gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Hrozienková kríza - Prečo hrozienka ľudí toľko rozdeľujú?

2024. 08. 07.

Hrozienková kríza - Prečo hrozienka ľudí toľko rozdeľujú?

Pôvod a história hrozienok

Hrozienka sú snáď jednou z najviac rozdeľujúcich surovín, s ktorými sa môžeme v kuchyni stretnúť. Niekto to miluje, niekto nie.

História hrozienok siaha tisíce rokov späť. Prvé písomné správy pochádzajú zo starovekého Egypta a Perzie, kde sa hrozno sušilo už pred naším letopočtom. Zasnúbili sa okolo roku 2000. Proces sušenia hrozna je extrémne jednoduchý: hrozno sa suší na slnku alebo v špeciálnych sušiarňach, kým sa ich obsah vody výrazne nezníži a prirodzený obsah cukru zostane koncentrovaný. Tento postup nielen zvyšuje trvanlivosť, ale taktiež zintenzívňuje chute.

Hrozienka sa uchytili v mnohých kuchyniach a všade sa používajú zvláštnym spôsobom. V Európe, najmä v anglosaskej kuchyni, sú hrozienka nevyhnutnou zložkou vianočného pudingu a rôznych ovocných chlebov. Bokom nezostávajú ani Taliani: radi používajú hrozienka pri výrobe slávneho panettone alebo rôznych koláčov.

V Amerike sú hrozienka bežnou súčasťou raňajkových müsli a koláčov.

Klasickým obľúbencom sú napríklad hrozienkové ovsené sušienky. Dá sa ale nájsť aj v mexickej kuchyni, kde sa hrozienka pridávajú do korenených jedál, ako je „mole“ omáčka, aby vyvážili chute.

 

Prečo mnoho ľudí miluje hrozienka?

Jednou z najväčších príťažlivostí hrozienok je ich sladká a prirodzená chuť.

Počas sušenia je z hrozna extrahovaná voda, prírodný cukor v nich sa teda koncentruje, čo má za následok intenzívnu sladkosť. Táto príchuť učaruje mnohým ľuďom, najmä tým, ktorí majú radi zdravé, prírodné sladidlá. Hrozienka môžu byť výbornou náhradou rafinovaného cukru v koláčoch, müsli, alebo sa dokonca konzumujú samotné ako skvelá desiata.

Navyše je nielen chutné, ale aj výživné. Je bohatý na vlákninu, ktorá napomáha tráveniu a zaisťuje pocit sýtosti na dlhšiu dobu. Je tiež plný antioxidantov, ktoré chránia bunky pred škodlivými voľnými radikálmi a posilňujú imunitný systém. Hrozienka obsahujú tiež značné množstvo železa, ktoré je nevyhnutné pre tvorbu červených krviniek a správny transport kyslíka v tele.

Sušené hrozno je tiež zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a udržiavať zdravie srdca. A jeho energetický obsah poskytuje rýchlu a trvalú energiu, ktorá sa môže hodiť najmä pri športe alebo dlhých pracovných dňoch.

 

Prečo mnoho ľudí nenávidí hrozienka?

Hoci sú hrozienka pre mnohých nekorunovaným kráľom sladkostí, nájdu sa aj takí, ktorí toto drobné sušené ovocie nemajú radi. Ale prečo to tak je?

Mnoho ľudí sa hrozienkám vyhýba, pretože im ich textúra vadí. Žuvacia a mazľavá textúra hrozienok sa nepáči každému, zvlášť v kontraste s hladkou, jemnou textúrou torty alebo iného jedla. Sladká chuť hrozienok môže byť tiež rozdeľujúca: niektorí ju milujú, iní ju považujú za príliš intenzívnu alebo dokonca umelú. Sladká chuť často neladí s jedlom, do ktorého je pridaná, najmä pokiaľ to človek nečaká.

Nechuť k hrozienkám je často spojená so zlými spomienkami na detstvo. Mnoho ľudí si pamätá sklamanie, keď namiesto čokoládových kúskov boli v ich sušienkach hrozienka alebo keď nečakané zrnko hrozienka zničilo to, čo považovali za dokonalé sústo. Také zážitky môžu zanechať trvalú stopu a spôsobiť averziu k hrozienkám.

Tieto zlé skúsenosti sú často hlboko zakorenené a môže byť ťažké ich prekonať aj v dospelosti. Myšlienka, že hrozienka môžu pokaziť naše obľúbené jedlá, vedie mnohé k tomu, že sa tejto zložke úplne vyhýbajú.

 

Hrozienka sú preto skutočnou témou diskusií. Niektorí ľudia to milujú. Niektorí ľudia to nenávidia. Ku ktorému táboru patríte? Milujete alebo nenávidíte hrozienka? Podeľte sa s nami o svoj názor! Ak by ste si ho chceli usušiť sami, pozrite sa na náš internetový obchod kliknutím tu!


Súvisiace produkty