gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

3+1 spôsoby využitia zemiakov

2024. 10. 04.

3+1 spôsoby využitia zemiakov

Ako sa stala jednou z najobľúbenejších ingrediencií na svete?

História zemiakov začala pred viac ako 7 000 rokmi v horách Peru. Pre Inkov to bolo nielen výživné jedlo, ale bolo uctievané takmer ako posvätná rastlina.

Keď sa prvýkrát objavil v Európe, nebol to neoddeliteľný úspech – bol považovaný za podivný a na niektorých miestach dokonca nebezpečný. (Napomohlo tomu, že spočiatku nejedli jej koreňovú hľuzu, ale jej inak jedovaté nadzemné časti.) Neskôr, ako sa používal v stále viac krajinách, sa rýchlo ukázal ako skutočný kulinársky poklad.

 

Tajomstvo úspechu

Genialita zemiakov spočíva v ich jednoduchosti. Či už ide o neformálny obed alebo o lahôdky michelinskej reštaurácie, zemiaky sú všade.

Navyše na malej ploche je možné vyrobiť veľké množstvo. Je veľmi odolný, dobre sa prispôsobuje rozdielom teplôt a nadmorskej výške.

Dnes by si bez neho naša kuchyňa bola nepredstaviteľná – len si spomeňte, koľko našich klasických jedál je hlavnou surovinou. Nie je náhodou, že je po všetkých tých rokoch stále tak populárny - zemiaky sa počas storočí stali skutočným celosvetovým favoritom.

 

Klasika: 3+1 spôsoby využitia zemiakov

1) Zemiaková kaša, akú ste ešte neochutnali

Tajomstvo spočíva v štruktúre: nie je nič lepšie ako krémová, hodvábna zemiaková kaša!

Na začiatok vyhoďte staré šťuchadlo na zemiaky a použite tyčový mixér! Pri tejto metóde bude pyré oveľa ľahšie a vzdušnejšie. Pridajte trochu masla a pridajte aj parmezán! Textúra tak bude ešte krémovejšia a obohatíte aj chuť.

A ak chcete zážitok ešte umocniť, pridajte čerstvé bylinky, ako je petržlen alebo pažítka. Zemiaková kaša tak bude nielen vynikajúca, ale aj efektná na tanieri.

 

2) Perfektné domáce hranolky

Kto by nechcel chrumkavé, zlatohnedé hranolky? Zemiaky najskôr pár minút povarte, nepotrebujú na oleji veľa času. Teraz prichádza zvrat: musíte to piecť dvakrát. Pozor na teplotu oleja! Ľahko to skontrolujete jadrovým teplomerom. Pri prvom pečení pracujte pri nižšej teplote (170 °C), aby bolo vnútro zemiakov mäkké, potom teplotu zvýšte (185 °C), aby ste pri druhom pečení dosiahli skutočný, chrumkavý a dozlatista hnedý zovňajšok.

Tip: Pred pečením povrch zemiakov dobre osušte. Papierová utierka alebo čistá kuchynská utierka sa na tento účel skvele hodí!

Ak to chcete robiť ako profesionáli, kúpte si profesionálne nástroje, ako je krájač na hranolky alebo fritéza. Pripraviť s nimi dokonalé hranolky je tak ľahké!

 

3) Vaše obľúbené jedlo, trochu inak: francúzske zemiaky

Skúste to s rôznymi syrmi, ako je údený syr alebo čedar, ktoré pokrmu dodajú bohatosť a charakter!

A keď už sme pri tom, prečo neprihodiť pár plátkov chrumkavej slaniny? Táto malá príchuť navyše zaručene okorení toto jedlo!

 

+1) Zemiaky do chleba?

Predstavte si vôňu čerstvo upečeného domáceho chleba... Zemiakový chlieb posúva tradičné pečenie chleba na novú úroveň. Pridané zemiaky dodajú cestu extra vlhkosť a vláčnosť, takže chlieb vydrží dlho čerstvý a navyše bude chuťovo bohatší.

Tip: Teplý chlebíček zo zemiakového chleba je neprekonateľný! Urobte si jednoduchý sendvič a potom môže ísť na kontaktný gril!

 

Nebojte sa experimentovať v kuchyni! Vidíte, že aj z takej jednoduchej a každodennej suroviny sa dajú pripraviť pokrmy majstrov sveta!

A pokiaľ potrebujete to najlepšie kuchynské náradie, vyhľadajte v internetovom obchode Gammo!


Súvisiace produkty