3 rýchlé a jednoduché recepty
2024. 02. 07.
Rýchle a jednoduché recepty
V zhone všedného dňa máte často pocit, že na nič nemáte čas. Medzi prácou, rodinou, priateľmi a nespočetnými ďalšími úlohami je jedlo často odsúvané do pozadia. Ale čo keby sme povedali, že je možné vyvážiť úzky časový rámec výživnými a zdravými jedlami? Vďaka rýchlym a jednoduchým receptom môžete ušetriť čas - a nie málo!
Tieto recepty sú prospešné nielen preto, že ich možno pripraviť v krátkom čase, ale aj preto, že umožňujú jesť pestrá a výživné jedlá bez toho, aby ste museli tráviť hodiny v kuchyni.
Tieto jedlá tiež pomáhajú udržiavať zdravé stravovacie návyky, a to aj v tých najrušnejších dňoch. Schopnosť pripravovať zdravé jedlá rýchlo a efektívne prispieva k celkovej pohode, udržaniu hladiny energie a pomáha predchádzať budúcim zdravotným problémom.
#1: Avokádový toast so syrom feta a cherry paradajkami
Ingrediencie
- 2 zrelá avokáda
- 4 plátky celozrnného chleba
- 100 g syra feta
- 10-12 cherry paradajok
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
Príprava
1. Pripravte si sendvičovač alebo zahrejte panvicu na strednú teplotu. Plátky chleba opečte z oboch strán dozlatista. Pokiaľ používate panvicu, odporúča sa pridať pár kvapiek olivového oleja.
2. Avokádo rozkrojte napoly, odstráňte semienka a dužinu vydlabte do misky. Rozlámte ho vidličkou, ale nerobte ho úplne kašovitý. Dochuťte soľou a korením podľa chuti!
3. Rozdrvené avokádo rovnomerne rozprestrite na opečené plátky chleba! Navrch rozdrobte syr feta!
4. Cherry paradajky rozkrojte napoly a položte ich na syrové avokádo. Navrch pokvapkajte trochou olivového oleja a posypte čerstvo mletým čiernym korením.
Tento recept je ideálny na raňajky alebo ľahký, zdravý obed. Slaná chuť syra feta, krémová textúra avokáda a kyslá aróma čerstvých paradajok sa skvele dopĺňajú. Môžete tiež experimentovať s ďalšími prísadami, ako sú vyprážané kuracie prsíčka alebo grilovaná zelenina, aby bola ešte výživnejšia.
#2: Cestoviny so špenátom a ricottou
Ingrediencie
- 250 g čerstvého špenátu
- 250 g syra ricotta
- 400 g cestovín (penne alebo farfalle)
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- olivový olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- strúhaný parmezán
Príprava
1. Vo veľkom hrnci dajte variť vodu so štipkou soli. Cestoviny varte podľa času uvedeného na obale, pokiaľ nie sú „al dente“. Pred precedením zlejte časť vody z varenia a dajte bokom. Potom cesto preceďte a udržujte teplé!
2. Medzitým si vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej a opečte cesnak do zlatista, ale dajte pozor, aby sa nepripálil! Pridajte špenát a restujte do zvädnutia. Pridajte soľ a korenie podľa chuti!
3. Keď špenát zmäkne, stiahnite ho z ohňa a vmiešajte ricottu. V prípade potreby pridajte trochu vody z varenia cestovín, aby bola omáčka krémovejšia.
4. Zmiešajte cestoviny so špenátovo-ricottovou zmesou! V prípade potreby môžete dochutiť soľou a korením. Posypte čerstvo nastrúhaným parmezánom!
Toto ľahké, ale sýte jedlo je perfektnou voľbou pre rýchlu všednú večeru. Kombinácia špenátu a ricotty vytvára klasické chuťové duo, ktoré je zdravé a chutné zároveň. Kto chce, môže recept obohatiť o pár kúskov vyprážaných kuracích pŕs alebo kúsky opečené slaniny. Vzhľadom na čerstvosť a jednoduchosť pokrmu sa hodí aj k ľahkému bielemu vínu.
#3: Kuracie prsia v horčicovej omáčke
Ingrediencie
- 4 tenké plátky kuracích prsných rezňov
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica medu
- 2 dl smotany
- 1 lyžica olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Príprava
1. Plátky kuracích pŕs z oboch strán rovnomerne osoľte a okoreňte!
2. Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Plátky kuracích pŕs opečieme z oboch strán, kým nie sú zlatisto hnedé. Po dokončení ich vyberte z panvice a dajte bokom tak, aby zostali teplé.
3. Na rovnakej panvici, kde ste vyprážali kurča, pár minút opekajte nasekaný cesnak, kým nezmäkne. Potom vmiešame dijonskú horčicu a med. Pridajte smotanu a miešajte do hladka. Omáčku varte niekoľko minút, kým mierne nezhustne. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
4. Plátky kuracích pŕs vložte späť do omáčky na panvicu, aby sa prehriali a absorbovali chuť omáčky!
Tento recept je výbornou voľbou, ak chcete po únavnom dni dať na stôl niečo rýchle, ale napriek tomu chutné. Kombinácia horčice a medu vytvára vzrušujúci chuťový kontrast, zatiaľ čo pridanie smotany dodáva omáčke bohatú, krémovú textúru. Jednoduché, rýchle a zaručene chutné!
Ste pripravení zmeniť svoju kuchyňu a stravovacie návyky?
Pozrite sa do nášho internetového obchodu, kde nájdete všetko potrebné na zdravé a rýchle varenie na jednom mieste! Nedovoľte, aby vám váš nabitý program zabránil jesť chutné a výživné jedlo! Vyberte si kvalitu a pohodlie!