Luxusné šafranové buchty
2023. 12. 04.
Nechajte vianočné kúzlo začať s touto šafranovou buchtičkou, ktorá v každom súste skrýva kúzlo sviatku. Náš recept je opäť z knihy receptov Ankarsrum.
Ingrediencie
Cesto
500 ml mlieka
50 gramov droždia
1 gram šafranu
1 lyžička cukru
200 gramov masla pri izbovej teplote
1 lyžička soli
180 gramov cukru
840 gramov múky
Náplň
200 gramov mandľovej pasty
100 gramov masla
2 lyžice cukru
2 lyžičky vanilkového cukru
Luxusné šafranové buchty krok za krokom:
Zahrejte mlieko na 37 °C.
Zostavte svoj kuchynský robot ANKARSRUM so 7-litrovou mixovacou nádobou z nerezovej ocele, špirálovým hnetacím hákom a hnetacím valčekom a tiež škrabkou na mixovaciu nádobu, ktorá zabraňuje prichytávaniu cesta k stenám misy.
Do misy na cestoviny rozdrobit droždie a zalejeme mliekom.
Šafran rozomelte s 1 gramom cukru a zmiešajte s kvasnicovým mliekom.
Teraz pridajte maslo, soľ, práškový cukor a takmer všetku pšeničnú múku a nechajte si len trochu na pečenie.
Nastavte časovač na 10 minút.
Umiestnite veko na kovovú misu a nechajte kysnúť, kým sa nezdvojnásobí, asi 40 minút.
Zatiaľ čo cesto kysne, nastrúhame mandle a zmiešame s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom.
Cesto rozvaľkajte v ľahko pomúčenom plechu na veľký obdĺžnik a rozprestrite ho po náplni, potom preložte dlhou stranou na druhú stranu.
Nakrájajte asi 2 cm prúžky, stočte a otočte tak, aby bol koniec cesta pod bochníčky.
Buchty položte na papier na pečenie a prikryté kuchynskou utierkou nechajte 30 minút kysnúť.
Rúru predhrejte na 250 °C.
Buchty potrieme rozšľahaným vajcom a vršky posypeme mandľami a práškovým cukrom.
Pečte v strednej časti rúry 6–8 minút, kým žemle nezezlátnu.
Anka tip:
Nechajte úplne vychladnúť na mriežke pod utierkou.