gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Je sezóna: spracovanie paradajok

2016. 07. 04.

Je sezóna: spracovanie paradajok

Sme v najteplejšej časti leta a tí, ktorí včas zasiali semienka paradajok alebo zasadili sadenice vypestované v záhradke, môžu čoskoro začať so zberom. Paradajky, najmä ak sú domáce a lahodne šťavnaté, je možné použiť na výrobu širokej škály štiav, omáčok a zaváranín, na ktoré nájdeme veľa receptov na internete, ale tu sa nimi nebudeme zaoberať. Menej informácií je však o nástrojoch potrebných na spracovanie paradajok, ktoré dnes prípravu a spracovanie uľahčujú.

Pasírovanie paradajok

Existuje mnoho spôsobov, ako extrahovať paradajkovú šťavu, najjednoduchšie je pretlačiť ju cez sito, aby ste oddelili šupku a semienka od cennej paradajkovej šťavy. K tomu môžete použiť obyčajné sito alebo pevne tkané textilné vrecko, ale paradajky na to rozhodne musíte uvariť a úprimne povedané, pri množstve nad niekoľko kilogramov to bude celkom boj. Reštaurácie často používajú profesionálne ručné odšťavovače, ktoré sa dobre hodia na odšťavovanie rybej polievky a ovocných a zeleninových štiav, ale aj toto odporúčame iba pre menšie množstvo.
 
Pokiaľ chcete spracovať viac ako 5–6 kilogramov paradajok, rozhodne sa oplatí investovať aspoň do originálneho talianskeho ručného odšťavovača paradajok. Ten dokáže odšťaviť aj surové paradajky, pričom semienka a šupka vychádzajú v prednej časti prístroja a po prefiltrovaní cez sito vyteká paradajková šťava bohatá na vlákninu.
 
[Malá odbočka: kedy sa oplatí variť paradajky, ktoré chcete skladovať? Odporúčame ich variť iba v nevyhnutne nutnom prípade pre ich konzerváciu. Ak chcete zachovať obsah vitamínov a nutričnú hodnotu surových paradajok, rozmixujte ich surovú a paradajkovú šťavu čo najskôr spotrebujte. Paradajkovú šťavu možno tiež vákuovo baliť pomocou jednoduchého vákuového baliaceho stroja av mrazničke vydrží veľmi dlho.]
 
Je únavné ručne mixovať viac ako 30-40 kíl paradajok - najmä ak sú surové - a prečo zbytočne pracovať, keď si celý proces aj tak môžeme mechanizovať? V dnešnej dobe si môžete kúpiť rôzne elektrické pasírovače za veľmi rozumné ceny, medzi ktorými by sme obzvlášť vyzdvihli pasírovač Tre Spade.
 
 
 
Ďalší elektrický pasírovač paradajok Tre Spade má špeciálne sito, teda také, ktoré je ideálne práve na odšťavovanie paradajok (voliteľné je k dispozícii mlynček na mäso). Vďaka vyššej rýchlosti a oveľa väčšiemu situ dokáže odšťaviť až 450 kilogramov paradajok za hodinu! Jeho najdôležitejšie časti (sito, výlevka a plniaca miska) sú vyrobené z nerezovej ocele a všetky prvky sa ľahko čistia.
 
 
 
 
A pre tých, ktorí chcú spracovať ešte viac paradajok, odporúčame priemyselný pasírovač na paradajky Tre Spade BIG-2P, ktorý je ozajstným monštrom s obrovským sitom a šnekom. Pretože je navrhnutý pre nepretržitú prevádzku, dokáže rýchlo spracovať tony paradajok.
 
 
 

Výroba sušených paradajok

 
Nie je nič lepšie ako si v zime vybrať pohár plný šťavnatých sušených paradajok a pochutnať si na nich! Aby sme to ale dokázali, musíme sa o sušené paradajky postarať už teraz, v čase zberu, a to sušením na tácke alebo mriežke, buď na slnku, alebo s pomocou sušičky.
 
 
 
Namiesto lacných sušičiek dostupných v supermarketoch (ktoré prakticky len fúkajú teplý vzduch z jedného zásobníka na druhý odspodu nahor) odporúčame na domáce použitie tzv. horizontálne sušičky. Sú to sušičky Tre Spade, ktorých konštrukcia je taká, že teplý vzduch sa pohybuje horizontálne medzi zásobníkmi a tým rýchlo a efektívne odstraňuje vlhkosť z každého zásobníka.
 
Existujú dva typy týchto väčších sušičiek, červená sušička ATACAMA PRO so 6 priehradkami a sušička ATACAMA PRO DELUXE, ktorá má tiež 6 priehradiek. Tieto zariadenia umožňujú pripraviť sušené ovocie vo veľmi krátkom čase (spomínané boli kvôli paradajkám, ale samozrejme s nimi možno sušiť akékoľvek ovocie, zeleninu alebo dokonca mäso). Kapacitu druhého menovaného modelu je možné s touto rozširujúcou krabicou tiež zdvojnásobiť.
 
Pokiaľ chcete sušiť väčšie množstvo, oplatí sa zvážiť jeden z našich modelov sušičiek s 12 priehradkami, ktoré je možné umiestniť na kuchynskú linku, alebo jeden z našich modelov sušičiek so 16 priehradkami.
 
Kuchyne a výrobné podniky, ktoré sušia paradajky vo veľkom množstve, prirodzene používajú sušiace skrine s oveľa väčšími sušiacimi plochami, ako je napríklad sušiaca skriňa GAMMO, ktorá suší na 11 obrovských policiach a takmer štyroch metroch štvorcových sušiacej plochy súčasne. Paradajky už samozrejme nekrájajú ručne, ale používajú krájač zeleniny SAMMIC s kotúčom na krájanie paradajok.
 
Späť na sušenie, pred sušením paradajky očistite a nakrájajte ich nožom alebo v prípade väčšieho množstva krájačom paradajok na plátky hrubé asi 5 mm. Paradajky môžete tiež nakrájať na rezy, ale potom počítajte s tým, že vlhkosť sa bude uvoľňovať pomalšie, čo znamená, že sušenie bude trvať dlhšie. Rezy alebo rezy umiestnite na tácky a spustite jeden zo sušiacich programov, odporúčame teplotu okolo 40-45 stupňov, s takýmto nastavením v sušičke ATACAMA PRO sa sušené paradajky vyrobia za cca 18 hodín z cca 2-3 kg čerstvých paradajok.
 
 
Sušené paradajky skladujte v olivovom oleji, bez korenia, vo vzduchotesnej nádobe a dochuťte iba pred použitím.
 
Prajeme vám dobrú prácu!

Súvisiace produkty