Tajomstvo dokonalej vafle
2024. 07. 24.
Tajomstvo dokonalé vafle
Nudné, daždivé nedeľné popoludnie. Ako si v tejto dobe zachrániť náladu? Rodine stačí položiť jednu otázku: Kto chce vafle? Odpoveď sa ozýva zo všetkých strán zároveň: JA!!! Ostatne, kto by nechcel toto sladké pečivo pečené z oboch strán s mriežkovou štruktúrou?
Aj starí Gréci piekli oblátky medzi železnými plátmi. O pár tisíc rokov neskôr prišiel kreatívny remeselník s rebrovaným tvarom, pripomínajúcim včelí úľ. Odvtedy sa rozšírila do celého sveta.
Nie všade sa však považuje za dezert.
Sú miesta, kde z neho robia chlebíčky a jedia ho aj s chrumkavou slaninou.
Recept
Čo potrebujete pre dokonalý konečný výsledok? Po prvé, perfektný recept!
Pozrime sa na ingrediencie:
- 550 g hladkej múky
- 850 ml mlieka
- 5-6 vajec
- 130 g čajového masla
- 4 polievkové lyžice cukru (cca 80-90 gramov)
- 25 g čerstvého droždia
- 16 g vanilkového cukru
- štipka soli
Príprava:
- Vejce ušlehejte metličkou se dvěma druhy cukru a solí do pěny!
- Temperujte mléko. Trochu nalijte do samostatné nádoby a rozdrobte do ní droždí spolu s trochou cukru.
- Necháme 15 minut odpočívat, dokud kvásek nezačne pracovat.
- Mezitím do vajec přidáme změklé máslo. K vejcím přidejte mouku a mléko.
- Pomocí šlehače získáte konečný výsledek bez hrudek stálým mícháním.
- Poté, co trpělivě čekáte na dobu odpočinku, stojí za to jemně promíchat těsto volnými pohyby. Buď opatrný! Musíte chránit malé vzduchové bubliny produkované kvasinkami. Hmotu se vyplatí promíchat nejen před prvním pečením, ale i před pečením každé vafle. Je to jen pár tahů.
- Nezbývá nic jiného dělat: vaflovač je připraven a pečení může začít!
Suroviny
Dokonalý recept je však iba polovica úspechu. Zásadné je získavanie vysoko kvalitných surovín.
Tajomstvo
99% receptov na vafle odporúča prášok do pečiva, aby cesto uvoľnilo. Omnoho ľahšie a vzdušnejšie cesto sa však získa, pokiaľ sa namiesto prášku do pečiva použije droždie. Z posledne menovaných by sme mali voliť aj čerstvé miesto instantných. Zatiaľ čo cesto s práškom do pečiva je možné použiť ihneď po zamiešaní, u tejto verzie je potrebné dodržať dobu odležania. Nechajte kvasinkové baktérie pôsobiť 30-40 minút, aby ste získali skutočne penivý výsledok.
Najlepší tip: Vafle budú fenomenálne, ak použijete kysnuté cesto! Vyskúšajte, verte, hovoríme z vlastnej skúsenosti!
Pečenie
Na pečenie budete potrebovať vaflovač. Tieto zariadenia sú obvykle vyrábané s teflónovým povlakom, takže nie sú potrebné žiadne prípravky.
Čo ešte stojí za pozornosť
Doba pečenia je veľmi dôležitá. U správne fungujúceho stroja by sa doba pečenia mala pohybovať medzi 3-4 minútami. Pokiaľ cesto pečiete 3 minúty, získate svetlejšie, mäkšie vafle. Čím viac sa priblížime k 4 minútam, tým bude farba chrumkavejšia a tmavšia. Je dôležité zdôrazniť, že každý vaflovač je iný, takže musíte experimentovať s vlastnou dobou pečenia.
Sami si tiež musíte vyskúšať, koľko cesta dáte do vaflovača naraz. Pokiaľ pridáte málo, môžu vám vzniknúť príliš malé neforemné vafle, ale príliš veľa cesta tiež nie je dobré, pretože keď stroj zatvoríte, cesto vytečie na kuchynskú linku.
Pokiaľ však použijete tento recept a použijete profesionálny stroj, nemusíte sa kritiky vôbec báť. Konečný výsledok vás zaručene neminie. Zamiluje si to celá rodina!