Jablkový cupcake so slaným karamelom
2023. 08. 21.
Nie náhodou sú hviezdou neskoro letných a jesenných dní jablká. Pozrite sa za variácie jablčného koláča, namiesto toho vytvorte niečo úplne jedinečné a zvláštne s jednoduchým muffinom, ozdobeným špeciálnou penovou korunou. Náš recept na tento týždeň je extra lahodný cupcake, ktorý vás očarí lahodnými jablkami, slanou karamelovou omáčkou a krémom z mascarpone.
Náš recept je opäť z knihy receptov ANKARSRUM.
Ingrediencie:
2 vajcia
180 gramov cukru
100 gramov oleja
200 gramov mlieka
240 gramov pšeničnej múky
1 lyžica škorice
1 lyžica vanilkového cukru
1 štipka soli
2 lyžičky prášku do pečiva
Asi 3 jablká – Nakrájajte ich na malé kúsky
Jablkový cupcake so slaným karamelom - krok za krokom
• Predhrejte rúru na 185°C.
• Zostavte svoj kuchynský robot ANKARSUM s 3,5-litrovou plastovou mixovacou nádobou a dvojitým šľahacím nástavcom, ktoré sú súčasťou štartovacej sady.
• Vajcia a cukor miešajte kuchynským robotom do peny.
• Pridajte olej a premiešajte, potom pridajte mlieko.
• Všetky suché ingrediencie preosejte, postupne ich nasypte do miešaného cesta a zmiešajte do hladka s ANKARSRUM.
• Teraz vyberte misu z kuchynského robota, pridajte do cesta nakrájané kúsky jabĺk a premiešajte lyžicou.
• Vezmite si formu na muffiny a namažte ju maslom alebo použite kapsule na muffiny. Naplňte ich do formy. Pokiaľ je to možné, zvoľte veľkú formu na cupcaky americkej veľkosti, do ktorej sa zmestí 15-16 muffinov.
• Pečte cca. po dobu 20 minút.
• Vzhľadom na to, že sila každej rúry je iná, skontrolujte ihlovým testom, či je správne prepečená.
• Teraz pripravte slanú karamelovú omáčku.
Ingrediencie na slanú karamelovú omáčku:
180 gramov cukru
50 gramov masla
150 gramov smotany
1 lyžička soli
Slaný karamel, krok za krokom:
• Nasypte odmeraný cukor do panvice.
• Je dôležité používať liatinovú panvicu alebo hrniec so silným dnom, aby sa cukor nepripálil!
• Za stáleho miešania rozpustíme cukor, ktorý čoskoro zozlatne. Buďte opatrní, pretože je veľmi horúci.
• Keď sa cukor rozpustí, zložte panvicu z platne a pridajte maslo.
• Rozmixujte do hladka, potom pridajte smotanu a soľ.
• Teraz dajte karamelovú omáčku späť na sporák a nechajte ju minútu variť. Ide o to, aby bola omáčka dostatočne hustá (nezabudnite, že chladnutím zhustne).
• Pred použitím vychlaďte.
Ingrediencie krému na mascarpone:
200 gramov mascarpone alebo smotanového syra
300 ml smotany
90 g práškového cukru
0,5 lyžičky vanilkového prášku
Krém z mascarpone krok za krokom:
• Zostavte svoj kuchynský robot ANKARSRUM pomocou šľahača.
• Všetky ingrediencie dajte do plastovej misky a potom miešajte pri strednej rýchlosti, kým nevznikne hustá mäkká hmota. Na dobré rozotretie vám stačí pár minút.
• Vložte do penového vrecka a nalejte na hotové sušienky.
• Na záver pokvapkajte slanou karamelovou omáčkou.