gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Recept na domáci pita chlieb s videom

2023. 01. 24.

Recept na domáci pita chlieb s videom

Vyrobte si nebeskú pitu so svojim kuchynským robotom ANKARSRUM a s našou pomocou. Pridávame aj náš recept z knihy receptov ANKARSRUM a pomocníka k videu s receptami!

Ingrediencie - na 12 ks

250 ml vlažnej vody
1 lyžička soli
1 lyžička cukru
10 g (2 lyžičky) olivového oleja
370 g - 400 g múky (typ "0" alebo univerzálna múka)
½ lyžičky instantného sušeného droždia

Pita chlieb krok za krokom:

Pozrite sa na naše video s receptom tu!

1. Zostavte ANKA so 7litrovou nerezovou mixovacou nádobou, hnetacím špirálovým hákom a hnetacím valčekom a tiež škrabkou na mixovaciu nádobu, ktorá zabráni prichyteniu cesta k stenám misy. Jedná sa o diely základnej sady, zoznámte sa s obsahom krabice kliknutím TU a TU!
2. Zmiešajte vodu, soľ, cukor a olej v 7-litrovej nerezovej mixovacej nádobe Vášho kuchynského robota ANKARSUM.
3. V samostatnej miske zmiešajte múku s instantným droždím.
4. Nalejte múčnú zmes do misy kuchynského robota ANKARSRUM a miešajte na nízkej rýchlosti asi 5-8 minút.
5. Cesto je hotové, keď prejde okienkovým testom. Podstatou testu okenného skla je vybrať cesto o veľkosti pingpongovej loptičky zo 7-litrovej nerezovej misy Vášho robota ANKARSRUM, držať ho oboma rukami palcom, ukazovákom a prostredníkom a potom opatrne roztiahnite cesto. Ak je textúra cesta správna, malo by sa naťahovať bez toho, aby sa trhalo, tak tenké, že cez neho vidíte. Pokiaľ sa stále lepí, nechajte 5 minút odpočinúť a potom pokračujte v miesení ešte trochu. Ak pridáte viac múky, pridajte trochu.
6. Cesto vyberte z ANKY kovové misy, otočte, preložte a vytvarujte do gule. Teraz vymažte vnútro misy olejom a vložte späť guličky cesta, potom ich namažte olejom a prikryte.
7. Cesto necháme kysnúť asi 1-2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
8. Cesto rozvaľkajte a jemne prehneťte, potom rozdeľte na dve rovnaké časti. Každý diel rozdeľte na 6 ďalších rovnakých dielov a z každého dielu vytvarujte malé guličky. Posypte ich múkou a potom prikryte alobalom.
9. Do rúk vezmite guľu cesta a položte ju na pomúčenú plochu, potom ju posypte múkou a valčekom vyvaľkajte do kruhu (mal by mať priemer asi 15 cm a hrúbku asi 0,5 cm). Uistite sa, že pita chleby sú rovnomerne natiahnuté a majú rovnakú hrúbku.
10. Vytvarované pita chleby položte na pomúčený povrch, prikryte ich vlhkou utierkou a nechajte cca. po dobu 20-30 minút.
11. Zatiaľ čo pita chleby kysnú, zapnite rúru na 230 °C.
12. Pita chleby položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte ich 2–4 minúty, potom ich otočte vareškou alebo kliešťami.
13. Pečte ich ešte 1 minútu a potom ich vytiahnite z rúry. Uchovávajte čerstvo upečené pita chleby zabalené v kuchynskej utierke, aby zostali mäkké, zatiaľ čo sa ostatné pita chleby pečú.

ANKA tip:

Pita je tiež dokonalým záchrancom jedla, môžete do nej zabaliť zvyšky pečeného mäsa, premiešať ju šalátom, krémami a pastami, takže možnosti sú naozaj nekonečné!