gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Perfektný recept na banánový chlieb bez lepku

2025. 03. 11.

Perfektný recept na banánový chlieb bez lepku

Banánový chlieb je jedným z najlepších spôsobov, ako spotrebovať zrelé banány, a jeho príprava je rýchla a jednoduchá. Táto verzia je nielen bezlepková, ale je aj plná voňavých korenín a chrumkavých orieškov, vďaka ktorým je každé sústo skutočnou pochúťkou! Ak hľadáte zdravý, ale jemný a vlhký koláč, ktorý môžete jesť na raňajky alebo desiatu, tento recept si zamilujete.

Ingrediencie:

Na cestoviny:

  • 60 g zmiešaných orechov alebo mandlí
  • 125 g zmesi bezlepkovej múky
  • 45 g mandľovej múky
  • 35 g ovsených vločiek bez lepku
  • 1 lyžička škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1/2 lyžičky kurkuma
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 3 zrelé banány
  • 250 g prírodného jogurtu

Na ozdobu:

  • 1 zrelý banán
  • 2-3 lyžice javorového sirupu

Príprava krok za krokom:

1. Rúru predhrejte na 200 °C (ventilátor) alebo 220 °C (horný a spodný ohrev). Pekáč vystelieme papierom na pečenie.

2. Nasekajte vlašské orechy alebo mandle pomocou mixéra alebo kuchynského robota.

3. Skombinujte svoj kuchynský stroj Ankarsrum s mixérom. Zmiešajte suché ingrediencie: múčnu zmes, mandľovú múku, ovsené vločky, korenie, soľ a sódu bikarbónu vo veľkej mise. Pridáme aj nasekané vlašské orechy.

4. Banány roztlačte vidličkou a potom vmiešajte jogurt.

5. Vymiešame cesto: Banánovú zmes vsypeme do suchých surovín a dôkladne premiešame, aby vzniklo hladké cesto.6. Öntsd a tésztát a sütőformába, majd a maradék banánt hosszában vágd három szeletre, és helyezd a tetejére.

7. Pokvapkáme javorovým sirupom, posypeme pár vlašskými orechmi navyše a pečieme 45 minút do zlatista.

8. Pred krájaním ho nechajte úplne vychladnúť – takto bude naozaj jemný a šťavnatý!

 

Tipy na dokonalý banánový chlieb:

  • Minél érettebb a banán, annál édesebb lesz a sütemény – így akár kevesebb juharszirupot is használhatsz.
  • Dió helyett használhatsz pekándiót vagy törökmogyorót is, attól függően, milyen ízvilágot szeretsz.
  • Ha extra édességre vágysz, keverhetsz a tésztába egy marék csokidarabokat is!