gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Recept na bezlepkový mandľovo-mandarínkový koláč

2025. 11. 03.

Recept na bezlepkový mandľovo-mandarínkový koláč

Je niečo obzvlášť útulné na tom, keď kuchyňou sa rozlieha vôňa mandlí, mandarínok a badyánu. Tento koláč je skutočným zimným favoritom nielen chuťou, ale aj vzhľadom – zároveň svieži, korenistý a príjemne sladký. A navyše ho s pomocou Ankarsrum Assistent pripravíš za okamih – poďme sa pozrieť, ako!

 

Ingrediencie

  • 200 g sladkých mandlí

  • 4 kusy badyánu

  • 2–3 mandarínky

  • 25 g masla

  • 35–40 g hnedého cukru

  • 4 vajcia

  • 180 g cukru

Postup prípravy krok za krokom

1. Zostav svoj Ankarsrum kuchynský robot s nástavcom na mletie mäsa a s kompatibilným nástavcom na strúhanie. (Ak ich ešte nemáš, pozri si naše doplnkové nástavce alebo vyber balík Deluxe!)

2. Pomel si mandle a badyán, aby bol náš základ naozaj aromatický. Potom vylož 20–24 cm tortovú formu papierom na pečenie a jemne ju natri maslom.

3. Posyp dno formy hnedým cukrom.

4. Ošúp mandarínky, nakrájaj ich na tenké plátky a poukladaj na vrstvu masla s cukrom. Toto bude vrch koláča, pretože počas pečenia sa skaramelizuje a vznikne krásna lesklá vrstva.

5. Predhrej rúru na 175 °C.

6. Teraz zostav svoj kuchynský robot s plastovou miešacou miskou a metličkou, ktoré sú súčasťou základnej výbavy. Vajcia a cukor šľahaj najmenej 5 minút na strednej rýchlosti, kým nezískaš ľahkú, nadýchanú penu.

7. Medzitým rozpusti maslo, zmiešaj ho s mliekom a potom nalej do vyšľahanej vajcovej peny.

8. V inej miske zmiešaj mleté mandle, mletý badyán (alebo štipku klinčeka) a prášok do pečiva. Túto zmes pridaj k hmote a spracuj na jednotné cesto.

9. Cesto nalej do formy vyloženej mandarínkami a peč na spodnej časti rúry približne 1 hodinu, kým špajľa nevychádza čistá.

10. Nechaj koláč úplne vychladnúť, potom ho opatrne vyklop na tortovú podložku. Nakoniec stiahni papier na pečenie a okamžite sa odkryje karamelizovaná mandarínková vrchná vrstva!

 

Tento koláč je vynikajúci aj samotný, ale s lyžicou gréckeho jogurtu alebo vanilkovou šľahačkou je ešte výnimočnejší. Počas pečenia sa celý dom naplní vôňou a je zaručené, že tento mandľovo-mandarínkový koláč sa rýchlo stane jedným z tvojich obľúbených počas chladných mesiacov.

 

Pre ďalšie recepty a kuchynské nápady navštív stránku gammo.sk a objav celú produktovú radu Ankarsrum Assistent!