gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Tajomstvo dokonalého hamburgeru: mäsová placka

2023. 05. 11.

Tajomstvo dokonalého hamburgeru: mäsová placka

Dobývanie sveta hamburgerov

Jedným z najobľúbenejších jedál na svete je hamburger. Nie je náhodou, že stále viac ľudí experimentuje s domácou výrobou hamburgerov. Dnes sú hamburgery nielen stálym prvkom reštaurácií rýchleho občerstvenia, plážových bufetov a remeselných burgerových podnikov, ale aj súčasťou domácej kuchyne!

K tomu možno prispelo aj to, že zatiaľ čo spočiatku sa hamburgery vyrábali iba z hovädzieho mäsa, dnes je ponuka masových placiek naozaj premiešaná – čím ďalej populárnejšie sú aj vegánske burgre.

Ide o to, že môžeme urobiť nespočetné množstvo rôznych verzií hamburgera. Okrem masovej placky vytvára hamburgerová žemľa a ďalšie polevy možnosť vytvoriť toľko variácií, že ich prakticky nemožno všetky spočítať. Ale to je to, čo robí toto jedlo úžasné; To je presne dôvod, prečo vám odporúčame urobiť si hamburger sami!

Mäso

Mäsovú placku pripravte buď z hovädzieho, jahňacieho, bravčového, morčacieho alebo kuracieho mäsa, hlavné je, aby bola šťavnatá - suché mäso vám nedodá očakávanú chuť! Podľa odborníkov sa obsah tuku v mäse dobrého hamburgera pohybuje okolo 20 – 25 %. Pre dokonalú hmotu sa oplatí použiť profesionálny mlynček na mäso – v závislosti od množstva sú k dispozícii ručné aj elektrické verzie: hlavné je vytvoriť majstrovskú masovú hmotu! (V prípade obzvlášť veľkého množstva sa môže hodiť aj mixér na mäso!)

Samozrejme veľa záleží na korení! Tu môžete dať skutočne priestor kreativite a experimentovaniu! Vedeli ste napríklad, že mnoho ľudí v Amerike strúha do sekanej studenej maslo, aby bolo mäso mäkšie?

Aj keď do mäsa nepridáte maslo, soľ a korenie nesmie chýbať! Zvyšok je takpovediac vecou chuti: cesnak, nakrájaná fialová alebo červená cibuľa, rasca, chilli, paprika, zelené korenie... rozmyslite si, akú chuť chcete, a nebojte sa použiť korenie, ktoré sa k tomu hodí! S ručným lisom na cesnak alebo s krájačom cibuľu bude príprava surovín detskou hrou!

Mäsová placička

Mäsová hmota je hotová, môžete začať tvarovať placky! To je to, čo sa hodí, ak máte doma formičku na placky a lis na fašírky! Aby sa mäso do žemle pekne zmestilo, musí byť pekne guľaté! Názory na to, či sú lepšie tenké alebo hrubé mäsové placky sa rôznia, ale pokiaľ dodržíte štandardnú veľkosť placiek 20 dkg, tak aj s týmto vám tvarovač pomôže!

Do lisu na placky je dôležité vždy umiestniť hamburgerový papier, aby sa k nemu mäso nelepilo a vytvarovali ste ho skutočne k dokonalosti!

Niekto necháva mäso pred tvarovaním trochu oddýchnuť, niekto ho už vytvarovaný dáva do chladničky – ide o to, že sa oplatí nechať ho chvíľu odležať, aby sa chute prepojili.

V neposlednom rade si dajte veľký pozor na to: placku neprepečte! Či už ho pečiete na grile alebo na panvici, dbajte na to, aby ste nestratili chuť a šťavu, vďaka ktorej je perfektná!

Servírovanie

Po upečení už zostáva len zostaviť hamburger. Môžete pridať žemľu (ktorú môžete trochu opiecť), omáčky a zeleninu a lahodný burger je hotový!

Ak ste naozaj profesionálni a štýloví, môžete podávať v nepremastiteľnom papierovom sáčku. A ak niekto požiada o jeden odniesť - povedzme cestou domov - potom budete potrebovať aj krabičku na hamburgery!

 

Tajomstvo dokonalého hamburgera teda spočíva v tom, ako masovú placku pripravíte! Ak chcete mať istotu, kúpte si sadu na výrobu burgerov Louis Tellier, takže príprava nebeských hamburgerov bude zaručene jednoduchšia. Ale aj keď sadu nemáte, budete určite potrebovať lis na mäsové placky: kliknite sem a získajte!