gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Nie je nič lepšie ako domáce cestoviny

2024. 02. 26.

Nie je nič lepšie ako domáce cestoviny

Prečo sú lepšie domáce cestoviny?

Keď stojíte v kuchyni a ponoríte sa do umenia výroby cestovín, robíte v skutočnosti oveľa viac, než len pripravujete jedlo. Výhody domácich cestovín idú ďaleko nad rámec toho, že na stôl postavíte čerstvé a chutné jedlo.

#1 Možnosť skontrolovať prísady

Domáce cestoviny vám umožnia mať úplnú kontrolu nad prísadami. Na jednej strane to znamená, že sa môžete vyhnúť prísadám a konzervantom, ktoré sa často vyskytujú vo verziách zakúpených v obchode, a na druhej strane si môžete prispôsobiť chuť, či už ide o špeciálne diétne potreby alebo jednoducho preferované príchute.

#2 Štruktúra a čerstvosť

Textúra a čerstvosť domácich cestovín je neporovnateľná s verziami z obchodu. Textúru domáceho cesta je možné dokonale ovládať: môže byť tenšia, hrubšia, voľnejšia. Vďaka tomu môže byť každý pokrm presne taký, aký si prajete.

#3 Meditatívna činnosť

Vytváranie a naťahovanie cesta vám dáva možnosť relaxovať a skutočne sa oddať radosti z varenia. S jeho pomocou môžete vytvoriť skutočnú hodnotu v kuchyni ďaleko od každodenného stresu.

 

Ingrediencie na cesto

Rovnako ako chlieb sa aj cestoviny pripravujú z tých najjednoduchších surovín. Niekedy sa pridáva len múka a voda, ale v ručnom, domácom ceste plnia úlohu tekutiny väčšinou vajcia.

Majstrovské trio ingrediencií: pšeničná múka, vajcia a soľ. Nezáleží však na surovinách a pomeroch. Pri pšeničnej múke môže rozhodovať napríklad jej kvalita, textúra alebo množstvo lepku v nej. Veľmi dôležité je aj vajíčko: ak je vyrobené z krásneho, žltého domáceho vajíčka, môže výrazne zvýšiť kvalitu hotového cesta.

Zlaté pravidlo hovorí, že na 100 gramov múky by sa malo vždy pridať 1 vajce.

 

Základy vyvaľovania cesta

Pokiaľ chcete získať naozaj dokonalú textúru cestovín, musíte venovať pozornosť 5 veciam:

  • drevená pracovná plocha (miesto dosky - pokiaľ ju nie je kam uložiť - môže byť praktickým riešením naťahovač silikónovej hnetacej dosky FoglioChef)
  • valček
  • trpezlivosť
  • skúsenosť
  • sila.

Výsledok stojí za všetku námahu.

 

Tipy na výrobu ručne vyvaľkaného cesta

  1. Pri výbere doske vezmite do úvahy, na čo robíte cesto a aký tvar chcete cesto vyváľať. Napríklad pre okrúhle cesto môže byť dobrou voľbou mierne ohnutý valček.
  2. Potom, čo z cesta uhnete dokonalú „guľu“, začnite ju uprostred naťahovať a odtiaľ postupujte smerom von!
  3. Ak sa chcete vyhnúť problému s neustálym prilepovaním cesta na dosku, vyžaduje pomúčenie neustálu pozornosť: na doske aj na dosku rozotrite trochu múky.

Cesto samozrejme nemusíte váľať ručne. Pokiaľ chcete proces urýchliť a uľahčiť, môžete použiť aj výrobník cestovín. Šéfkuchárka a poradkyňa v oblasti gastronómie Aliza Green je fanúšičkou cestovín od tej doby, čo bola na dovolenke v Taliansku, keď jej bolo 6 rokov. Odvtedy sa naučil všetky jemnosti výroby cestovín a svoje znalosti neustále zdokonaľuje. Ako odborník odporúča nasledujúce, ak na výrobu domácich cestovín používate stroj:

  1. Pokiaľ ho chcete pretiahnuť strojčekom na cestoviny, vypracujte cesto hutnejšej textúry. Dôvod je prostý: čím hutnejšie cesto, tým tenšie z neho bude môcť stroj vyváľať, a to stále vyššou rýchlosťou.
  2. Prednú stranu predĺženého plátu cesta odrežte rovno, aby sa dal ľahšie vložiť do strojčeka na cestoviny

Tajemstvo dokonalého cesta spočíva nielen v kvalite surovín, ale aj v krokoch procesu prípravy.

 

Rozmanitosť v kuchyni

Je dôležité vziať do úvahy, že príprava každého druhu cestovín vyžaduje unikátne techniky a postupy, s ktorými sa oplatí experimentovať, ak chcete vytvoriť dokonalú ingredienciu.

Zvláštnu starostlivosť pri príprave náplne a dokonalé uzavretie cesta vyžadujú napríklad ravioli. Pomôcť vám môžu rôzne sady foriem, vďaka ktorým budete môcť svoje domáce ravioli po naplnení rýchlo a hygienicky vyváľať a následne natrhať do tvaru.

U špaget a ďalších dlhých druhov cestovín sú kľúčové presné techniky naťahovania a krájania. Po natiahnutí cesta na rovnomernú hrúbku ho možno nakrájať do požadovaného tvaru špeciálnymi nástrojmi na vykrajovanie cesta alebo ostrým nožom. Napríklad u špaget je dôležité, aby vlákna cestovín mali rovnakú hrúbku a dĺžku, aby počas varenia rovnomerne zmäkli.

 

Na záver

Radosť z rozmanitosti a experimentovania, ktorú ponúka domáca príprava rôznych druhov cestovín, vytvára príležitosť tvarovať a zušľachťovať svoje jedlá podľa svojej osobnej chuti. Dúfame, že vám osvojenie týchto praktík pomôže.

 

Pokiaľ vás zaujíma svet pečenia a varenia, potom venujte pozornosť našej stránke, kde nájdete nielen skvelé kuchynské náradie, ale tiež si môžete prečítať vzrušujúce články!

P.i.: Čo vás na konci príspevku ako prvé napadne o cestovinách? :)

 


Súvisiace produkty