gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Tipy na grilovanie na letné večery!

2024. 07. 25.

Tipy na grilovanie na letné večery!

Priniesli sme vám tipy na grilovanie, aby ste zo seba v pomaly začínajúcej sezóne dostali maximum. Poďme sa pozrieť, ako marinovať a ako z mäsa na grilovanie vyťažiť maximum!

Ako marinovať?

Pri marinovaní sa odporúča použiť žiaruvzdorný olej, korenie v ňom premiešať. Mäso sa oplatí marinovať deň pred pečením. Marinády sa obvykle skladajú z oleja, kyslého citróna alebo octu a korenia. Úlohou kyslého citróna alebo octu je mäso zjemniť. Mnoho ľudí dáva prednosť jogurtovým marinádam namiesto citrusových, výhodou je, že mäso nevysuší, ale napriek tomu ho príjemne zvláčni.

Okrem soli a korenia je možné použiť aj zelené bylinky. Napríklad grécka marináda môže byť vyrobená z citrusov, najmä limetkovej alebo citrónovej šťavy, tymianu, oregana a bobkových listov. O niečo pikantnejšiu chuť majú marinády na mäso z koriandra, cesnaku, rasce a limetky. Túto lahodnú šťavnatú marinádu môžete použiť aj na ryby a kura a tento recept môžete okoreniť trochou chilli.

Ťažšie mäso, ako sú hrubšie hovädzie steaky, je vhodné najprv potrieť horčicou, korenie sa na ňu prichytí, pričom rolu marinády preberá aj mierne kyslá dijonská horčica, teda trochu zapracuje vlákna. Skvele sa k nemu hodí rozmarín, cesnak, citrónová šťava a nenahraditeľná soľ a korenie.

Barbeque verzus grilovanie

V slovenskej kultúre sa pojmy bbq a grilovanie úplne prelínajú. Dôvodom je, že vonkajšie grilovanie nemá takú hlbokú tradíciu ako napríklad v južných štátoch USA, kde kultúra bbq vznikla. Pretože medzi týmito dvoma metódami je celkom veľký rozdiel. Podstatou grilovania je náhle orestovanie mäsa alebo zeleniny pri vysokej teplote. V tomto prípade sa na jedle vytvorí lahodná, chrumkavá kôrka, ktorá zostane vo vnútri mäkká. Pokiaľ vás láka grilovanie a radi by ste používali naozaj profesionálne kuchárske nástroje, pozrite sa na naše grily.

Podstatou bbq je však pomalé pečenie a údenie. V tomto prípade bude mäso drobivé, pretože sa pečie dlhé hodiny alebo dokonca dni na miernom ohni. Nástrojom na bbq varenie nie je kontaktný gril, ale na to určené rúry sú vhodné na prípravu čo najmäkších a najchutnejších pokrmov. Grilujeme väčšinou rebrá a väčšie červené mäso, ktoré potrebujú čas, aby zmäkli.

Jedným z najdôležitejších prvkov bbq je lahodná, lepkavá domáca omáčka. Obvykle používame kečup, cukor a jablkový ocot, cukor karamelizuje, čo dáva pikantnejším bbq omáčkam medovú chuť.

Šaláty a omáčky vo všetkých množstvách

Grilovanie a bbq nie sú len o mäse. Oplatí sa experimentovať aj so zeleninou rovnakej veľkosti as nízkym obsahom vody, pretože na tanieri je možné dodať božské chute a vône. Okrem cukety a baklažánu nezabudnite na papriku a huby. Naše krájače zeleniny môžu byť skvelým pomocníkom, ak potrebujete rovnomerne nakrájať veľké množstvo zeleniny, aby sa dobre prepiekli!

Pokiaľ robíte šalát, je dobré použiť čo najviac rôznych druhov zeleniny a môžete to aj okoreniť ovocím, pretože to zelenine dodá pekne kyslú chuť a niekedy sladké ovocie povzbudí chuť šalátu. K tomu odporúčame náš krájač na jahody a huby a taktiež naše rôzne stroje na odkôstkovanie, škrabky na ovocie a zeleninu.

Medový balzamikový ocot môže byť v letných horúčavách jednou z najchutnejších a najviac osviežujúcich možností zálievky na šalát. Je mierne kyslý, ale jeho sladkosť zvýrazní chuť zeleniny. Chutné sú aj rôzne jogurtovo-zelené omáčky z korenia, ale napríklad studené tzatziki sa hodia k lahodnej pečienke s príchuťou Grécka.

 

Dúfame, že tieto tipy prispeli k príjemným letným večerom a chutnému jedlu. Pokiaľ máte chuť grilovať, navštívte naše stránky, kde nájdete všetko potrebné náradie!


Súvisiace produkty