gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Recepty na koláče z ovocia skorého leta

2024. 06. 11.

Recepty na koláče z ovocia skorého leta

Recepty na koláče z raného letného ovocia

Za slnečných dní nie je nič lepšie ako ľahký a osviežujúci koláč, ktorý vám prináša chute sezóny. Jahody, čerešne, ríbezle, čučoriedky a maliny, to všetko sú plody, z ktorých sa dajú vytvoriť úžasné dezerty.

Predstavte si, ako sa vo vašej kuchyni pripravuje lahodný jahodový koláč alebo krémový ríbezľový cheesecake a nebeská vôňa tiahnuca sa z rúry naplní celý dom! Tieto recepty sú nielen jednoduché na prípravu, ale zaručene vykúzlia úsmev na tvárach aj na rodinných a priateľských stretnutiach.

Vyskúšajte recepty a užite si chute leta v každom súste!

 

Jahody

Jahody sú nielen jedným z najobľúbenejších plodov leta, ale aj skutočnú superstar v kuchyni. Jeho svieža, sladkastá chuť a jasne červená farba očarí snáď každého.

Vitamín C, ktorý obsahuje, navyše posilňuje imunitný systém, zatiaľ čo antioxidanty pomáhajú v boji s chorobami a spomaľujú tak proces starnutia. Jahody sú nízkokalorické, takže môžu byť výbornou voľbou aj pre diétarov. Nehovoriac o tom, že jeho vysoký obsah vlákniny prispieva k zdraviu trávenia.

Jahodový koláč

Ingrediencie:

  • 250 g jahody
  • 200 g múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 1 vajce
  • vanilkový extrakt

Príprava:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov!
  2. Zmiešajte múku, cukor a maslo.
  3. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt!
  4. Vmiešajte nakrájané jahody!
  5. Zmes nalejte do vymastenej tortovej formy a pečte 30 minút.

 

Jahodová torta z mascarpone

Ingrediencie:

  • 300 g jahôd (na ozdobenie nakrájame krájačom na jahody)
  • 250 g mascarpone
  • 100 g práškový cukor
  • 200 g detskej piškóty
  • 1 dl mlieka
  • vanilkový cukor

Príprava:

  1. Zmiešajte mascarpone a práškový cukor.
  2. Piškóty namočíme do mlieka a urovnáme do tortovej formy.
  3. Na piškóty navrstvite krém z mascarpone a jahody!
  4. Dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky!

 

Čerešňa

Čerešne sú jedným z najsladších pokladov leta, ktorý by ste mali zaradiť do svojho jedálnička nielen kvôli ich chuti, ale aj vďaka blahodarným účinkom. Tieto drobné červené plody sú plné vitamínov a minerálov. Vedeli ste napríklad, že čerešne sú výborným zdrojom vitamínu A, ktorý blahodárne pôsobí na oči a pokožku?

Melatonín, ktorý sa nachádza v čerešniach, vám navyše môže pomôcť lepšie spať, takže si niektoré z nich môžete pokojne večer odhryznúť. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha znižovať zápaly.

Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny sú čerešne ideálnou voľbou aj pre diétarov. Navyše je v kuchyni mimoriadne všestranný: môžete z neho pripraviť koláče, clafoutis alebo napríklad osviežujúci ovocný šalát.

 

Čerešňový clafoutis

Ingrediencie:

  • 300 g čerešní (nezabudnite vykôstkovať)
  • 100 g múky
  • 100 g cukru
  • 3 vajcia
  • 2 dl mlieka
  • vanilkový cukor

Príprava:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov!
  2. Zmiešajte múku, cukor, vajcia, mlieko a vanilkový cukor!
  3. Do vymastenej zapekacej misy vložíme čerešne.
  4. Nalejte cesto a pečte 40 minút!

 

Červené ríbezle

Ríbezle je jedným z najzaujímavejších letných plodov. Plný vitamínu C pomáha vášmu telu bojovať s infekciami. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje aj trávenie.

Môže byť tiež skvelým spoločníkom v kuchyni: môžete z neho pripraviť lahodný ríbezľový cheesecake, ktorý je dokonalým spojením kyslých ríbezlí a sladkých smotanových syrov, alebo dokonca osviežujúcu ríbezľovú malinovku, ktorá je skutočným osviežením v letnej horúčave. Kyslá chuť ríbezlí sa hodí najmä k dezertom, ale obstojí aj v šalátoch a omáčkach.

Ríbezľový cheesecake

Ingrediencie:

  • 200 g ríbezlí
  • 250 g smotanového syra
  • 100 g cukru
  • 200 g sušienok
  • 100 g masla
  • 2 vajcia

Príprava:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov!
  2. Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom.
  3. Zmes natlačíme do tortovej formy!
  4. Zmiešajte smotanový syr, cukor a vajcia!
  5. Pridajte ríbezle a nalejte na sušienkový základ!
  6. Pečte 45 minút!

 

Čučoriedky

Čučoriedky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu K. A antokyány v ňom majú protizápalové vlastnosti a môžu prispievať k udržaniu zdravia kardiovaskulárneho systému.

Čučoriedky sú v kuchyni naozajstným šprýmařem: výborne sa dajú použiť do koláčov, muffinov, mliečnych koktailov alebo napríklad šalátov. Vyskúšajte klasické čučoriedkové muffiny, ktoré sú rýchle a vždy sa trafí, alebo si na raňajky primiešajte osviežujúci čučoriedkový jogurt.

Čučoriedkové muffiny

Ingrediencie:

  • 200 g čučoriedok
  • 250 g múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 dl mlieka
  • prášok do pečiva

Príprava:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov!
  2. Zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva.
  3. Pridajte vajcia, maslo a mlieko.
  4. Vmiešajte čučoriedky!
  5. Zmes nalejte do formičiek na muffiny a pečte 20 minút!

 

Maliny

Maliny sú jedným z najchutnejších plodov leta. Vďaka nízkemu obsahu kalórií ho môžete bezpečne jesť počas akéhokoľvek jedla, či už ide o raňajky, obed alebo večeru.

Vyskúšajte recept na malinové brownie, kde kyslá chuť malín dokonale ladí s bohatou sladkosťou čokolády!

Malinový brownie

Ingrediencie:

  • 200 g malín
  • 200 g horkej čokolády
  • 150 g masla
  • 150 g cukru
  • 3 vajcia
  • 100 g múky

Príprava:

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov!
  2. Rozpustite horkú čokoládu a maslo!
  3. Vmiešajte cukor a vajcia!
  4. Pridajte múku a potom maliny!
  5. Zmes nalejte na plech a pečte 25 minút.

 

Dúfame, že si týmito receptami dokážete spestriť letné popoludnie! Pamätajte, že najlepšie torty sú vždy vyrobené z najčerstvejšieho ovocia!

A potrebné pomôcky na pečenie si u nás môžete kedykoľvek zakúpiť!


Súvisiace produkty