Čo je blanšírovanie a ako na to?
2022. 04. 12.
Blanšírování je stejně jako jiné kuchyňské procesy čím dál častější, ale stále je to pro mnohé děsivý pojem. Toto řešení se však vyplatí použít mnohokrát, například pokud chcete božskou, křupavou zeleninu.
Jaké jsou výhody blanšírování?
Za prvé, největší výhodou blanšírování je, že můžeme předejít hnědnutí a nepříjemným vedlejším pachutím spojeným se stárnutím a kvašením zeleniny, například před zmrazením. Protože během blanšírování deaktivujete enzymy, které jsou zodpovědné za fermentaci. Díky blanšírování zůstává barva tepelně upravené zeleniny zářivá, křupe a chuť je intenzivní.
Blanšírovanie ako kuchynský proces
Ako vyzerá blanšírovanie? Je to vlastne veľmi jednoduché. Zeleninu, ovocie alebo semienka, ktoré chcete blanšírovať, vhoďte do vriacej vody. Typickou zeleninou je brokolica alebo ružičkový kel.
Pri blanšírovaní sa pri meraní vody tiež oplatí dbať na to, aby veľké množstvo zeleniny neschladilo teplotu vody, keďže surovina na blanšírovanie sa musí vložiť do vriacej vody, pretože podstatou blanšírovania je krátke, ale intenzívne tepelné spracovanie, po ktorom nasleduje náhle ochladenie.
Listovú zeleninu a ďalšiu menšiu zeleninu, ako je hrášok, nechajte dve minúty v horúcej vode. Zeleninu nakrájanú na väčšie kúsky, brokolicu, karfiol a ružičkový kel povaríme 3 minúty. Potom zeleninu vyberte z vody a vložte do ľadovej vody. Zmerajte množstvo ľadu pre zeleninu, pretože ak sa voda náhle ohreje a ľad sa roztopí, šokujúcou úpravou za studena nič nedosiahnete.
Blanšírovanie je teda taká jednoduchá technika. Pretože podstatou operácie je zastaviť šírenie enzýmov spôsobujúcich rozklad, blanšírovanie zachováva intenzívnu arómu zeleniny a ovocia, a samozrejme aj živiny, ktoré obsahuje, takže situácií, kedy sa oplatí tieto nie príliš zložité znalosti využiť, je nemálo.
Pred vákuovaním a zmrazením
Pokiaľ chcete zeleninu, mäso, alebo aj hotové potraviny skladovať dlhšiu dobu, mali by ste použiť vákuovú metódu. Pokiaľ chcete začať skladovať a zmrazovať potraviny touto modernou technikou, pozrite sa na našu ponuku. Existujú jednoduchšie vákuové baliace stroje, a sú vážnejšie kúsky, ktoré napríklad vedia aj vákuovo zavárať poháre.
Zeleninu ako je brokolica, karfiol a ďalšie sa určite oplatí pred vákuovaním blanšírovať, pretože pri ich kvasení vznikajú plyny, ale blanšírovať môžete aj inú zeleninu, aby si zachovala svoj nutričný obsah.
Na lúpanie
Lúpanie paradajok je docela náročná úloha a existuje niekoľko druhov zeleniny, ktoré je docela náročné lúpať. V takýchto prípadoch môže byť blanšírovanie veľmi dobrý nápad, pretože horúca voda uľahčuje oddelenie šupky zeleniny od dužiny. Blanšírujú sa aj olejnaté semená, ako sú mandle, ktoré sú v cukrárskom priemysle také obľúbené. Pokiaľ mandle očistené od škrupiny vložíte na minútu do horúcej vody, potom ich po už spomínanej ľadovej vode dôkladne osušte, potom sa vnútorná hnedá škrupinová vrstva ľahko oddelí od semienok.
Pri príprave čerstvých, chrumkavých zeleninových príloh a šalátov
Najčastejšie sa však k tomuto kuchynskému postupu obraciame, keď chceme pripraviť božskú, chrumkavú, aromatickú zeleninu. Napríklad ako prílohu k dobrému steaku, alebo napríklad chceme božský šalát, alebo chutný brokolicový šalát s gréckym jogurtom, hrozienkami a mandľami. Božský je ale aj bulgurový šalát z červenej repy so syrom feta. Blanšírujte červenú repu nakrájanú na kocky 3 minúty k dokonalosti, a na záver celý šalát posypeme opraženými slnečnicovými semienkami.
Ak chcete variť oveľa viac vzrušujúcich jedál a používať na to tie najprofesionálnejšie nástroje, pozrite sa k nám!