Kreatívne tekvicové recepty: 4 jedinečné nápady do jesennej kuchyne
2025. 10. 01.
S príchodom jesene sa v kuchyni objavuje čoraz viac sezónnych surovín, no len málo zeleniny je také všestranné a zaujímavé ako tekvica. Nielenže očarí svojou krásnou oranžovou farbou a jemne sladkastou chuťou, ale dá sa využiť nespočetnými spôsobmi. Väčšina ľudí ju konzumuje pečenú, no ukrýva v sebe oveľa viac: dá sa z nej pripraviť krémová polievka, slaný koláč, chrumkavé placky alebo napríklad talianske rizoto.
Teraz vám predstavíme 4 jedinečné recepty z tekvice, ktoré vám zaručene navodia jesennú atmosféru a pomôžu trochu inak pozerať na túto sezónnu pochúťku.
1. Tekvicový krém – jesenná klasika
Keď je jeseň, tak jedine tekvicový krém! Niet nič lepšie počas chladného, sivého popoludnia ako horúci, voňavý tanier polievky, ktorý nielen zahreje, ale aj vytvorí tú správnu atmosféru.
Jednou z veľkých výhod tekvicového krému je, že sa dá pripraviť takmer nekonečným množstvom variácií. Jedna z najchutnejších verzií je tá, keď sa tekvica najprv upečie. Pri pečení sa v nej skaramelizujú prírodné cukry a chuť sa tak stane ešte bohatšou. Ak však túžiš po rýchlejšom riešení, stačí na troche oleja alebo masla orestovať na kocky nakrájanú tekvicu spolu s cibuľou a cesnakom. Keď zmäkne, zalej ju vodou alebo vývarom a rozmixuj ponorným mixérom dohladka. Okrem klasickej smotanovej verzie sa pokojne pusti aj do kokosovej varianty, ktorá dodá polievke exotický, orientálny nádych. So štipkou žltého karí, zázvoru alebo čili z nej vyčaruješ pikantný a výrazný pokrm.
Na dochutení záleží aj tu: pražené tekvicové semienka, kúsky chrumkavej slaniny, hobliny parmezánu alebo chrumkavé kokosové chipsy sú skvelými spoločníkmi zamatovej polievky. Neboj sa experimentovať a nájdi si svoju obľúbenú kombináciu!
2. Slaný tekvicový koláč – jesenná variácia na francúzsky quiche
Kto má radšej skôr slané chute, ten si obľúbi tekvicový quiche. Tento slaný koláč francúzskeho pôvodu sa pripravuje z krehkého maslového cesta, ktoré sa obohacuje vajcami, smotanou a rôznymi plnkami. Tekvica sa výborne hodí k jemnému, slanému základu quiche.
Nakrájaj ju na kocky a zmiešaj s červenou cibuľou, jarnou cibuľkou alebo fetou. Ak chceš, môžeš pridať aj trochu opečenej slaniny – výsledok bude ešte chutnejší. Všetko zalej zmesou vajec a smotany a peč dozlatista pri 200 °C asi 20–25 minút. Quiche je skvelou voľbou aj preto, že je nesmierne všestranný: do plnky sa môže dostať takmer akákoľvek zelenina, syr alebo mäso, takže si ho ľahko prispôsobíš vlastnej chuti. S čerstvým šalátom alebo pohárom suchého bieleho vína z neho môže byť perfektný víkendový obed.
3. Chrumkavé tekvicové placky – namiesto klasických zemiakových
Placky alebo haruľa sú obľúbenou detskou klasikou, ktorú si teraz môžeme vyskúšať v novom šate. Nastrúhaná tekvica so svojou jemne sladkastou chuťou skvelo ladí so slaným cestom a navyše ju môžeme dochutiť korením, aby bola ešte zaujímavejšia.
Základný recept je úplne jednoduchý: nastrúhaná tekvica, múka, vajce a korenie podľa chuti. Zázvor, muškátový oriešok alebo rozmarín sa k tekvici mimoriadne hodia. Muškátový oriešok je najlepšie používať čerstvo nastrúhaný, pretože má oveľa intenzívnejšiu a bohatšiu arómu. Takto pripravenú zmes smažte po menších dávkach na rozohriatom oleji, kým nebude zlatistá a chrumkavá. Výborné sú samotné, ale skutočným zážitkom sa stanú, keď ich podáte s nejakým dipom. Môže to byť cesnaková kyslá smotana, jogurtovo-kôprový dresing alebo aj sladšie chutney, ktoré podčiarkne prirodzenú sladkosť tekvice.
4. Krémové tekvicové rizoto – talianska klasika v jesennom šate
Rizoto je o trpezlivosti a starostlivej pozornosti, ale odmenou je skutočne výnimočné, jemné jedlo, ktoré by obstálo aj v ktorejkoľvek reštaurácii. Tekvicové rizoto je pravá jesenná delikatesa, ktorá určite očarí rodinu aj hostí.
Základom prípravy je ryža na rizoto (napríklad arborio), ktorú orestujeme na masle a potom zalejeme bielym vínom. Následne pomaly prilievame vývar za stáleho miešania. Počas varenia pridáme tekvicové pyré pripravené pomocou tyčového mixéra, ktoré dodá pokrmu krémovú konzistenciu a krásnu farbu. Na záver vmiešame väčšiu porciu nastrúhaného parmezánu, trochu masla a čerstvo mleté korenie, ktoré doladia chuť. Ak túžite po ešte zaujímavejšej variante, môžete pridať aj trochu šalvie alebo rozmarínu, pretože tieto bylinky sa s tekvicou skvele dopĺňajú.
Každé jedlo má svoju vlastnú atmosféru: niektoré sa hodia ako ľahká večera, iné sú ideálne aj ako slávnostný chod. Oplatí sa experimentovať s touto surovinou, pretože sa výborne dopĺňa takmer s akýmkoľvek korením alebo ingredienciou. Či už premýšľate nad sladkou alebo slanou verziou, tekvica je vždy vďačnou voľbou.
Keď najbližšie na ceste z trhu narazíte na krásnu, guľatú tekvicu, nemyslite len na pečenie v rúre – vyskúšajte niektorý z našich receptov a vychutnajte si tie najlahodnejšie chute jesene!