Priaznivý účinok sušeného ovocia
2024. 08. 05.
Co je sušené ovoce?
"Babička! Nemám rád hrozienka v koláči!" – zaznievalo pri kuchynskom stole v našom detstve. Milá babička však vedela, ako nás prekabátiť: „Môj malý synček! To nie je hrozienka, to je sušené hrozno.“ A už sme sa zahryzli do koláča.
V dnešnej dobe sa regály obchodov rúcajú pod rôznymi sušenými plodmi. A okrem toho, že sú chutné, blahodarných účinkov sušeného ovocia je nespočet.
Sušenie je v podstate konzervačný proces. V dôsledku toho ošetrené ovocie scvrkne a stratí väčšinu obsahu vody a hmoty. Sušené plody sa tak premenia na koncentrované zdroje živín. Počas procesu sušenia sa obsah vody v plodoch stráca, takže sa v nich koncentrujú vitamíny, minerály a vláknina. Napríklad hrsť sušených marhúľ obsahuje viac vitamínu A ako rovnaké množstvo čerstvého ovocia.
Prečo je to dobré?
Sušené ovocie je bohaté na prírodné cukry, vlákninu, draslík a antioxidanty. Ich pravidelná konzumácia prispieva k zníženiu rizika obezity, cukrovky 2. typu a osteoporózy. Sušené ovocie obsahuje 3-5x viac minerálov a vitamínov ako čerstvé ovocie.
Obsahujú tiež rôzne makro- a mikroživiny, rovnako ako zdraviu prospešné bioaktívne zlúčeniny, ako sú fenoly, flavonoidy a karotenoidy. Vďaka tomu všetkému ich pravidelná konzumácia účinne znižuje riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení a môže tiež pomôcť predchádzať artritíde a opotrebovaniu chrupaviek.
Koľko cukru obsahujú sušené ovocie?
Ovocie obvykle obsahuje značné množstvo prírodného cukru. Pretože bola zo sušeného ovocia odstránená voda, všetok cukor a kalórie sú sústredené v oveľa menšom balení. Z tohto dôvodu má sušené ovocie veľmi vysoký obsah kalórií a cukru, vrátane glukózy a fruktózy.
Niektoré príklady prirodzeného obsahu cukru v sušenom ovocí:
- Hrozienka: 59%.
- Datľa: 64-66%.
- Sušené slivky: 38%.
- Marhuľa: 53%.
- Figy: 48 %.
Ako sa do môjho jedálnička zmestia sušené produkty s vysokým obsahom cukru?
Mnoho ľudí si myslí, že kvôli vysokému obsahu sacharidov (cca 50-80 g/100 g) nemožno sušené ovocie konzumovať v rámci nízkoenergetickej diéty. Našťastie tomu tak nie je, tieto produkty je možné pridať aj príležitostne, v malom množstve.
Hľadajte produkty bez pridaného cukru, používajte ich s mierou, do denného príjmu vždy zahrňte ich energetický a sacharidový obsah a nezabúdajte denne jesť čerstvé ovocie.
Sušené ovocie je možné v kuchyni využiť mnohými spôsobmi. Sú vynikajúce na obohatenie koláčov, müsli, šalátov a mäsových pokrmov. Sušené marhule a datle sú obľúbené najmä v blízkovýchodnej kuchyni, kde sa často používajú na dochutenie mäsitých pokrmov. Sladkosť sušeného ovocia prirodzene zvýrazňuje chuť jedla, takže je možné znížiť množstvo pridaného cukru.
Aké konkrétne problémy môžu vyriešiť rôzne sušené ovocie?
- KOSTI: Hrozienka
Hrozienka obsahujú veľa bóru, čo je minerál, ktorý preukázateľne spomaľuje úbytok kostnej hmoty u žien v menopauze. Na maximálnu ochranu kostí prisypte jogurt bohatý na vápnik.
- VYČERPANIE: Datle
Keď sme vyčerpaní, obvykle túžime po sladkých potravinách. Datle sú dobrou voľbou, pretože majú relatívne nízky glykemický index, to znamená, že pomaly uvoľňujú obsah cukru, a tak poskytujú stálu hladinu energie aj napriek svojej sladkosti.
- VYSOKÝ KRVNÝ TLAK: Sušené marhule
Sušené marhule obsahujú trikrát viac draslíka ako banány a obsahujú veľmi málo soli. Draslík pôsobí proti vysokému krvnému tlaku tým, že pôsobí proti účinku sodíka na zadržiavanie tekutín. Marhule je lepšie konzumovať v sušenej forme, pretože tak môžeme zjesť viac ovocia, teda do tela dostať väčšie množstvo živín.
- TRÁVIACE PROBLÉMY: Sušené slivky
Podľa najnovších výskumov šesť kusov (50 gramov) sušených sliviek dvakrát denne zmierňuje zápchu účinnejšie ako aktívne laxatívum ispaghula. Voľnejšiu stolicu zaisťuje obsah sorbitolu v ovocí.
(Zdroj: Medipress)
Môžem sušiť ovocie doma?
Samozrejme! Na sušenie je potrebné plody nejakým spôsobom upraviť. Umyte, olúpte, odstráňte semienka. Doba sušenia sa obvykle pohybuje okolo 14 hodín, záleží samozrejme na obsahu vody v ovocí a hrúbke plátkov. Ideálna hrúbka plátku je okolo 5 mm.
U plodov, ktoré ľahko hnednú, môžeme estetickej vade predísť namočením do vody s kyselinou askorbovou. Jednu polievkovú lyžicu kyseliny askorbovej (kryštalický vitamín C k dostaniu v lekárňach) rozpustite v dvoch litroch vody a plátky ovocia v nej na dve minúty namočte, aby nezhnedli. Tú môžete dokonca nahradiť citrónovou šťavou.
Niektoré druhy ovocia, ako sú slivky alebo marhule, by mali byť rozpolené a potom umiestnené naruby na sušiace plechy, skrátite tak dobu sušenia a tým aj spotrebu energie. Hrozno, čučoriedky a ovocie malého priemeru nie je nutné krájať napoly, ale pretože vosková časť chráni šupku, namočte ich na tri minúty do horúcej vody. Kvôli tomu sa na šupke ovocia objavujú drobné prasklinky, ktoré pri sušení umožnia uniknúť obsahu vody.
Sušenie plodov je dokončené, keď sa na nich v ohybe neobjavujú mokré škvrny. Na skúšku každý roztrhnite napoly, aby ste mohli určiť, či vo vnútri nezostalo príliš veľa vlhkosti.
Väčšinu zeleniny môžete sušiť rovnakým spôsobom ako ovocie. Hrach sa však oplatí predvariť, inak bude pri sušení ďalej zrieť a starnúť. Na sušenie byliniek a korenia stačí kratšia doba a nižšia teplota.
Má to iba blahodárne účinky?
Rovnako ako mnoho iných potravín má aj sušené ovocie svoje pre a proti. Ich vysoký obsah cukru a kalórií môže spôsobiť problémy pri nadmernej konzumácii. Z tohto dôvodu by sa sušené ovocie malo jesť iba v malom množstve, najlepšie spoločne s inými výživnými potravinami. Nemali by ste jesť veľa, pretože je veľmi ľahké to s konzumáciou sušeného ovocia preháňať.
Sušené ovocie môže byť všestranným doplnkom zdravej výživy. Prispievajú k optimálnemu fungovaniu tela a celkovej pohode. Sušené ovocie je pohodlné, má dlhú trvanlivosť av kuchyni sa dá využiť na mnoho spôsobov. Pri striedmej konzumácii sú výbornou alternatívou medzi zdravými desiatami.
V dnešnej dobe má už mnoho pecí funkciu sušenia a nezabúdajme ani na stroje stvorené na tento účel!
Najobľúbenejšie príspevky
Súvisiace produkty
TRE SPADE teflonový list, sada
28,80 EUR(24,00 EUR + DPH)
TRE SPADE Atacama Cube sušička na ovocie a zeleninu
122,40 EUR(102,00 EUR + DPH)
TRE SPADE Atacama PRO sušička ovocia a zeleniny
164,40 EUR(137,00 EUR + DPH)
TRE SPADE Atacama PRO Deluxe sušička na ovocie a zeleninu
284,40 EUR(237,00 EUR + DPH)
GAMMO sušička - na 12 tácok
300,00 EUR(250,00 EUR + DPH)
GAMMO sušička - na 16 tácok
420,00 EUR(350,00 EUR + DPH)