Vianočný vegánsky cheesecake s brusnicami
2022. 12. 07.
Dostali sme sa do posledného mesiaca roka, predvianočnej sezóny! Urobte túto nebeskú tortu pre svojich vegánskych alebo alergických hostí a dokážte, že čo je zdravé, môže byť aj chutné! Náš recept je tiež z knihy receptov ANKARSRUM.
Ingrediencie na tortový základ:
130 gramov hladkej múky
50 gramov ovsených vločiek
15 gramov cejlónskej škorice
2,5 gramu prášku do pečiva
2,5 gramov soli
20 gramov hnedého cukru
100 gramov vegánskeho masla izbovej teploty
50 ml rastlinného mlieka, napríklad ovseného mlieka
Ingrediencie na náplň:
165 gramov nesolených, nepražených kešu orechov
250 gramov rastlinného jogurtu alebo sójového jogurtu, ktorý môže byť aj z lesného ovocia (brusnice, maliny, jahody)
50 gramov kryštálového cukru (v prípade potreby viac)
37 gramov citrónovej šťavy
Kôra z 1 stredne veľkého citróna
štipka soli
120 gramov mrazených brusníc
Ingrediencie na srdiečkové sušienky:
100 gramov náplne + 15 gramov jemnej múky
Ingrediencie na servírovanie:
šľahačka na rastlinnej báze
Vegánsky cheesecake na Štedrý deň krok za krokom:
1. Varte vodu a kešu v nej na 15 minút namočte.
2. Predhrejte rúru na 200 stupňov.
3. Vezmite tortovú formu s priemerom 20 cm, na dno položte papier na pečenie.
4. V mise zmiešame suché ingrediencie: múku, ovsené vločky, škoricu, prášok do pečiva a soľ.
5. Zostavte ANKARSRUM s ANKARSRUM Assistent plastovou miskou na šľahanie as dvojitou rukoväťou šľahača, ktorá je súčasťou základnej sady, ale môžete ju zakúpiť aj samostatne ZDE. Presvedčte sa v TOMTO VIDEU, čo je súčasťou základnej sady.
6. Mäkké maslo a hnedý cukor šľahajte 1-2 minúty pri strednej rýchlosti, kým nebude nadýchaný.
7. Do misy za stáleho miešania pri nízkych otáčkach postupne nasypte suché ingrediencie. Zmiešajte s Ankou cca. po dobu 1 minúty.
8. Do misy nalejte rastlinné mlieko a pokračujte v miešaní na nízku rýchlosť, kým sa cesto nespojí.
9. 100 gramov cesta si odložíme na zdobenie sušienok, zvyšok vtlačíme do tortovej formy. Tortový základ pečte 5 minút.
10. Teraz znova zostavte ANKU a 3,5litrovou plastovou miskou, a s dvojitou rukoväťou šľahača.
11. Namočené, odkvapkané a opláchnuté kešu zmiešame na vysokej rýchlosti s jogurtom, cukrom, citrónovou šťavou, citrónovou kôrou a štipkou soli. Miešajte do hladka 2-3 minúty.
12. Hladkú vymiešanú plnku nalejeme na predpečené cesto. Vrch ozdobíme brusnicami. Pečieme ďalších 25 minút. Potom necháme ztuhnúť úplne vychladnúť.
13. Zatiaľ čo torta chladne, zmiešajte v mise 100 gramové cesto s múkou, aby ste získali hladké cesto na sušienky. V prípade potreby si môžete pomôcť aj ručným miesením.
14. Cesto na pomúčenej ploche rozvaľkáme na tenko a vykrajovačom vykrajujeme cukrovinky v tvare srdca. Hotové ich pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie alebo na plechu 10 minút.
15. Ozdobte cheesecake sušienkami.
16. Rastlinnú šľahačku šľahajte pomocou stojanového mixéra ANKARSUM s dvojitým šľahacím nástavcom pri strednej rýchlosti asi 2 minúty alebo do peny.
17. Zostavený vegánsky cheesecake dajte na pár hodín alebo cez noc do chladničky, aby stuhol. Podávajte s pomocou cukrárskej sady ANKARSRUM!