Perfektný recept na banánový chlieb bez lepku
2025. 03. 11.
Banánový chlieb je jedným z najlepších spôsobov, ako spotrebovať zrelé banány, a jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Táto verzia je nielen bezlepková, ale je aj plná voňavých korenín a chrumkavých orieškov, vďaka ktorým je každé sústo skutočnou pochúťkou! Ak hľadáte zdravý, ale jemný a vlhký koláč, ktorý môžete jesť na raňajky alebo desiatu, tento recept si zamilujete.
Ingrediencie:
Na cestoviny:
- 60 g zmiešaných orechov alebo mandlí
- 125 g zmesi bezlepkovej múky
- 45 g mandľovej múky
- 35 g ovsených vločiek bez lepku
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky kurkuma
- 1 lyžička soli
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 3 zrelé banány
- 250 g prírodného jogurtu
Na ozdobu:
- 1 zrelý banán
- 2-3 lyžice javorového sirupu
Príprava krok za krokom:
1. Rúru predhrejte na 200 °C (ventilátor) alebo 220 °C (horný a spodný ohrev). Pekáč vystelieme papierom na pečenie.
2. Nasekajte vlašské orechy alebo mandle pomocou mixéra alebo kuchynského robota.
3. Skombinujte svoj kuchynský stroj Ankarsrum s mixérom. Zmiešajte suché ingrediencie: múčnu zmes, mandľovú múku, ovsené vločky, korenie, soľ a sódu bikarbónu vo veľkej mise. Pridáme aj nasekané vlašské orechy.
4. Banány roztlačte vidličkou a potom vmiešajte jogurt.
5. Vymiešame cesto: Banánovú zmes vsypeme do suchých surovín a dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto.6. Öntsd a tésztát a sütőformába, majd a maradék banánt hosszában vágd három szeletre, és helyezd a tetejére.
7. Pokvapkáme javorovým sirupom, posypeme pár vlašskými orechmi navyše a pečieme 45 minút do zlatista.
8. Pred krájaním ho nechajte úplne vychladnúť – takto bude naozaj jemný a šťavnatý!
Tipy na dokonalý banánový chlieb:
- Minél érettebb a banán, annál édesebb lesz a sütemény – így akár kevesebb juharszirupot is használhatsz.
- Dió helyett használhatsz pekándiót vagy törökmogyorót is, attól függően, milyen ízvilágot szeretsz.
- Ha extra édességre vágysz, keverhetsz a tésztába egy marék csokidarabokat is!