gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Letné vegánske recepty

2023. 06. 12.

Letné vegánske recepty

Čerstvé ovocie a zelenina

V horúcom letnom počasí pracuje tráviaci systém pomalšie, preto sa oplatí vyhýbať sa ťažkým jedlám a viac dbať na zdravú stravu. Týmto spôsobom si potom môžete udržať vysokú hladinu energie.

Odporúča sa napríklad jesť čo najviac čerstvého ovocia, pretože plody hydratujú a obsahujú dôležité vitamíny a antioxidanty, ktoré prispievajú k správnej funkcii imunitného systému. A tiež je vhodné zahrnúť do jedla čerstvú zeleninu: potraviny bohaté na vlákninu pomáhajú udržiavať zdravé trávenie.

Väčšina vegánskych jedál je založená špeciálne na ovocí a zelenine. Preto by možno stálo za to vyskúšať v letných mesiacoch vegánske recepty, aj keď inak vegáni nie ste! Priniesli sme vám aj pár vegánskych receptov, ktoré by ste mali niekedy v lete vyskúšať!

 

Ovocný špíz

Ovocný špíz môže byť taký nebeský. Pokiaľ vás nebaví maškrtiť vitamínové bomby v surovom stave, potom rozhodne vyskúšajte tento recept!

Ingrediencie si môžete vybrať podľa ľubovôle – odporúčame zaradiť jablká, hrušky a ananás, chýbať nesmú ani marhule! Ďalej budete potrebovať trochu citrónovej šťavy, mletej škorice a kokosového oleja.

Na rýchle olúpanie jabĺk a hrušiek využijete ručnú škrabku na jablká, k dispozícii je aj profesionálny nástroj na prípravu ananásu. A ak dáte na špíz aj citrusové plody, budete potrebovať aj profesionálnu elektrickú škrabku na citrusy! Ošúpané ovocie nakrájame na kocky a napichneme na špajli (profi nástroje na to nájdete tu a tu), posypeme škoricou, pokvapkáme trochou kokosového oleja, zakryjeme alobalom a pečieme len desať minút!

Výsledok bude hovoriť sám za seba! Prekvapte svoju rodinu alebo hostí ovocnými špízy: potom si olíznu všetkých desať prstov!

 

Krémová melónová polievka

Medový melón (kanársky melón) alebo galský melón: ktoré odrode melónu nemôžete povedať nie? Či už je váš obľúbený sladký melón, stojí za to skúsiť si z neho urobiť krémovú polievku!

Ďalej budete potrebovať 4-5 decilitrov kokosového mlieka a 12-14 lístkov mäty (mätu si môžete vypestovať aj sami, napríklad pomocou chytrej záhrady). Jediné, čo musíte urobiť, je odstrániť semienka a nakrájať melón na kocky, rozmixovať na kašu v mixéri s kokosovým mliekom a štipkou soli a potom dobre vychladiť!

Je ťažké si predstaviť, že keď polievku podávate príjemne studenú s nasekanými lístkami mäty, niekto by jej mohol povedať nie.

 

Avokádovo-paradajkové cestoviny

Ak máte radi cestoviny a paradajkové jedlá, vyskúšajte avokádovo-paradajkové cestoviny! Nebeská chuť, ktorá tento pokrm charakterizuje, je taká podmanivá, že pre ňu vlastne neexistujú žiadne slová.

Budete potrebovať 50 dkg durum špaget, 2 avokáda, 1-2 strúčiky cesnaku, 1 citrón, 4-5 lyžíc olivového oleja a samozrejme paradajky, najlepšie cherry paradajky.

Začnite varením cestovín! Pol šálky vriacej vody si dajte bokom. Nasaďte nadstavec mixér na kuchynský robot! Potom roztlačte avokádo a cesnak v mixovacej nádobe na kuchynskom robote a všetko dochuťte citrónovou šťavou, trochou oleja, soľou, čiernym korením a prípadne čerstvou petržlenovou vňaťou. Hmotu miešajte, kým nezískate krémovú konzistenciu, potom pridajte odloženú vodu na varenie. Ešte jedno zamiešanie a už zostáva len premiešať cestoviny s výslednou omáčkou a podávať s paradajkami!

 

Ešte nemáte všetky nástroje na prípravu týchto chutných jedál? Pozrite sa na náš internetový obchod a kúpte si kuchynské náradie, ktoré potrebujete ešte dnes!