gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Vianočné jedlo v Európe

2022. 12. 19.

Vianočné jedlo v Európe

Španielska vianočná torta

V Španielsku, rovnako ako v niekoľkých európskych krajinách, sa jedlo a zvyky líšia región od regiónu, a to aj v období Vianoc. Existujú však časti vianočného menu, ktoré sú konštantné vo všetkých častiach krajiny. Taká je torta kráľov. Roscón de reyes je sladký koláč plnený krémom, pripomínajúcim kuglóf, kruhového tvaru. Je tiež ochutená kandizovaným ovocím. Ako to vznikalo, sa môžete pozrieť tu. Určite odporúčame sito na múkuoddeľovač vajec a dobrý plech na pečenie. Dôležité je neľutovať kandizovaného ovocia navrchu!

Takú veľkolepú pochúťku stojí za to upiecť aj ako darček.

Nemecko: knödel

V Nemecku je zvykom jesť na Vianoce knödel, teda žemle s fialovou kapustou a párky so zemiakovým šalátom. Tieto jedlá majú samozrejme niekedy rôzne názvy (kloss, klösse pre žemle) a niekedy je odlišný aj spôsob prípravy. Ako si zhruba predstavujete drdol? Do 30-50 dkg žemle pridáme 3 vajcia, minerálnu vodu, cibuľu, petržlen a slimák. V Rakúsku sa veľa pridáva slanina a klobásy. Tieto cestoviny sa varí v pare vo vode. Nie náhodou sa volá podobne ako slovenská knedľa.

Taliansko: sicílsky pomarančový šalát a panettone

Aj v Taliansku sa cez Vianoce dostalo na stôl mnoho lahôdok. Radi by sme však vyzdvihli špeciálny šalát, a tým je sicílsky pomarančový šalát, ktorý je typickým vianočným pokrmom tejto stredomorskej oblasti.

Podľa základného receptu potrebujete len sladký pomaranč, marinovanú červenú cibuľu, trochu olivového oleja, citrónovú šťavu a morskú soľ a tiež čierne olivy, ale recept je možné ďalej vymýšľať a kombinovať. Do šalátu je možné pridať napríklad aj pažítku, jarnú cibuľku a červenú cibuľku, ale aj zeler. Petržlen, fenikel a mäta, rovnako ako miešané šaláty z obchodu, rukola a vtáčí šalát tento božský šalát tiež vylepšujú.

Panettone je vianočné pečivo Talianov. Akási hrozienková torta, pôvodom z Milána. Obvykle sa pripravuje na Vianoce a Nový rok. Ak máte kuchynského robota, môžete si toto nádherné vianočné pečivo vyrobiť pomerne ľahko.

Švédska tomte kaše a pokušenie Janssons frestelse

Obľúbeným vianočným jedlom Švédov je Janssons Frestelse, teda pokušenie Johnovho syna. Je to pokrm pečený v rúre. Medzi vrstvené prísady patria aj zemiaky, pór a ančovičky. Vrch aj samotná zapekacia misa vymastená maslom sú posypané posýpkou, ktorá dodá pokrmu chrumkavú textúru. Medzi každou vrstvou je aj smotana, vďaka ktorej nebude tento pokrm vo finále suchý.

Zaujímavé je, že zatiaľ čo Íri prezentujú pivo Mikulášovi, Škandinávci to robia inak. Majú Tomteho, ako Mikuláša, čo je malý škriatok, ktorý pracuje okolo domu. Chodí dom od domu, stráži dobytok, stráži deti, udržuje poriadok, stráži zber. Na oplátku však vždy očakáva, že mu na dvore nechajú trochu kašu, v ktorej nemôže chýbať maslo a mandle. Pokiaľ kašu nenájde, alebo si ju dáte bez jednej z dôležitých surovín, pomstí sa. 

Anglická pečená hus a yorkšírsky puding

V Anglicku je pečená hus považovaná za tradičné vianočné jedlo, ale v dnešnej dobe je tento pokrm často nahradzovaný morkou. Vedľa sa podáva yorkšírsky puding. Jedná sa o cesto z masla, múky a vajec, ktoré je možné použiť ako slanú aj sladkú prílohu.

Dúfame, že sa vám toto krátke zhrnutie, ktorým by sme chceli našim zákazníkom popriať krásne Vianoce, páčilo.