Rebarbora Galette - francúzsky koláč
2024. 07. 15.
Vedeli ste, že Galette je obľúbený koláč Francúzov? Sú na to spomienky už z rímskych čias. K jeho histórii sa viaže krásna legenda. Kedysi z ničoho nič našiel otrok na hostine fazuľu v koláči, a tak sa stal kráľom dňa. Neskôr, v 12. storočí, sa v nej skrývalo striebro, a tak sa volila kráľovná alebo kráľ dňa.
Staňte sa kráľom kuchyne ešte dnes a pripravte ANKA rustikálny recept Rhubarb Galette, ktorý je tiež z knihy receptov Ankarsrum, a toto video vám pomôže to urobiť! Túto špeciálnu lahôdku pripravili aj Szilvi a Zsófi, môžete sa na ňu pozrieť tu!
Ingrediencie:
190 gramov múky
1 polievková lyžica práškového cukru
štipka soli
150 gramov studeného soleného masla
3 polievkové lyžice vody
1 rozšľahané vajcia
Frangipane krém:
200 gramov mandľovej pasty
1 vajce
15 gramov masla
1 polievková lyžica múky
500 gramov rebarbory
Šťava z ½ citróna
2 lyžice cukru
1 polievková lyžica zemiakového škrobu
50 gramov mandľových lupienkov
3 lyžice trstinového cukru
Rebarbora Galette, francúzsky koláč, krok za krokom
• Múku, práškový cukor a soľ zmiešajte v mise robota ANKARSRUM s mixérom na smotanu, ktorý je súčasťou základnej sady, ale je možné ho zakúpiť aj samostatne.
• Pridajte studené maslo nakrájané na malé kocky a premiešajte metličkou ANKARSRUM.
• Pridajte vodu a miešajte, kým sa voda nespojí s ostatnými ingredienciami.
• Teraz cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na hodinu do chladničky (cesto môže odpočívať aj cez celú noc).
Frangipane krém krok za krokom:
• Do mixovacej nádoby nastrúhajte mandľové pyré a metličkou robota ANKARSRUM, 1 vajcom, maslom, múkou a trstinovým cukrom rozmixujte do hladka.
• V prípade potreby rebarboru olúpte a umyte, potom ju nakrájajte do požadovaného tvaru
• Zmiešajte ju s citrónovou šťavou, cukrom a zemiakovým škrobom a nechajte asi 20 minút odležať.
Zostavenie galety:
• Na plech nasypte trochu múky a pomocou valčeka natiahnite cesto do tenkého okrúhleho tvaru.
• Navrch dajte frangipane. Začnite od stredu a na okrajoch nechajte asi 3 cm.
• Naskladajte rebarboru do úhľadných radov na vrchol kríka.
• Teraz prehneme cez okraje a potrieme vajcom, potom posypeme mandľovými lupienkami a trstinovým cukrom. Toto video vám ukáže, ako na to!
• Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 ° C na 25–30 minút a pečieme.
ANKA tip:
Podávajte s vanilkovou zmrzlinou! Zázvor je veľkým priateľom rebarbory, takže bude výborným doplnkom k lahodnej, citrusovej, zázvorovej limonáde.