BABKA so šafranom a pistáciami
2022. 12. 18.
Dnešný recept je šitý na mieru zimným dňom, urobte si ho sami, my vám s prácou pomôžeme videom s receptom!
Cesto
150 ml mlieka (3%)
1 gram šafranu
4 lyžice cukru
25 gramov čerstvého droždia
125 gramov masla izbovej teploty
2 vajcia izbovej teploty
360-420 gramov múky
Ingredience na náplň:
200 gramov pistáciového masla
65 gramov nakrájaných pistácií
45 gramov cukru
Ingredience na cukrový sirup:
70 gramov cukru
50 ml vody
Šafránová a pistáciová BABKA krok za krokom:
1. Na výrobu cestovín zostavte svoj kuchynský robot ANKARSRUM a 7-litrovou mixovacou nádobou z nerezovej ocele, špirálovým hnetacím hákom a hnetacím valčekom a tiež škrabkou na mixovaciu nádobu, ktorá zabraňuje prichyteniu cesta k stenám misa. Jedná sa o diely základnej sady, zoznámte sa s obsahom krabice kliknutím TU a TU!
2. Do misky rozdrobíme droždí.
3. Mlieko so šafranom a cukrom zohrejte na 37 °C, potom ich stiahnite z ohňa a nalejte do kovovej misky kuchynského robota ANKARSRUM.
4. Za stáleho miešania na nízku rýchlosť pridajte po jednom vajcia, maslo a soľ, potom prepnite na vyššiu rýchlosť a postupne pridávajte aj múku. Cesto miesime asi 10 minút v kuchyňském robotu pri strednej rýchlosti.
5. Keď je cesto pružné, lesklé a začína sa oddeľovať od stien misy, je pripravené kysnúť zakryté v chladničke aspoň 8 hodín.
6. Cesto dajte na pomúčenú plochu, vrch posypte múkou a vyvaľkajte cca. do obdĺžnika 25 x 40 cm. Teraz potrieme náplňou (pistáciové maslo, nasekané pistácie a cukor), ale na jednej dlhej strane necháme asi 2 cm prúžok. Cesto zrolujte začnite z opačnej dlhej strany.
7. Roládu pozdĺžne rozdeľte ostrým nožom na dve časti a reznou plochou otočte nahor. Pozrite sa, ako na to v tomto videu, potom oba prúžky spojte a vytvorte z nich veniec.
8. Hotový veniec opatrne zdvihneme do okrúhleho pekáča a necháme 1 hodinu prikryté.
9. Zatiaľ čo veniec kysne, varte cukor s vodou, kým sa cukor nerozpustí, a potom nechajte vychladnúť. To bude cukrový sirup.
10. Na upečenie babky predhrejte rúru na 200°C a cca. Veniec pečte v spodnej časti rúry 25-30 minút, kým nezíska peknú farbu. Pomocou špajle skontrolujte, či je prepečené.
ANKA tip:
Veniec ihneď potrite cukrovým sirupom a pred konzumáciou nechajte vychladnúť. Podávajte s pomocou cukrárské sady ANKARSRUM.