"Crêpe", francúzska palacinka
2023. 09. 06.
Palacinky sa vo Francúzsku nazývajú „crêpe“ a jedia sa plnené jahodami a lieskovými orieškami. Vyjdite zo svojej komfortnej zóny a prekvapte svoju rodinu touto neobvyklou dezertnou špecialitou. Náš recept pochádza z knihy receptov Ankarsrum.
Ingrediencie na 18 palaciniek:
150 gramov múky
2 lyžičky cukru
1/2 lyžičky soli
600 ml mlieka
3 vajcia
3 lyžice slaného masla
4 lyžice osoleného masla alebo oleja na pečenie
Ingrediencie na náplň:
Mleté lieskové orechy
Čerstvé alebo mrazené jahody podľa chuti
"Crêpe", francúzska palacinka krok za krokom:
• Zostavte svoj kuchynský robot ANKARSUM pomocou šľahača.
• Do mixovacej nádoby dajte múku, cukor a soľ, potom spustite ANKA na strednú rýchlosť.
• Pridajte 1/3 mlieka a mixujte kuchynským robotom, kým cesto nebude bez hrudiek.
• Pridajte zvyšok mlieka a vajcia a potom premiešajte, kým nebude hladká.
• Rozpustite 3 lyžice masla a pridajte do cesta.
• Cesto na palacinky nechajte 10 minút odstáť.
• Teraz rozohrejte normálnu panvicu, na dno dajte 4 lyžice masla alebo oleja. Lyžicou nalejte do panvice asi 1/4 šálky cesta a potom ho krúživými pohybmi rozprestrite. Urobte hustejšie cesto ako na klasické palacinky. Smažíme 1-2 minúty, potom opatrne otočíme stierkou a smažíme 1-2 minúty aj z druhej strany. Opakujte to so zvyškom cesta, použite trochu oleja alebo masla, aby sa cesto nelepilo.
• Lieskové oriešky a nakrájané jahody rovnomerne rozprestrite na cesto, zrolujte a potom nakrájajte na chutné prúžky a sústa. Vrch ozdobíme jahodami.
Anka tip:
Pre chrumkavejší konečný výsledok nechajte cesto pred pečením hodinu odpočinúť.