Vajcia a šunka: nápady na Veľkú noc
2023. 03. 22.
Veľkonočná šunka
Veľkonočná šunka je najznámejšie veľkonočné jedlo. Tradícia šunky je spojená s kresťanským sviatkom. V tento sviatok sa jej v mnohých krajinách Európy. Šunka sa konzervovala mnohými rôznymi spôsobmi, niekde mäso zreje v slanej pare morského vzduchu, inde, ako napríklad u nás, sa údi a varí. Šunka sa tradične je s horčicou alebo chrenom. Teraz vám však ukážeme niekoľko kreatívnejších prístupov:
Tekvicová krémová polievka so šunkou a mrkvou: uvarte si tekvicu a pokiaľ máte dosť odvahy, môžete pridať porciu mrkvy, aby ste zvýraznili masívne sladkú chuť, ktorú poskytuje zelenina. To všetko rozmixujte na krémovú polievku preliatu smotanou a potom priveďte do varu. Nevynechajte muškátový oriešok v korení a parmezán v servírovaní. Mimochodom, pokiaľ takto často pripravujete pokrmy, potrebujete termický blender. Budete to milovať!
Šunkovo-zemiakové placky: Z masla, múky a vajec vypracujte tradičné placičkové cesto, ktoré potom trochu okoreňte: Jednoducho pridajte nakrájanú šunku a nastrúhaný syr. Bude to božie.
Koláč so šunkou a sladkými zemiakmi (quiche): Do slaného koláčového cesta pripraveného v koláčovej forme pridajte batátovo-šunkovo-korenenú náplň. Inak intenzívnu náplň môžete zjemniť trochou smotany, ale možností experimentovať máte dosť.
Zapekaná šunka s brokolicou: Môžete ho použiť aj ako prílohu, ak ste dostatočne odvážni. Ale zároveň to môže byť aj ľahké jedlo. Uvarte brokolicu, potom ju zmiešajte so šunkou a strúhaným syrom. Zalejeme smotanou a pečieme v rúre.
Huby plnené šunkou a syrom: Odstráňte stopku šampiňónu, potom vmiešajte na kocky nakrájanú šunku, strúhaný syr a petržlen. Naplňte ho do hlavičiek húb a pečte v rúre. Túto náplň môžete zjemniť kyslou smotanou alebo tvarohovým krémom, na ktorý môžete šunku tiež namlieť. Pokiaľ sa jedná o šunku uvarenú namäkko, možno budete chcieť pracovať s týmto mlynčekom, inak sa môžete porozhliadnuť aj medzi mlynčekmi na mäso.
Smetanová polévka se šunkou a brokolicí: S gratinovaním ste si možno už uvedomili (ak ste to skúsili), ako dobre spolu šunka a brokolica spolupracujú. Vyskúšajte to isté v podobe krémovej polievky.
Vajcia
Veľkonočné vajíčko je tiež dôležitým prvkom v kultúre mnohých krajín, ako symbol plodnosti je zároveň spojené s očakávaním jari a posvätnosťou. Počas tohto sviatku ľudia takmer v každej krajine maľujú vajíčka a dávajú si darčeky. Pozrime sa, čo ďalšie sa s týmto veľkonočným pokrmom dá robiť okrem zafarbených vajec natvrdo.
Veľkonočné plnené vajíčka: Niekoľko vajec uvaríme natvrdo, potom ich rozpolíme a vyberieme žĺtky. Majonézu, horčicu a nakrájanú zelenú cibuľku zmiešame so žĺtkom, potom ním naplníme vajcia.
Vaječno-špenátové lasagne: Zmiešame uvarený špenát, ricottu, parmezán a rozšľahané vajcia. Špenátovú zmes a cesto na lasagne navrstvíme do zapekacej misy a upečieme.
Šalát s vajcami a šunkou: Chce to naozaj iba trochu kreativity. Nakrájajte šalát, paradajku a uhorku, ale môžete pridať ľubovoľnú zeleninu alebo nahradiť uvedenú ľubovoľnú zeleninou. Špenátové listy, rukola, ľadový šalát, ktorý doplníte avokádom a do výsledku potom napríklad pridáte trochu červenej cibule. Ako si praješ. A zeleninu zmiešame so šunkou a nakrájanými vajcami. Pokvapkajte olivovým olejom a balzamikovým octom. Na zeleninu môžete použiť profesionálny krájač, príprava šalátu bude rýchlejšia a príjemnejšia.