gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Tipy na zníženie plytvania potravinami v domácnosti

2025. 04. 14.

Tipy na zníženie plytvania potravinami v domácnosti

Plytvanie potravinami je dnes jednou z najväčších ekologických výziev. Zatiaľ čo v jednej polovici sveta ľudia hladujú, značná časť potravín nakúpených vo vyspelých krajinách končí v koši. Potravinový odpad vznikajúci v domácnostiach zaťažuje nielen naše peňaženky, ale má významný vplyv aj na životné prostredie. Dobrou správou je, že zavedením niekoľkých jednoduchých návykov môžeme drasticky znížiť množstvo potravinového odpadu produkovaného v našich domovoch. Tu je niekoľko praktických tipov, ako bojovať proti plytvaniu potravinami!

Vedomé nakupovanie

Prvý krok k zníženiu odpadu začína v obchode. Než pôjdete nakupovať, urobte si zoznam toho, čo naozaj potrebujete. Skontrolujte obsah vašej chladničky a špajze, aby ste presne vedeli, čo už doma máte. Naplánujte si týždenné menu dopredu a nakupujte len tie suroviny, ktoré skutočne využijete.

Snažte se vyhnout akcím „dva za cenu jednoho“, pokud si nejste jisti, že zakoupené množství spotřebujete. Nikdy nechoďte nakupovat hladoví, protože je pravděpodobné, že koupíte více jídla, než potřebujete.

Správne skladovanie

Správne skladovanie je kľúčom k udržaniu čerstvosti potravín. Zistite, ktoré potraviny by sa mali skladovať, kde a ako. V chladničke umiestnite mliečne výrobky a mäso na spodné police a zeleninu a ovocie do príslušnej priehradky. Chlieb udržíte dlhšie čerstvý tak, že ho vzduchotesne uzavriete, bylinky zase dlhšie vložíte do pohára s vodou.

Použite princíp „starý prvý“.

Na doma skvele funguje aj metóda FIFO (First In, First Out), ktorá sa používa aj v obchodoch. Až budete kupovať nové ingrediencie, dajte tie staršie ďalej do regálov, aby ste ich použili ako prvé. uvareného jedla, pečivo alebo mäso, ktorému vyprší trvanlivosť, a potom ich zmrazte pre neskoršie použitie.

Kreatívne varenie zo zvyškov

Zvyšky nevyhadzujte! Včerajšia večera môže byť skvelou ingredienciou pre nové jedlo. Z varenej zeleniny sa dá pripraviť polievka, zo zvyškov mäsa chlebíčky či šaláty a zo sušeného chleba strúhanka alebo strúhanka. Raz do týždňa si urobte „reštový deň“, kedy použijete potraviny, ktoré vám zostali v chladničke.

Prečítajte si, na čo sú dobré nevyužité časti zeleniny. Zeleninové šupky a stonky je možné použiť na výrobu vývaru, citrónovú kôru je možné použiť na výrobu aromatického sirupu az koncov chleba je možné pripraviť domáce krutóny na šalát.

Kompostovanie

Pokiaľ sa organický odpad objaví, nevyhadzujte ho do koša! Kompostovanie je vynikajúci spôsob, ako vrátiť rastlinný a ovocný odpad do kolobehu prírody. Kompostovať je možné aj v byte s elektrickým kompostérom, ale dokonca si môžete vytvoriť vlastný kompost na balkóne alebo na záhrade.

Rozvíjanie povedomia

Veďte si mesiac denník o tom, aké jedlo vyhadzujete a prečo. To vám pomôže identifikovať problémové oblasti a zmeniť svoje návyky. Často sa stretávame s tým, že niektoré produkty sa pravidelne vyhadzujú - oplatí sa ich kúpiť menšie množstvo alebo ich z jedálnička úplne vynechať.

 

Zníženie plytvania potravinami nie je zložité, len si vyžaduje trochu pozornosti. Pokiaľ si nákupy plánujete, skladujete vedome, kreatívne využívate zvyšky a dbáte na to, aby ste zbytočne plytvali, môžete nielen ušetriť, ale aj chrániť životné prostredie. Začnite ešte dnes a vyskúšajte, aký jednoduchý a efektívny môže byť udržateľnejší životný štýl!


Súvisiace produkty