gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

10 zaujímavých faktov o čaji

2024. 09. 25.

10 zaujímavých faktov o čaji

1. Čaj je s nami už 5000 rokov

Podľa legendy je čaj – rovnako ako káva – dielom náhody. Kedysi v roku 2732 pred n. l. v Číne vietor nafúkal do prevarenej pitnej vody cisára Shen Nunga zaujímavé listy. Kým voda dostatočne vychladla, aby sa z nej mohol odstrániť listy, premenila sa na nápoj zaujímavej farby a vône. Cisárovi jeho „náhodný nápoj“ pripadal natoľko zaujímavý, že ho zo zvedavosti vypil. Zvyšok je história...

2. Čaj ako prostriedok platby

Čaj bol tak populárny, že bol dlhú dobu používaný aj ako platobný prostriedok. Čaj sa používal až do 19. storočia. na to slúžila až do konca storočia.

3. Dokonalé proporcie

Podľa britskej normy vyžaduje 200 ml vody 4 gramy čaju. Na prípravu čaju sa odporúča čerstvo prevarená mäkká voda. Ďalším dôležitým pokynom je neprevárať vodu, ktorá zostala v kanvici. Voda z čierneho čaju sa musí zahriať iba na 90-95 ° C a potom preliať na čajové listy.

4. Kofeín

Čaj tiež obsahuje kofeín, asi 40-120 mg na 250 ml. Toto množstvo je pre menší hmyz smrteľné, a preto ho rastlina produkuje, aby hmyz odpudila.

5. Čaj o piatej

Tradícia čaju o piatej je svetovo preslávená, ale inak to nie je o čaji. Jednoducho sa anglickej aristokracii zdal čas medzi obedom a večerou príliš dlhý. Čaj o piatej bol teda oveľa viac o sladkostiach sprevádzajúcich čaj ako o čaji samotnom.

6. Najdrahší čaj na svete

Čaj Da-Hong Pao je v Číne považovaný za národný poklad. Bol to liečivý čaj cisárov. Tento druh čaju je prísne strážený a čínska vláda ho len zriedka dáva celebritám, vedcom a predstaviteľom cudzích štátov. Zberateľ raz zaplatil 28 000 dolárov za celkom 20 gramov.

7. Druhy čaju

Pokiaľ si pripadáte ako nerozhodný zákazník potulujúci sa po supermarkete, pretože je ťažké si vybrať... no, tak na čaj zabudnite! Pretože rozhodnúť, ktorú z viac ako 3000 odrôd vyskúšať, je takmer nemožné.

8. Miesto citróna a cukru

Ak vás omrzela tradičná citrónovo-medová aróma, potom vyrazte do Tibetu! Tam dostanete slané maslo do čaju. Jedná sa o tradičné tibetské „po cha“, ktoré sa vyrába z čierneho čaju s prídavkom mlieka, soli a jaggery.

9. Čajový filter je tiež vďaka náhode

V roku 1908 poslal newyorský obchodník s čajom vzorky svojho produktu v hodvábnych vreckách do mestských reštaurácií a kaviarní. Po chvíli si uvedomil, že reštaurácie varili jeho čaj priamo v hodvábnom sáčku, aby ušetrili čas. Tento spôsob varenia sa okamžite rozšíril a stal sa sofistikovanejším: stal sa z neho filter.

10. Čaj proti alkoholizmu

Angličania a Rusi používali čaj aj v boji proti alkoholizmu. V Rusku boli otvorené lacné čajovne, aby nalákali robotníkov z krčiem. V Anglicku naopak kráľ rozdával čaj zadarmo, aby prekonal alkoholizmus. (Ako je známe, nie každá vojna dosiahne svoj cieľ.)

 

Pokiaľ máte po obede pocit, že do večere zostáva ešte veľa času, potom neváhajte! Vyberte si čaj z 3000 druhov! Pridajte 4 gramy do 200 ml vody! Buď s citrónovým alebo jačím maslom, a zatiaľ čo budete popíjať, navštívte našu facebookovú stránku!

 


Súvisiace produkty