Božské špenátové lasagne s ricottou
2024. 04. 23.
Pretože kreatívni kuchári stále hľadajú nové spôsoby, ako nájsť príchute, bol tento recept na špenátové ricottové lasagne vytvorený, aby uspokojil tých, ktorí chcú chuťový zážitok odlišný od tradičných lasagní. Jemnosť čerstvého špenátu, krémová textúra ricotty a sofistikovaná chuť pikantnej paradajkovej omáčky vytvára na tanieri nádhernú harmóniu.
Toto jedlo je nielen chutné, ale aj výživné, zachováva tradičnú bohatosť lasagní a dodáva jedlu ľahkosť a sviežosť. Náš recept je opäť z knihy receptov Ankarsrum.
Lasagne cesto
500 g múky z tvrdej pšenice
7 vajec
3,5 lyžice oleja
Paradajková omáčka
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 lyžička sušeného tymiánu
1 lyžička sušenej bazalky
½ lyžičky kajenského korenia
3 lyžice paradajkového pretlaku
1 lyžica bieleho vínneho octu
400 g paradajkovej omáčky
100 g vody
1 lyžica medu alebo 1 lyžička cukru
Soľ a čierne korenie
20 g čerstvej bazalky
Béchamel
3 lyžice masla
500 g mlieka
100 g smotany
½ lyžičky soli
1 ml bieleho korenia
½ lyžičky nového korenia
Špenátová ricottová náplň
200 g ricotta
200 g čerstvých listov špenátu
½ lyžičky soli
Čierne korenie
120 g strúhaného syra
1. Zostavte svoj kuchynský robot Ankarsrum s nerezovou misou a hnetacím valčekom. Na prípravu cesta vložte múku do pripravenej misy a potom spustite asistenta na nízku rýchlosť. Postupne pridávajte vajcia, potom vlejte olej. V prípade potreby zatiahnite za páčku smerom k stredu misy, aby sa ingrediencie lepšie spojili. Keď sa cesto spojí, nastavte hnetacie rameno 1 palec od strany misy. Nastavte časovač na 8 minút a nechajte Anku hniesť.
2. Hneď ako je cesto hotové, položte ho na pomúčenú plochu na pečenie a krátko hneťte. Prikryjeme a necháme v chladničke aspoň 30 minút odpočinúť.
3. Ďalej si pripravte paradajkovú omáčku. Nakrájajte cibuľu a cesnak a potom smažte na olivovom oleji v panvici, kým nebudú priehľadné. Pridajte paradajkovú pastu, korenie a ocot a potom niekoľko minút varte. Pridajte paradajkovú šťavu, vodu a med a potom varte na strednom plameni asi 30 minút. Dochuťte soľou a čiernym korením a potom vmiešajte čerstvú bazalku.
4. V panvici rozpustíme maslo na bešamel. Pridajte múku a miešajte asi 30 sekúnd. Pomaly prilievajte mlieko a miešajte do hladka. Znížte teplotu a pridajte soľ, biele korenie a klinčeky. Varte do krémova. Pozor, nech sa nespáli.
5. Na špenátovú ricottovú náplň zmiešame v mise všetky ingrediencie.
6. Položte Ankarsrum na bok a spojte ho s valcom na cestoviny Lasagne. Cesto rozdeľte na menšie kúsky a každý vyvaľkajte tak, aby boli hrubé asi 2 mm a široké 8-10 cm. Plátky lasagne nechajte odpočinúť na vlhkej utierke, aby neoschli, a potom ich nakrájajte nožnicami na pláty veľkosti správne pre váš pekáč.
7. Rúru predhrejte na 180 °C. Suroviny navrstvite do misky: začnite paradajkovou omáčkou a bešamelom, potom pláty cestovín, potom ricottovou náplňou, znova pláty cestovín a tak ďalej. Navrch dajte paradajkovú omáčku, bešamel a strúhaný syr.
8. Pečte asi 20-25 minút (odkryté), potom podávajte s čerstvou bazalkou!