Švédsky flambovaný chlieb
2023. 09. 06.
Flambovaný chlieb, pripravená podľa švédskeho receptu, je dokonalou desiatovou pochúťkou na raňajky, brunch a popoludňajším čajom, podávaná s vašim obľúbeným dresingom, omáčkou alebo marmeládou. Náš recept je opäť z knihy receptov ANKARSRUM.
Ingrediencie:
50 gramov droždia
350 ml mlieka
2 vajcia
15 gramov cukru
5 gramov soli
600-650 gramov múky
125 gramov masla
Na vrchole:
1 celé vajcia
2 lyžice modrého maku
Flambovaný chlieb krok za krokom:
• Ohrejte mlieko a rozdrobte doň droždie.
• Zostavte ANKA so 7-litrovou nerezovou mixovacou nádobou, škrabkou na kovovú mixovaciu nádobu, ktorá zabraňuje prichyteniu cesta k stenám nádoby, a hnetacím valčekom, ktoré sú súčasťou základnej sady.
• Nalejte vajcia, cukor, soľ a väčšinu múky a potom spustite kuchynský robot.
• Nastavte časovač na 5-10 minút a pridajte maslo. Miešajte pri nízkej rýchlosti.
• Umiestnite veko na kovovú misu a nechajte 30 minút kysnúť.
• Po vykysnutí položte cesto na pomúčenú dosku alebo plochu a rozdeľte ho na dve časti. Obe natiahnite cca. na obdĺžniky 20 x 40 cm.
• Ich vršky potrieme rozšľahaným vajcom a trikrát preložíme.
• Vykrajujte kúsky asi 4 cm široké a dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
• Prikryte a nechajte 30 minút kysnúť.
• Predhrejte rúru na 225 °C.
• Vrch potrieme vajíčkom a posypeme makom.
• Pečte v strednej časti rúry 6-7 minút a nechajte vychladnúť na panvici.
• Podávajte s pomocou cukrárskej sady ANKARSRUM!
ANKA TIP:
Podávajte so sezónnym ovocím, sirupom alebo smotanou. Možnosti sú nekonečné!