gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Kompostér REENCLE: tipy od odborníka!

2025. 05. 28.

Kompostér REENCLE: tipy od odborníka!

Pri používaní kompostéra REENCLE sa môže stať niečo, čo môže byť spočiatku neobvyklé alebo mätúce. Našťastie pre všetko existuje dôvod a pokiaľ si dávame pozor na to, čo a koľko do zariadenia dávame, je možné týmto problémom ľahko predísť. Zhromaždili sme teda niektoré javy, ich príčiny a prevenciu.

 

Väčšie kusy zostávajú v odpade

Väčší odpad sa rozloží pomalšie ako 24 hodín, ale to nie je príliš dôležité. Pre rýchlejšie kompostovanie a neskoršie využitie odporúčame krájať väčšiu zeleninu a ovocie na kocky maximálne 3x3x3 a do stroja vôbec nevkladať nič väčšie ako 5 cm v priemere.

Kyslý, kvasinkový zápach

V prvom rade je to vlastne veľmi dobrá správa, pretože to znamená, že sa zvyšky v zariadení rozkladajú a že ventilácia je dostatočná :) Samozrejme je to stále otravné, takže sa pozrime, čo by to mohlo spôsobovať a čo sa s tým dá robiť. Podstatou je, že materiál v kompostére je príliš mokrý a bohatý na dusík, dôvodov môže byť niekoľko. Je možné, že ste zrazu pridali trochu veľa čerstvej zeleniny: pokiaľ hladina kompostu nie je oveľa vyššia ako značka MIN, nepridávajte viac ako asi 0,5 kilogramu denne. Ak máte viac zeleného odpadu, dajte ho nabok a pridajte ho na druhý deň (môžete ho dovtedy nechať v chladničke, len sa uistite, že má izbovú teplotu, keď ho vkladáte do kompostéra).

Takto sa tomu dá predísť. Pokiaľ je však kyslý zápach už znateľný, stlačte na prístroji tlačidlo PURIFY (tento program používa po určitú dobu vyššiu teplotu) a kým zápach nezmizne, nepridávajte zeleninu, iba iné rozkladajúce sa organické materiály, napríklad papierový odpad (napr. kávové filtre, noviny atď., oplatí sa ich trochu natrhať), alebo aj vlasy a tým aj zápach.

Kondenzácia vo vnútri zariadenia

To si vyžaduje okamžitý zásah, pretože to môže tiež zničiť vnútro zariadenia! Tento jav je spôsobený príliš veľkým množstvom materiálu v zariadení, s najväčšou pravdepodobnosťou je (alebo bol) odpad nad značkou MAX. V tomto prípade sa vnútorný filter pod vekom upchá a ventilácia zariadenia už nebude dostatočná. Ak je hladina materiálu vo vnútri zariadenia nad značkou MAX, odstráňte ho. Potom vyberte vnútorný filter, dôkladne ho opláchnite pod tečúcou vodou a potom ho vráťte späť. Nakoniec spustite funkciu sušenia stlačením tlačidla DRY (tento program poskytuje po určitú dobu silnejšiu ventiláciu).

Poznámka: Tento vnútorný filter sa oplatí čistiť raz týždenne, aj keď zariadenie inak funguje dobre.

Tvorba plesní

Základnou zásadou je, že do kompostéra nikdy nedáme plesnivé, zhnité produkty, pretože to zničí celý kompost. Ak sa problém vyskytne, vyberte a zlikvidujte kompost a potom dôkladne vyčistite vnútro nádoby, vnútorný filter a veko a uistite sa, že ste úplne odstránili aj najmenšie stopy plesne. Potom urobte to isté ako pri prvom spustení: kompostér znovu spustite s kompletne novým štartovacím balíčkom a pridaním 1,5 litra vody. Odpad určený na kompostovanie vkladajte do zariadenia až po 24 hodinách.

Larvy, chrobáky, semená

Ak sa také veci dostanú do kompostéra, s najväčšou pravdepodobnosťou tam zostanú, pretože ich mikroorganizmy nerozložia, a tak sa oplatí venovať tomu pozornosť.

 

+1 tip na koniec: Čo mám robiť, keď nebudem dlho doma?

Pokiaľ budete preč len 1-2 týždne, môžete zariadenie nechať zapnuté, bude to v poriadku, po 24 hodinách sa automaticky prepne do režimu spánku. Pokiaľ cestujete na dlhšiu dobu, nevkladajte do zariadenia nový odpad 3 dni pred odchodom a pred odchodom vyberte kompost (aj do vrecka, ak ho chcete ihneď použiť), potom zariadenie vypnite.


Súvisiace produkty