Recepty na koláče z ovocia skorého leta
2024. 06. 18.
Recepty na koláče z raného letného ovocia
Za slnečných dní nie je nič lepšie ako ľahký a osviežujúci koláč, ktorý vám prináša chute sezóny. Jahody, čerešne, ríbezle, čučoriedky a maliny, to všetko sú plody, z ktorých sa dajú vytvoriť úžasné dezerty.
Predstavte si, ako sa vo vašej kuchyni pripravuje lahodný jahodový koláč alebo krémový ríbezľový cheesecake a nebeská vôňa tiahnuca sa z rúry naplní celý dom! Tieto recepty sú nielen jednoduché na prípravu, ale zaručene vykúzlia úsmev na tvárach aj na rodinných a priateľských stretnutiach.
Vyskúšajte recepty a užite si chute leta v každom súste!
Jahody
Jahody sú nielen jedným z najobľúbenejších plodov leta, ale aj skutočnú superstar v kuchyni. Jeho svieža, sladkastá chuť a jasne červená farba očarí snáď každého.
Vitamín C, ktorý obsahuje, navyše posilňuje imunitný systém, zatiaľ čo antioxidanty pomáhajú v boji s chorobami a spomaľujú tak proces starnutia. Jahody sú nízkokalorické, takže môžu byť výbornou voľbou aj pre diétarov. Nehovoriac o tom, že jeho vysoký obsah vlákniny prispieva k zdraviu trávenia.
Jahodový koláč
Ingrediencie:
- 250 g jahody
- 200 g múky
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 vajce
- vanilkový extrakt
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov!
- Zmiešajte múku, cukor a maslo.
- Pridajte vajcia a vanilkový extrakt!
- Vmiešajte nakrájané jahody!
- Zmes nalejte do vymastenej tortovej formy a pečte 30 minút.
Jahodová torta z mascarpone
Ingrediencie:
- 300 g jahôd (na ozdobenie nakrájame krájačom na jahody)
- 250 g mascarpone
- 100 g práškový cukor
- 200 g detskej piškóty
- 1 dl mlieka
- vanilkový cukor
Príprava:
- Zmiešajte mascarpone a práškový cukor.
- Piškóty namočíme do mlieka a urovnáme do tortovej formy.
- Na piškóty navrstvite krém z mascarpone a jahody!
- Dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky!
Čerešňa
Čerešne sú jedným z najsladších pokladov leta, ktorý by ste mali zaradiť do svojho jedálnička nielen kvôli ich chuti, ale aj vďaka blahodarným účinkom. Tieto drobné červené plody sú plné vitamínov a minerálov. Vedeli ste napríklad, že čerešne sú výborným zdrojom vitamínu A, ktorý blahodárne pôsobí na oči a pokožku?
Melatonín, ktorý sa nachádza v čerešniach, vám navyše môže pomôcť lepšie spať, takže si niektoré z nich môžete pokojne večer odhryznúť. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha znižovať zápaly.
Vďaka nízkemu obsahu kalórií a vysokému obsahu vlákniny sú čerešne ideálnou voľbou aj pre diétarov. Navyše je v kuchyni mimoriadne všestranný: môžete z neho pripraviť koláče, clafoutis alebo napríklad osviežujúci ovocný šalát.
Čerešňový clafoutis
Ingrediencie:
- 300 g čerešní (nezabudnite vykôstkovať)
- 100 g múky
- 100 g cukru
- 3 vajcia
- 2 dl mlieka
- vanilkový cukor
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov!
- Zmiešajte múku, cukor, vajcia, mlieko a vanilkový cukor!
- Do vymastenej zapekacej misy vložíme čerešne.
- Nalejte cesto a pečte 40 minút!
Červené ríbezle
Ríbezle je jedným z najzaujímavejších letných plodov. Plný vitamínu C pomáha vášmu telu bojovať s infekciami. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje aj trávenie.
Môže byť tiež skvelým spoločníkom v kuchyni: môžete z neho pripraviť lahodný ríbezľový cheesecake, ktorý je dokonalým spojením kyslých ríbezlí a sladkých smotanových syrov, alebo dokonca osviežujúcu ríbezľovú malinovku, ktorá je skutočným osviežením v letnej horúčave. Kyslá chuť ríbezlí sa hodí najmä k dezertom, ale obstojí aj v šalátoch a omáčkach.
Ríbezľový cheesecake
Ingrediencie:
- 200 g ríbezlí
- 250 g smotanového syra
- 100 g cukru
- 200 g sušienok
- 100 g masla
- 2 vajcia
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov!
- Sušienky rozdrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom.
- Zmes natlačíme do tortovej formy!
- Zmiešajte smotanový syr, cukor a vajcia!
- Pridajte ríbezle a nalejte na sušienkový základ!
- Pečte 45 minút!
Čučoriedky
Čučoriedky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu K. A antokyány v ňom majú protizápalové vlastnosti a môžu prispievať k udržaniu zdravia kardiovaskulárneho systému.
Čučoriedky sú v kuchyni naozajstným šprýmařem: výborne sa dajú použiť do koláčov, muffinov, mliečnych koktailov alebo napríklad šalátov. Vyskúšajte klasické čučoriedkové muffiny, ktoré sú rýchle a vždy sa trafí, alebo si na raňajky primiešajte osviežujúci čučoriedkový jogurt.
Čučoriedkové muffiny
Ingrediencie:
- 200 g čučoriedok
- 250 g múky
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 dl mlieka
- prášok do pečiva
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov!
- Zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva.
- Pridajte vajcia, maslo a mlieko.
- Vmiešajte čučoriedky!
- Zmes nalejte do formičiek na muffiny a pečte 20 minút!
Maliny
Maliny sú jedným z najchutnejších plodov leta. Vďaka nízkemu obsahu kalórií ho môžete bezpečne jesť počas akéhokoľvek jedla, či už ide o raňajky, obed alebo večeru.
Vyskúšajte recept na malinové brownie, kde kyslá chuť malín dokonale ladí s bohatou sladkosťou čokolády!
Malinový brownie
Ingrediencie:
- 200 g malín
- 200 g horkej čokolády
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 100 g múky
Príprava:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov!
- Rozpustite horkú čokoládu a maslo!
- Vmiešajte cukor a vajcia!
- Pridajte múku a potom maliny!
- Zmes nalejte na plech a pečte 25 minút.
Dúfame, že si týmito receptami dokážete spestriť letné popoludnie! Pamätajte, že najlepšie torty sú vždy vyrobené z najčerstvejšieho ovocia!
A potrebné pomôcky na pečenie si u nás môžete kedykoľvek zakúpiť!