Kváskový chlieb s kuchynským robotom ANKARSRUM
2023. 03. 03.
Je dôležité vedieť, že pri pečení chleba lepok uľahčuje spracovanie cesta. Lepok v pšenici poskytuje najlepšie vlastnosti na pečenie. Preto by aspoň polovicu múky použitej na cesto mala tvoriť pšeničná múka, aby cesto dobre kyslo a chlieb bol pórovitý a vzdušný. Druhá polovica množstva múky môže byť nahradená alternatívnou múkou.
Ingrediencie:
250 gramov kysnutého cesta, kŕmeného predchádzajúceho večera
990 gramov múky
600 ml studenej vody
20 gramov soli
sušené korenie podľa chuti
Olejnaté semená hore
Maslo z hnedého cukru:
200 gramov masla
½ lyžičky morskej soli
citrón podľa chuti
Kváskový chlieb s kuchynským robotom ANKARSRUM krok za krokom.
• Zostavte ANKU so 7litrovou nerezovou mixovacou nádobou, hnetacím špirálovým hákom a hnetacím valčekom a tiež škrabkou na mixovaciu nádobu, ktorá zabráni prichyteniu cesta k stenám misy. Jedná sa o diely základnej sady, zoznámte sa s obsahom krabice kliknutím SEM a SEM!
• Do kovovej misy dajte droždie, múku a vodu. Cesto miesime pri strednej rýchlosti 10 minút.
• Pridajte soľ a hneťte ďalších 5 minút.
• Na misu položte veko a nechajte cesto 30 minút kysnúť. Teraz cesto v mise prehnite od okraja k okraju. Na misku nasaďte veko a nechajte ďalších 30 minút kysnúť.
• Vyššie uvedený postup opakujte trikrát.
• Po skladaní položte cesto na ľahko pomúčenú plochu. Nehneťte, iba rozdeľte na 2-3 rovnaké diely.
• Vytvarujte z nich okrúhle bochníky.
• Do kypriaceho košíka dajte kuchynskú utierku a trochu pomúčte. Vložte cesto do košíčkov.
• Teraz dajte do chladničky a nechajte cez noc kysnúť. Chleby vydržia v chladničke dva až tri dni, takže ich môžete postupne piecť, kedykoľvek budete chcieť podávať čerstvo upečený chlieb.
Pečenie:
• Rúru predhrejte na 270 ° C, teplovzdušnú.
• Vyberte chlieb z chladničky a vyklopte ho z košíka. Prebytočnú múku zotrite a ostrou žiletkou do nej vyrežte vzor. Pokiaľ sa vám nechce zdobiť, potom potrite vršok trochou vody a chlieb namočte do semienok.
• V závislosti od veľkosti chleba pečte cca. 20-30 minút, teplota pečenia by mala byť 96 °C.
• Hotové ho nechajte vychladnúť na mriežke.
Maslo z hnedého cukru:
• Do panvice dajte maslo a smažte do zlatista.
• Nalejte do misky, potom dajte do chladničky a nechajte úplne stuhnúť.
• Teraz odstráňte maslo a potom ho vyšľaháme pomocou šľahača a balónovej metly. Dochuťte trochou morskej soli alebo citrónovej šťavy.
ANKA tip:
Ďalšie tipy na zdobenie chleba nájdete v tomto videu.