gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Chytré skladovanie potravín: vákuové vrecko

2022. 06. 17.

Chytré skladovanie potravín: vákuové vrecko

Kľúčom k uvedomelému skladovaniu potravín a životnému štýlu bez odpadu je používanie vákuového vrecka. S jeho pomocou zavediete do svojej kuchyne precízny a premyslený logistický systém ako v tých najlepších reštauráciách!

Vákuové vrecko je vrcholom vedomého skladovania potravín a bezodpadového životného štýlu

Kľúč k modernej kuchyni spočíva nielen vo vynikajúcich surovinách, ale aj v efektívnych spôsoboch skladovania. Vákuové vrecko je nástroj, ktorý vám umožní zaviesť u vás doma presný a premyslený logistický systém ako v tých najlepších reštauráciách. Varte múdro, skladujte múdro! Ukážeme vám, ako na to!

Na čo je vákuové vrecko dobré?

Podstatou vákuového vrecka je hermeticky uzavrieť jedlo pred okolitým svetom a zabrániť mu v prístupe kyslíka. Vďaka tomu sa v potravinách nespustia určité chemické procesy, ktoré by spôsobili kazenie. Pri vákuovom balení odsávame vzduch, potraviny tak zostávajú bez kyslíka a bránia množeniu baktérií. Túto metódu je možné aplikovať na všetky druhy potravín, či už sa jedná o suroviny alebo hotové jedlá. Vďaka procesu je zachovaná chuť, textúra a vôňa, nemení sa farba jedla a neznižuje sa nutričný obsah. Potraviny nestrácajú vlhkosť, zostávajú teda čerstvé, chuť tukov sa nemení, mäso sa nefarbí, zelenina nezhnedne. Vďaka tomu zostávajú vitamíny a minerály zachované a surovina alebo hotové jedlo zostáva chutné.

Výhody vákuového vrecka: najmúdrejšia logistika

Najdôležitejšou výhodou vákuového balenia je, že pomáha s logistikou a podporuje uvedomelú kuchyňu. Tento spôsob využívajú aj najlepšie reštaurácie, aj keď samozrejme pracujú s väčším množstvom. Aj v domácnosti môžeme výrazne zefektívniť každodenný život tým, že sa vyhneme plytvaniu potravinami a spestríme jedlá. Vákuovo balené chladené alebo mrazené potraviny neabsorbujú vôňu chladničky, ucítime iba pôvodnú arómu. Vákuovým vreckom predĺžime čerstvosť surovín i hotových jedál, takže čokoľvek sa dá porciovať a následne schladiť alebo zamraziť. To všetko navyše zvládneme bez konzervantov.

Ako vákuové vrecko používať?

Na vákuové balenie sú k dispozícii rôzne vákuové baliace stroje, od najmenších kompaktných mobilných baliacich strojov až po vážnejšie vákuové baliace stroje s komorami. Pre tieto sú k dispozícii rôzne typy vrecúšok a fóliových rolí. Dôležité je vždy dbať na hygienické predpisy a vysávať podľa druhu suroviny. Napríklad niektoré druhy zeleniny a ovocia by mali byť pred vysávaním blanšírované, aby sa zachovala ich pôvodná textúra a chuť. To je typický prípad karfiolu alebo brokolice s vysokým obsahom vlákniny.

Počas blanšírovania zeleninu tepelne upravíme v horúcej vode po dobu 1-3 minút, potom ju vložíme do ľadovej vody, aby sme deaktivovali enzýmy spôsobujúce farebné zmeny a pachy. Potom môže nasledovať vákuové balenie. Pokiaľ ste už na pokročilej úrovni, môžete využiť aj sous vide sáčky, ktoré využijete na prípravu božských pokrmov technológiou dlhého pomalého varenia. Vákuové skladovanie teda nielen zvyšuje trvanlivosť, ale prispieva aj k efektívnejšej prevádzke domácnosti zachovaním vhodnej textúry a chuti. Vedie k menšiemu plytvaniu a zároveň dlhodobo zachováva ideálnu textúru, nutričný obsah a chuť potravín.

Môžete tiež použiť sous vide sáčok, ak ste už na pokročilej úrovni. V takých prípadoch pripravujete božské pokrmy technológiou dlhého pomalého varenia, s ktorou vám môže pomôcť vrecko. V tomto prípade môže byť aj konzervácia, ale ide o profesionálny proces varenia.

 

Teraz, keď ste objavili výhody vákuových vrecúšok a tajomstvo efektívneho skladovania, neváhajte túto múdru metódu vyskúšať vo vlastnej kuchyni! Ak by ste chceli využívať výhody vákuového skladovania, navštívte naše webové stránky, kde nájdete všetko príslušenstvo, ktoré na vysávanie potrebujete!


Súvisiace produkty