Jablkový koláč z mascarpone
2024. 09. 24.
Vaša veľkolepá torta zahreje chladnejšie dni, ale zároveň vás už jej chuť očarí zimnými vôňami. Náplní sú tentoraz jablká, ale pokiaľ žiadne nemáte, pokojne ich nahraďte lesným ovocím. Jablko a škorica sú skutočnou klasikou v dokonale štruktúrovanom ceste vyrobenom pomocou kuchynského robota Ankarsrum, ale recept vám umožňuje experimentovať aj so sezónnym ovocím. Konečným výsledkom je harmonicky ochutený, voňavý dezert, ktorého každé sústo navodí náladu zimných prázdnin.
Náš recept je opäť z knihy receptov Ankarsrum.
Ingrediencie na 12-14 plátkov:
150 g masla izbovej teploty
180 g cukru
3 vajcia
180 g múky
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
1 štipka soli
1 lyžica škorice
1 lyžička mletého kardamómu
1/2 lyžičky mletého zázvoru
50 ml mlieka
2 lyžice masla
45 g cukru
Na jablčnú náplň:
5 červených jabĺk
45 g cukru
2 lyžice škorice
1 lyžica vanilkového cukru
2 lyžičky mletého kardamómu
Na krém z mascarpone:
250 g mascarpone
200 ml smotany
60 g práškového cukru
Šťava z ½ citróna
Na ozdobu:
65 g nasekaných lieskových orechov
3 lyžice javorového sirupu
Jablkový mascarpone torta krok za krokom:
• Jablko nakrájame na tenké plátky, olúpeme, dáme do misy a posypeme cukrom, škoricou, vanilkovým cukrom a kardamómom. Premiešame a jablká necháme chvíľu odležať.
• Tri malé (12-15 cm) alebo jednu veľkú tortovú formu alebo napríklad kruhový plech vymažte maslom a rúru nastavte na 175 °C.
• Zostavte kuchynský robot ANKARSRUM s príslušenstvom šľahača a šľahača smotany, ktoré je súčasťou základnej jednotky.
• Maslo izbovej teploty zmiešame s cukrom do peny, potom pridáme vajcia a dôkladne premiešame.
• V samostatnej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a všetkým korením. Múčnu zmes jemne pridávajte k vaječno-cukrovej hmote. Pridajte mlieko a vymiešajte hladké cesto.
• Cesto rozdeľte na malé tortové pláty a vtlačte do nich plátky jabĺk ľubovoľným vzorom. Posypeme nasekanými lieskovými orieškami a pečieme v strednej časti rúry 35-40 minút. Necháme úplne vychladnúť, to bude cesto na koláč.
• Pripravte kuchynský robot ANKARSRUM opäť zo šľahačom.
• Všetky ingrediencie vmiešame do mascarpone krému, textúra by mala byť krémová, nie tuhá. Pridajte citrónovú šťavu, aby bola kyslá alebo sladšia podľa chuti.
• Na plech dáme základ cesta a naň rozotrieme 1/3 krému z mascarpone, posypeme lieskovými orieškami a pokvapkáme trochou javorového sirupu. Opakujte to so zvyšnými základmi, navrch posypte ešte lieskovými orieškami a navrch nalejte javorový sirup.
Podávajte s pomocou cukrárskej sady ANKARSRUM!
ANKA Tip!
Pokiaľ nemá maslo izbovú teplotu, nastrúhajte ho alebo nakrájajte na menšie kúsky, rýchlejšie sa rozohreje.