Mäkký, domáci nadýchaný mliečny chlieb
2025. 03. 19.
Len máločo sa vyrovná pocitu, keď z pece vyjde čerstvo upečený, voňavý bochník chleba. Tento domáci mliečny chlieb je ideálnou voľbou na raňajky alebo desiatu – zvonku jemne chrumkavý a vnútri jemný a nadýchaný. Skvele sa hodí k maslu, džemu alebo aj plátku syra. Ak milujete kysnuté cesto, tento recept určite stojí za vyskúšanie Upiecť domáci chlieb je vždy výnimočný zážitok, pretože nie je nič lepšie, ako keď sa na stôl položí čerstvo upečený voňavý bochník chleba.
Ingrediencie
- 700 g pšeničnej múky
- 65 g práškového cukru
- 14 g sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 500 g mlieka (3% tuku)
- 80 g masla (izbovej teploty)
Príprava krok za krokom
1. Najprv zohrejte mlieko na cca. Mala by mať 40 °C – pomôže to aktivovať kvasinky. Vmiešame droždie a necháme pár minút odležať, aby sa rozpustilo.
2. V samostatnej miske zmiešame múku a práškový cukor. Potom nalejte droždie do misky (ak máte kuchynský robot Ankarsrum, použite nerezovú misku a miesiaci valec). Pomaly pridávajte múčnu zmes a miešajte cesto na nízkej rýchlosti.
3. Keď je cesto nahrubo spojené, môžete zvýšiť rýchlosť miešania. Nechajte 5-7 minút miesiť, aby ste získali hladké, elastické cesto.
4. Cesto vyberieme z misy a ručne zapracujeme zmäknuté maslo. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať trochu lepkavé, mali by ste skončiť s pružným, mäkkým cestom.
5. Cesto vrátime do misy, posypeme soľou a miesime ešte asi 8 minút pri strednej rýchlosti. Misu prikryjeme a cesto necháme kysnúť asi 2 hodiny, kým nezdvojnásobí svoj objem.
6. Keď cesto vykysne, vyklopíme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Vyvaľkáme z nich malé guľôčky a potom tri z nich vložíme do dvoch foriem vystlaných papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a necháme ešte 30 minút kysnúť.
7. Rúru predhrejeme na 175 °C a bochníky pečieme na spodnej mriežke 20 – 25 minút, kým nebudú pekne zlatisté.
8. Po vybratí z rúry necháme 5 minút vychladnúť v panvici a potom vyklopíme na mriežku. Počkajte, kým úplne nevychladne, potom ho nakrájajte a vychutnajte si čerstvý, nadýchaný domáci chlieb!
Tipy na dokonalý mliečny chlieb
- Ak chcete ešte jemnejšiu štruktúru, po upečení potrieme vrch bochníkov troškou rozpusteného masla.
- Je dobré kysnúť na teplom mieste – napríklad vo vypnutej, ale zatvorenej rúre.
- Ak chcete, môžete cesto obmieňať: môžete primiešať hrozienka, škoricu, alebo aj nasekané orechy.