeným ovocím sa oplatí aj na zimné obdobie, pretože tak môžeme svojmu telu zaistiť prísun vlákniny a vitamínov aj v chladnejších mesiacoch.
Vzhľadom na to, že zima už je za nami, vyrazili sme tiež otestovať sušiaci stroj Atacama s novým ovocím, s ktorým si hrozienka a ďalšie sušené pochúťky môže doma vyrobiť každý.
(zdroj: atacamadehydrator.com)
Základy sušenia
Stroj sa veľmi ľahko používa: stačí vložiť sušiace pláty posypané ovocím do koľajničiek na vnútornej strane bubna, zasunúť predný a zadný plát, zapojiť do elektrickej siete a sušenie sa môže začať! Než ale začneme, ujasnime si na chvíľu niektoré základy:
- Ovocie pred spracovaním umyte, nemusíte ich ani veľmi sušiť, o zvyšok sa postará stroj.
- Niektoré druhy ovocia je lepšie sušiť bez kôstok. Napríklad: hrozno, čerešne, čerešne alebo slivky.
- Pokiaľ sušíte sladšie, mäkšie ovocie, ako sú banány, je dôležité vložiť do stroja hrubšie plátky, inak sa banánové kolieska nevyhnutne prilepia na dierovaný sušiaci plech a bude ťažké ich nabrať.
- A ak sú plody sušené so šupkou, oplatí sa pokladať plátky alebo semená šupkou dole.
- Pre sušenie si môžete vybrať z niekoľkých vstavaných režimov, od rýchleho sušenia (HOT) až po ekonomické a prirodzenejšie (BIO) nastavenia. Môžeme tiež prispôsobiť dĺžku a teplotu programu.
Vzhľadom na jeho sezónnosť sme pred pár týždňami vyskúšali obzvlášť aktuálne sušenie hrozna. Na to sme použili rýchlejší prechodný program, ktorý ohrieval a sušil ovocné jadrá na 50-55 stupňov Celzia. V prípade hrozna môžete proces urýchliť rozpolením semienok, aj keď sa sušením sa všeobecne neoplatí toľko ponáhľať.
Sušenie má prospešnú vlastnosť učiť trpezlivosti. Niektoré programy zahŕňajú sušenie až 30-48 hodín, to je doba, počas ktorej musíte čakať, než sa vám pochúťky dostanú do rúk. Pokiaľ nemáte trpezlivosť, nedostanete dezert alebo dokonca vitamíny, pretože ovocie si lepšie uchová obsah vitamínov a minerálov pri dlhších programoch; bonusom je len nižšia spotreba energie.
Pokiaľ sa chcete natrénovať k trpezlivosti a ešte viac si chcete spestriť svoj jedálniček sušeným ovocím, ktoré si sami pripravíte, vyskúšajte talianskú sušičku Tre Spade Atacama Pro Deluxe, ktorý je teraz k dostaniu za rozumnú cenu v našom e-shope. Pripravte sa na zimu s kvalitným sušeným ovocím!
Najobľúbenejšie príspevky
Súvisiace produkty
TRE SPADE teflonový list, sada
28,80 EUR(24,00 EUR + DPH)
TRE SPADE Atacama Cube sušička na ovocie a zeleninu
122,40 EUR(102,00 EUR + DPH)
TRE SPADE Atacama PRO sušička ovocia a zeleniny
164,40 EUR(137,00 EUR + DPH)
TRE SPADE Atacama PRO Deluxe sušička na ovocie a zeleninu
284,40 EUR(237,00 EUR + DPH)
GAMMO sušička - na 12 tácok
300,00 EUR(250,00 EUR + DPH)
GAMMO sušička - na 16 tácok
420,00 EUR(350,00 EUR + DPH)