gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Jablkový koláč z mascarpone

2024. 09. 24.

Jablkový koláč z mascarpone

Vaša veľkolepá torta zahreje chladnejšie dni, ale zároveň vás už jej chuť očarí zimnými vôňami. Náplní sú tentoraz jablká, ale pokiaľ žiadne nemáte, pokojne ich nahraďte lesným ovocím. Jablko a škorica sú skutočnou klasikou v dokonale štruktúrovanom ceste vyrobenom pomocou kuchynského robota Ankarsrum, ale recept vám umožňuje experimentovať aj so sezónnym ovocím. Konečným výsledkom je harmonicky ochutený, voňavý dezert, ktorého každé sústo navodí náladu zimných prázdnin.

Náš recept je opäť z knihy receptov Ankarsrum.

Ingrediencie na 12-14 plátkov:

150 g masla izbovej teploty

180 g cukru

3 vajcia

180 g múky

1 ½ lyžičky prášku do pečiva

1 štipka soli

1 lyžica škorice

1 lyžička mletého kardamómu

1/2 lyžičky mletého zázvoru

50 ml mlieka

2 lyžice masla

45 g cukru

Na jablčnú náplň:

5 červených jabĺk

45 g cukru

2 lyžice škorice

1 lyžica vanilkového cukru

2 lyžičky mletého kardamómu

Na krém z mascarpone:

250 g mascarpone

200 ml smotany

60 g práškového cukru

Šťava z ½ citróna

Na ozdobu:

65 g nasekaných lieskových orechov

3 lyžice javorového sirupu

 

Jablkový mascarpone torta krok za krokom:

• Jablko nakrájame na tenké plátky, olúpeme, dáme do misy a posypeme cukrom, škoricou, vanilkovým cukrom a kardamómom. Premiešame a jablká necháme chvíľu odležať.

• Tri malé (12-15 cm) alebo jednu veľkú tortovú formu alebo napríklad kruhový plech vymažte maslom a rúru nastavte na 175 °C.

• Zostavte kuchynský robot ANKARSRUM s príslušenstvom šľahača a šľahača smotany, ktoré je súčasťou základnej jednotky.

• Maslo izbovej teploty zmiešame s cukrom do peny, potom pridáme vajcia a dôkladne premiešame.

• V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a všetkým korením. Múčnu zmes jemne pridávajte k vaječno-cukrovej hmote. Pridajte mlieko a vymiešajte hladké cesto.

• Cesto rozdeľte na malé tortové pláty a vtlačte do nich plátky jabĺk ľubovoľným vzorom. Posypeme nasekanými lieskovými orieškami a pečieme v strednej časti rúry 35-40 minút. Necháme úplne vychladnúť, to bude cesto na koláč.

• Pripravte kuchynský robot ANKARSRUM opäť zo šľahačom.

• Všetky ingrediencie vmiešame do mascarpone krému, textúra by mala byť krémová, nie tuhá. Pridajte citrónovú šťavu, aby bola kyslá alebo sladšia podľa chuti.

• Na plech dáme základ cesta a naň rozotrieme 1/3 krému z mascarpone, posypeme lieskovými orieškami a pokvapkáme trochou javorového sirupu. Opakujte to so zvyšnými základmi, navrch posypte ešte lieskovými orieškami a navrch nalejte javorový sirup.

Podávajte s pomocou cukrárskej sady ANKARSRUM!

ANKA Tip!

Pokiaľ nemá maslo izbovú teplotu, nastrúhajte ho alebo nakrájajte na menšie kúsky, rýchlejšie sa rozohreje.


Súvisiace produkty