Špeciálne vianočné jedlá
2023. 12. 05.
Zakarpatská rybia polievka
Ingrediencie
- 1 celý losos (cca 30-40 dkg)
- 6 zemiakov
- 25 dkg mrazenej zeleninovej zmesi (brokolica, karfiol, mrkva)
- 2 paradajky
- 1 lyžička červenej papriky
- soľ a korenie na dochutenie
- zelená petržlen a kôpor podľa chuti
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
1. Cibuľu nakrájame na kocky, potom ju speníme na oleji a pridáme červenú papriku. Potom do nej nalejte 2 litre vody!
2. Rybu očistíme, nakrájame na väčšie kúsky a všetky časti pridáme do polievky! Paradajky nakrájame na kocky a dáme do hrnca. Varte 20-25 minút! Zatiaľ čo sa ryba varí, olúpte a nakrájajte zemiaky! Potom rybu vyberieme a oddelíme mäso od kostí. Pozor, aby sa do polievky nedostali rybie kosti!
3. Polievku rozmixujte tyčovým mixérom! Pridajte zeleninu, potom nasekanú petržlenovú vňať a kôpor. Keď je zelenina v polievke uvarená, vráťte do nej filetovanú rybu!
4. Podľa chuti osoľte a okoreňte! Cesnak nastrúhame a na záver pridáme do polievky! Prikryte a nechajte pár minút odležať – a neobvyklá, špeciálna, zakarpatská rybia polievka je hotová!
Plnená kapusta
Ingrediencie
- 150 g slaniny
- 1 hlava červenej cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 100 g údené klobásy
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 lyžica bravčového tuku
- ½ lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky papriky
- soľ korenie
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 vrecká predvarenej vrecovanej ryže
- 300 ml vody
- 1 kg nakrájanej kyslej kapusty
- 400 g kyslej smotany
1. Na stredne rozpálenej panvici opečte slaninu. Pridajte nadrobno nakrájanú červenú cibuľu a pretlačený cesnak a po pár minútach klobásu. Všetko dôkladne orestujte, potom nechajte vychladnúť!
2. Mleté bravčové mäso ochutíme tukom a koncentrovanými paradajkami. Môžete pridať aj papriku, soľ, korenie a rascu. Vmiešame ryžu a vodu, potom zmes klobásy a cibule.
3. Do pekáča dajte vrstvu umytej kyslej kapusty; môžete na to dať polovicu zmesi mletého mäsa; potom ďalšia vrstva kapusty; potom zvyšné mäso, nakoniec opäť kapusta a navrch kyslá smotana.
4. Vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov na 30-40 minút a po uplynutí času nastavte na gril a navrchu opečte kyslú smotanu!
Slaný, pečeňový-jablkový závin zo škvarkového cesta
Ingrediencie
Pre cesto:
- 2 dl mlieka
- 2 dkg droždia
- 50 dkg múky
- 25 dkg mletej škvarky
- 3 žĺtky
- soľ
Na náplň:
- jaternice
- jablko
- horčica
1. Ručne premiešame mletú škvarku a múku a rozdrobíme. Cieľom je, aby tuk obklopil zrnká múky. (Týmto spôsobom sa nevytvorí lepková sieťka a vznikne drobivé cesto.)
2. Zahrejte mlieko, potom vmiešajte droždie. Vmiešame 3 žĺtky a pridáme do cesta! Všetko uhnete do homogénnej hmoty! Cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.
3. Odstráňte kožu z jaterníc. Náplň dajte do misky a nastrúhajte do nej jablká. Potom pridajte lyžičku horčice a dôkladne premiešajte.
4. Náplň rovnomerne rozotrieme na vykysnuté a vyvaľkané cesto. Zrolujte, potrite vajíčkom, prepichajte vidličkou a pečte, kým nebude červené a chrumkavé!
Dúfame, že sme vám mohli dať nápady, ako môžete tohtoročné Vianoce urobiť jedinečnými. Pre viac nápadov navštívte našu facebookovú stránku!
Súvisiace produkty
LOUIS TELLIER 3 mm síto k profesionálnímu pasírovači M500
105,60 EUR(88,00 EUR + DPH)
2024.12.06.
LOUIS TELLIER 3 mm síto k profesionálnímu pasírovači P1000
120,60 EUR(100,50 EUR + DPH)
2024.11.29.
LOUIS TELLIER S3 Manuálny pasírovač
130,20 EUR(108,50 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER X3-F Manuálny pasírovač
157,20 EUR(131,00 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER M500 Profesionálný pasírovač- rám
237,00 EUR(197,50 EUR + DPH)
LOUIS TELLIER P1000 Profesionálný pasírovač- rám
667,80 EUR(556,50 EUR + DPH)