gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

4+1 spôsoby využitia vajec

2024. 05. 20.

4+1 spôsoby využitia vajec

#1 Miešané vajíčka

Výroba miešaných vajec nie je zložitá. Pomocou pár drobných trikov a techník si ale môžete toto každodenné jedlo ozvláštniť.

  • Výber základných surovín: Dobré miešané vajcia sú založené na dobrých surovinách. Ak môžete, použite na dosiahnutie najlepšej chuti vajcia z voľného chovu alebo bio vajcia!
  • Rozklepnite vajcia: Vajcia rozklepnite do misy a jemne, ale dôkladne ich premiešajte vidličkou. Chuť môžete zvýrazniť pridaním trochy soli a čerstvo mletého čierneho korenia. (Tip: Kvapka mlieka alebo smotany urobí miešané vajcia ešte krémovejšie!)
  • Príprava panvy: Panvicu rozohrejte na strednú teplotu a rozpustite v nej trochu masla. Maslo nielen dodáva lepšiu chuť, ale taktiež pomáha predchádzať zlepovaniu vajec.
  • Vyprážanie vajec: Nalejte rozšľahané vajcia do horúcej panvice. Nechajte ju niekoľko sekúnd stáť, potom s ňou opatrne začnite pohybovať vareškou, pohybujte sa od okraja. Dôležité je vajce neprevariť! Miešané vajcia by mali byť mäkké a krémové!
  • Podávanie: Pre ten najlepší zážitok podávajte s čerstvým pečivom alebo toastom a zeleninou!

Miešané vajcia sú nielen lahodné a výživné, ale aj mimoriadne univerzálny pokrm, ktorý poskytuje skvelý základ pre pridávanie rôznych dochucovadiel a zálievok. Vyskúšajte ho so svojou obľúbenou zeleninou, syrmi, hubami, šunkou, klobásou alebo napríklad údeným lososom na spestrenie!

 

#2 Varené vajcia

Ako urobiť dokonalé vajcia na mäkko alebo natvrdo? Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu uspieť zakaždým, bez ohľadu na to, ktorú verziu používate!

  • Príprava vajec: Používajte čerstvé vajcia izbovej teploty! Ak ich vezmete priamo z chladničky, nechajte ich chvíľu odstáť alebo ich na pár minút namočte do teplej vody. Tým sa zabráni prasknutiu škrupiny počas varenia!
  • Teplota vody: Nalejte do panvice toľko vody, aby zakryla vajcia! Mäkké vajcia rýchlo uvarte; a u vajec natvrdo začnite studenou vodou a postupne zahrievajte! To zaistí, že sa bielky a žĺtky uvaria rovnomerne.
  • Čas na varenie: V prípade mäkkých vajec stačí vajcia variť iba 3-4 minúty od varu vody! V prípade tvrdých vajec počkajte, až sa voda začne variť, potom znížte plameň a varte 9-12 minút, podľa toho, aký tuhý chcete žĺtok!
  • Použitie studenej vody: Akonáhle vajcia dosiahnu požadovanú úroveň tvrdosti, ihneď ich vyberte z horúcej vody a vložte do ľadovej vody. Tým sa nielen zastaví proces varenia, ale tiež sa uľahčí lúpanie vajec!
  • Odlupovanie: Najlepšie je, keď vajcia ihneď po vhodení do studenej vody začnete lúpať! Dvakrát kliknite na dno vajíčka, kde je obvykle malá vzduchová bublina! (Ak chcete tento krok urobiť ľahko, použite krájač na škrupiny!)

Pri dodržaní týchto krokov si môžete byť istí, že varené vajcia budú vždy dokonale vyzerať, či už sa jedná o rýchle raňajky alebo prísadu do lahodného šalátu.

 

#3 Vaječný sendvič

Nie je nič lepšie ako rýchly, výživný a úžasne lahodný vaječný sendvič, keď chcete niečo ľahké, ale sýte! Poďme sa pozrieť na skvelý recept, aby ste si túto klasickú pochúťku ľahko pripravili aj vy!

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 2 lyžice majonézy
  • 1 lyžička horčica
  • mleté čierne korenie
  • soľ podľa chuti
  • nakrájanú zelenú cibuľku alebo pažítku (ak ich nasekáte týmito nožnicami na korenie, môžete ich bleskovo nakrájať na rovnaké kúsky)
  • 4 plátky čerstvého chleba

Príprava:

  1. Varenie vajec: Začnite uvarením vajec natvrdo (ako sme práve popísali)!
  2. Sekanie vajec: Vajcia olúpte a potom ich nahrubo nasekajte alebo rozbite vidličkou. Nemusíte ho lámať úplne hladký, môžu zostať hrubej časti, to dáva sendviči dobrú textúru.
  3. Príprava krémovej náplne: Vajcia zmiešame s majonézou a horčicou. Dochuťte soľou a korením, a ak chcete, pridajte nakrájanú zelenú cibuľku alebo pažítku!
  4. Zostavenie sendviča: Chlieb rovnomerne potrieme vaječným krémom. Ak chcete, môžete pridať aj čerstvé listy šalátu alebo na tenké plátky nakrájané uhorky!

Nebojte sa experimentovať! Vyskúšajte rôzne druhy horčice, ako je dijonská alebo medová, aby ste svojmu sendviču dodali jedinečnú chuť. Sendvič s vaječným krémom môže byť skvelou voľbou na raňajky, obed alebo aj rýchlu večeru. Dá sa rýchlo pripraviť, je výživná a vďaka svojej variabilite nikdy nenudí. Vyskúšajte tento recept a vychutnajte si lahodné chute kedykoľvek počas dňa!

 

#4 Pečenie s vajcami

Vajcia sú nielen báječnou potravinou sama o sebe, ale hrajú nepostrádateľnú úlohu aj pri pečení. Či už ide o torty, cestoviny alebo iné pochúťky, vajcia prispievajú k dokonalosti ich chuti, zlepšujú ich textúru a stabilizujú ich štruktúru.

Vajcia sú jedným z hlavných pilierov pekárskeho priemyslu. (Nie je náhoda, že máme v sortimente také profesionálne nástroje, ako je oddeľovač vajec.) Proteíny a tuky sú kľúčové pri vytváraní textúry a štruktúry tort a ciest. Ale ako presne to funguje?

Bielky pri zahrievaní stuhnú a pomáhajú koláčom držať tvar, keď kysnú. To je dôležité najmä pri receptoch, kde je kľúčová rovnováha hustoty a ľahkosti, ako sú koláčiky a muffiny.

Vajcia tiež pomáhajú kontrolovať obsah vlhkosti v ceste, čo ovplyvňuje mäkkosť a vlhkosť konečného produktu. Obsah lecitínu vo vaječnom žĺtku pomáha spojiť prísady, ktoré sa nemiešajú s vodou, ako sú tuky a oleje, a výsledkom je rovnomernejšie cesto. To je nevyhnutné pre krémové torty a jemné pečivo.

Navyše pridanie vajec zlepšuje hnednutie koláčov počas pečenia, čo ich nielen robí atraktívnejšími, ale tiež dodáva bohatšiu chuť vďaka procesu karamelizácie.

 

+1 Vajíčkový šalát

Ak na ďalšom rodinnom stretnutí potrebujete rýchle, jednoduché, ale všetkými milované jedlo, vaječný šalát je perfektnou voľbou. Tu je skvelý recept, ktorý bude zaručeným hitom u ľudí všetkých vekových kategórií.

Ingrediencie:

  • 6 vajcia
  • 4 lyžice majonézy
  • 1 lyžička horčica
  • 2 jarné cibuľky, nakrájané nadrobno
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sladkej papriky (voliteľne)

Príprava:

  1. Varenie vajec: Začnite uvarením vajec na tvrdo.
  2. Nakrájanie vajec: Vajcia olúpte a potom nakrájajte na malé kocky!
  3. Príprava šalátu: Vo veľkej mise zmiešame vajcia s majonézou, horčicou, jarnou cibuľkou, soľou a čiernym korením. Pokiaľ chcete trochu extra chuti, pridajte aj sladkú papriku! Všetko starostlivo premiešame, aby sa vajcia úplne nerozbili.
  4. Servírovanie: Vaječný šalát sa hodí k čerstvým bagetám a toastom, ale môže poslúžiť aj ako príloha k ľahkému obedu!

Tento recept na vaječný šalát je nielen chutný, ale aj extrémne výživný a môže byť perfektným doplnkom akéhokoľvek jedla alebo skvelou voľbou sám o sebe. Urobte to na svojom ďalšom rodinnom stretnutí a každý si to určite zamiluje!

 

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte s ostatnými! A nezabudnite sa porozhliadnuť po našom internetovom obchode, kde nájdete skvelé nástroje na uľahčenie manévrov v kuchyni!


Súvisiace produkty