Jednoduché recepty na letné zákusky
2023. 07. 03.
Letné chladivé torty
Leto zúri. Na oblohe nie je jediný mráčik. Slnečné lúče hrejú. Teplo je úmorné. Sedíte na svojej terase, v tieni. Hoci fúka malý príjemný vánok, stále cítite teplo. Srkáte ľadovú limonádu, aby ste uhasili smäd, ale stále tomu niečo chýba.
Niečo naozaj osviežujúceho, chladivého a ľahkého občerstvenia.
Niečo penivého, ovocného, sladkého alebo napríklad osviežujúceho kyslého.
Ľahká letná torta!
Pokiaľ už sa vám z úst zbiehajú sliny, neváhajte, pripravte sa na ďalšiu takú chvíľu! Urobte koláče, ktoré v horúčave zaručene padnú!
Letné tortičky bez pečenia
V horúčave nie je nutne dobrý nápad zapínať rúru, aby sa byt vykúril. Nepečené torty boli vynájdené práve pre túto príležitosť!
Jednoduchým a skvelým riešením sú napríklad dezerty v pohároch. Dajú sa variovať na nespočetné množstvo spôsobov, ľahko sa chladia a samozrejme sú božsky chutné! Môže obsahovať sušienky, tvaroh, ovocie, džem, puding, penu, jogurt, zmrzlinu - možnosti sú nekonečné. Suroviny môžete dokonca skaramelizovať flambovacou pištoľou.
Gaštanové pyré je kráľom dezertov. Dá sa pripraviť behom pár sekúnd a chuť hovorí sama za seba! Pokiaľ chcete aj servírovanie zvládnuť štýlovo, môžete použiť aj pohár ako je štvorcový pohár Fingerfood z cukrovej trstiny.
Tvarohový letný koláč: broskyňový a tvarohový koláč
Tvaroh je v letných horúčavách tiež veľmi lahodný. A ako lepšie kombinovať tvaroh ako s nebeským, sezónnym ovocím? Čo môže byť príjemnejšieho na zahryznutie ako koláč s broskýň a tvarohom - či už studený alebo teplý.
Pokiaľ súhlasíte s tým, že v letnom popoludní nie je nič lepšie ako toto, potom stačí zohnať pár ingrediencií a už môžete prekvapiť seba, rodinu alebo hostí ovocným koláčom.
Ingrediencie
Na cesto na koláč budete potrebovať iba 30 dkg múky, 25-30 dkg masla (výborná voľba je použiť tvarované domáce maslo) a trochu vody.
A na náplň 5-6 broskýň (môžete použiť broskyne, marhule alebo aj nektárinky, ak chcete), 2 vajcia, 25 dkg tvarohu, 10 dkg jogurtu, 1 citrón, 1 štipku vanilky a 1-2 lyžice práškového cukru.
Príprava
Formu na koláč vymažte maslom, vysypte múkou a dajte do chladničky! Rýchlymi pohybmi zmiešajte 30 dkg múky s 25 dkg studeného masla nakrájaného na kocky a štipkou soli, potom pridajte 6 lyžíc studenej vody a hneťte do hladka! Zabaľte ho do igelitu a dajte oddýchnuť do chladničky!
Po 20 minútach vyberte cesto aj formu na koláč! Cesto rozvaľkajte na pomúčenom alebo silikónovom hnetacom doske a vložte do formy. Prepichajte ho vidličkou a potom dajte na 2 minúty do mrazničky!
Studené cesto vložte do rúry predhriatej na 220 stupňov. Pečte do svetlo hnedej farby, potom odstavte, zatiaľ čo budete pripravovať náplň!
Broskyne zbavte jadrovníka a oddeľte vajcia! Vyšľahajte bielky. Tvaroh zmiešajte s jogurtom, pridajte trochu nastrúhanej citrónovej kôry, žĺtky, vanilkový a práškový cukor. Potom veľmi opatrne vmiešame penu z bielkov.
Vzniknutý krém nalejte do vychladnutej koláčovej formy a navrch položte nakrájanú broskyňu! Vložte koláč do predhriatej rúry na ďalších 20-30 minút a lahodný koláč z broskýň a tvarohu je pripravený!
Ovocná letná torta: ríbezľový sen
Broskyňa ale nie je jediné ovocie, z ktorého sa dá urobiť božská letná torta.
Čo napríklad ríbezle? Jeho nezameniteľná chuť robí zážitok nezabudnuteľným!
Ingrediencie
Ríbezľový sen sa skladá z cesta a krému, navrchu sú ozdoby.
Na cesto potrebujete 8 vajec, 8 lyžíc cukru a 8 lyžíc múky, ďalej 1 lyžičku prášku do pečiva a 1 lyžičku jedlej sódy.
Na krém 1 liter mlieka, 8 lyžíc krupice, 20 dkg margarínu, 20 dkg práškového cukru a cca. Budete potrebovať 50-60 dkg ríbezlí.
Príprava
Výroba ríbezľového cesta začína oddelením vajec. Žĺtky s cukrom musíte vymiešať do peny a bielky vyšľahať do tuhej peny!
Do múky vmiešame prášok do pečiva a jedlú sódu. Cukrový žĺtok vlejeme do tuhej peny a opatrne premiešame. Preosejte múčnu zmes a pokračujte v opatrnom miešaní.
Zmes nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie (cca 15-20 cm x 30-40 cm) a rovnomerne uhlaďte. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov 20-25 minút.
Zatiaľ čo sa cesto pečie, môžete si pripraviť krém. Začnite výrobou tradičnej krupice z mlieka a krupice – ale bez cukru! Potom nechajte krupicu vychladnúť. Medzitým zmiešame margarín izbovej teploty s práškovým cukrom a nalejeme do úplne vychladnutej krupice. Všetko premiešame a pridáme umyté ríbezle.
Po upečení necháme cesto vychladnúť a opatrne zlúpneme z papiera na pečenie. Rozrežte vodorovne na polovicu. Krém naneste rovnomerne na spodnú časť, potom nasaďte hornú časť! Celé vychladíme a necháme ešte pár hodín v chladničke oddýchnuť. Nakoniec ako ozdobu posypeme práškovým cukrom a navrch položíme pár ríbezlí!
Dúfame, že sme vám mohli dať pár nápadov, aké ľahké letné torty by sa v tom horúčave hodili! A ak na ich výrobu ešte potrebujete nejaké náradie, pozrite sa do nášho internetového obchodu: tu určite nájdete, čo potrebujete!