gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Jedlá v jedálni, ktoré sme kedysi milovali

2024. 08. 02.

Jedlá v jedálni, ktoré sme kedysi milovali

Stará škola

V hluku sa stráca klapot riadu, detské pištenie, ukáznené slovo učiteľa. Vo vzduchu sa mieša vôňa plastového obrusu a sekané. Priatelia, dobrá atmosféra, džbán vody na stole.

Napriek tomu, že verejné stravovanie nie je vrcholom gastronómie, stále sa našlo zopár obľúbencov, ktorých si skúsite pripraviť doma aj v dospelosti. Nejako to však nejde. Pravdepodobne skúšate príliš kvalitné suroviny. Pamätáte si, čo ešte bolo vaše obľúbené?

Nasledovať budú divy slovenského verejného stravovania. Možno by stálo za to sledovať rozdiely a podobnosti medzi jedálne každého národa!

Obľúbené, ktoré vás donútia stáť front dvakrát

Čaj zo škôlky

Začnime aperitívom. Aj keď to nie je vyslovene „úlovok“, pre mnohých je to aj ekvivalent detstva. Tú si môžete ľahko vyrobiť doma. Jedným z tajomstiev je, že by ste mali dať čo najmenej filtrov na čaj Garzon do čo najväčšieho množstva vody. Ďalšou je, že musíte sypať všetok cukor sveta. Kvôli harmónii treba chuť na sladké potlačiť náhradou citrónu, aby sa dala znášať sedliackym rozumom.

Paradajková polievka s cestovinami

O kŕmení detí sa toho dá veľa povedať, ale rozhodne sa nedá povedať, že by to nebola zábava. Paradajková polievka – ktorá mimochodom patrila svojou sladkokyslou chuťou k najchutnejším jedlám – pozdvihla zážitok z obeda na úplne inú úroveň. Polievka, s ktorou sa dá aj SMSkovať? Aj keď neboli k dispozícii všetky písmená, na niektoré jednoduchšie vtipy toho bolo dosť.

Rezeň

Vyprážané mäso je žolíkom jedál. Múka, vajcia, strúhanka a šťastie je pripravené. Nie náhodou je vo väčšine reštaurácií detské menu - tzv Garfieldovo obľúbené - vyprážané mäso s hranolkami. V zátvorke podotýkam, že Garfieldovo obľúbené sú lasagne.

Špagety so syrom

Podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky, ktorého sa zúčastnilo 7 500 študentov z 298 tried, sú absolútny favoritmi špagety so syrom. Cestovinové jedlá sú obľúbené aj medzi deťmi. Na jedálnych lístkoch idú ruka v ruke s vyprážaným mäsom.

Piškótová torta s čokoládovou polevou

Najlepšie, tromfové eso, má každý rád. Láska a ochota rozdávať sa v tomto pokrme nedala strhnúť lacnými a nekvalitnými surovinami. Bohužiaľ toto majstrovské dielo nemohlo byť v ponuke každý deň.

Reformná kantína

Vyššie uvedené staré obľúbené položky môžu byť teraz v niektorých školách zakázané. Dnes sa snaží o zdravší jedálniček pridaním väčšieho množstva zeleniny a ovocia, ale samozrejme sú krajiny a inštitúcie, kde sa študentom stále dávajú potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a sodíka.

Podľa šetrenia Greenpeace Austria sa ukázali jedálne vo Viedni ako najzdravšie v Európe. Tu sa deťom ponúkajú predovšetkým bio a lokálne potraviny a tiež menej, ale kvalitnejšieho mäsa. Ani tu nie je ťažké nájsť progresívne kuchyne. Radi dajú prednosť malým výrobcom. Na taniere študentov je umiestnené sezónne a čerstvé ovocie a zelenina.

Nezáleží na tom, či ste navštevovali jedálne v starej alebo reformnej dobe. Jedáleň je pre mnohých z nás prvým stretnutím s pohostinnosťou. Na tomto mieste sme sa dozvedeli, že kvalita jedla je dôležitá, ale nie to najdôležitejšie. Spoločné jedlo, spoločné zážitky s priateľmi urobili veľa vecí krásnych. „Milujem ťa“ z písmenkového cesta dokáže osladiť aj tú najkyslejšiu paradajkovú polievku.

Sledujte nás na Facebooku pre podobne vzrušujúce obsah!


Súvisiace produkty