V stope barbeque
2023. 06. 26.
Čo je to barbecue (BBQ)?
Barbeque (nebo barbecue) v pôvodnom slova zmysle je technika grilovania, ktorá sa stala populárnou predovšetkým v južných štátoch Spojených štátov amerických (USA). Postupom času sa tak začali nazývať tie priateľské a rodinné stretnutia, ktoré sa organizovali okolo grilovania.
Mnoho ľudí si mýli barbecue s grilovaním, aj keď sú v skutočnosti dosť odlišné.
Barbeque (alebo skrátene BBQ) je pomalé grilovanie nad horúcim dymom dreva alebo dreveného uhlia pri konštantnej nízkej teplote (110-120 stupňov). Označuje sa aj ako horúce fajčenie. Nie je nezvyčajné, že sa týmto spôsobom pripravujú obzvlášť veľké mäso (až 8–10 kg). (Naproti tomu mäso, zelenina, párky v rožku a huby nakrájané na malé plátky sa pri grilovaní opekajú priamo, pri vysokej teplote, na uhlie alebo drevenom uhlí.)
Správná technika
Počas pečenia BBQ môže mäso stratiť až 30 % svojej hmotnosti, ale to neznamená, že sa vysuší. Pod praženou, takmer čiernou kôrou zostávajú šťavnaté. Mäso pečené pod ochranou kôrky je úžasne chutné. Pri krájaní je na okraji reznej plochy vidieť unikátny ružový prstenec (dymový prsteň): to dokazuje, že kuchár odviedol skvelú prácu.
Na to však musíte byť veľmi opatrní, aby ste udržali teplotu a nechali dostatok času na horúce údenie: pomalé pečenie prebieha niekoľko hodín. V prípade bravčového mäsa to môže byť až 7–8 hodín, u hovädzieho ešte viac, až 14–15 hodín. Táto doba je potrebná na to, aby mäso dosiahlo charakteristickej textúry, vďaka ktorej je nezameniteľné.
Na prípravu BBQ patrí vhodné korenie, teda suchá marináda (potrite) a tiež BBQ omáčka, ktorú mäso dostáva pri podávaní. Tie môžu byť veľmi rozmanité, a hoci každá verzia má charakteristické štýlové rysy, v podstate žiadne dve BBQ jedla a žiadne dve BBQ omáčky nie sú rovnaké. Tradične v Amerike má každý región a každý štát svoje vlastné tradície, akú BBQ omáčku, aké techniky pečenia a na aké korenie prisahajú.
Barbecue recepty
Pokiaľ teda plánujete grilovanie BBQ ako jednu z veľkých atrakcií tohto leta, musíte si pripraviť tri veci: mäso, suchú marinádu a omáčku na podávanie. Ako sme už uviedli vyššie, domov je toľko, koľko je zvykov, neexistujú dva rovnaké recepty.
Nasledujúce recepty teda považujte iba za akési na zamyslenie a upútavku. V každom prípade, ak ich vyskúšate, bude to dobrý východiskový bod pre neskoršie príležitosti!
Recept na domácu grilovanú suchú marinádu
Podstatou suchého marinovania je, že sa mäso nenamáča šťavou, ale iba potiera korením a nechá odležať. Vďaka tomu pri pečení ľahšie prejde typická, dymová chuť a oveľa ľahšie sa vytvorí kôrka.
Je pochopiteľné, že názory na to, ktoré je najznámejšie BBQ korenie, sa rôznia, ale v Európe možno forma známa v Kansas City dáva chuť, ktorú si spájame s grilovaním.
Budete potrebovať 1,2-1,3 dl hnedého cukru, 4 lyžice červenej papriky, 1 lyžicu mletej papriky, 1 lyžicu soli, 3-4 strúčiky cesnaku (môžete použiť aj cesnakové granule) a 1 lyžičku kajenského korenia, ktorý môžete nahradiť inými chilli papričkami, prípadne cibuľovým práškom podľa chuti. (Množstvo vystačí na 3-4 kg mäsa.)
Z týchto ingrediencií sa skladá zmes korenia, ktorými treba mäso pred pečením potrieť a potom nechať chvíľu odležať.
Recept na domáce barbecue omáčky
V neposlednom rade sme priniesli aj recept na BBQ omáčku, s ktorou bude hotové mäso ešte chutnejšie.
Na 4–5 decilitrov omáčky potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- 2 lyžice oleja (rastlinného)
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 hlava šalotky - môžete ju nahradiť červenou cibuľou
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky mletých horčičných semienok
- 1-2 čajové lyžičky chilli
- 1-2 lyžičky červenej papriky – môžete ju nahradiť paprikou
- 5-6 dkg hnedého cukru
- 2 lyžičky worcesterskej omáčky – môžete ju nahradiť sójovou
- 50 dkg ketchup
- 1-2 dl vody - podľa toho, ako chcete mať hustú
- plus soľ a korenie podľa chuti
Začnite pripravovať omáčku ošúpaním cibule! Cibuľu/cibuľu nakrájame na čo najmenšiu, cesnak rozdrvíme lisom na cesnak.
Na panvici rozohrejte olej, pridajte jarnú cibuľku/červenú cibuľu a po 4-5 minútach cesnak! Vmiešajte horčičné semienka, čili papričku a papriku a všetko takto varte ešte pár minút!
Potom pridajte kečup, vodu, hnedý cukor, jablkový ocot, worcesterskú omáčku/sójovú omáčku a za občasného miešania priveďte do varu.
Znížte teplotu, potom varte a za občasného miešania varte 15–20 minút, kým nedosiahnete požadovanú hustotu. Po ochutnaní môžete chuť doladiť soľou a korením!
Dúfame, že sme vás naladili na grilovanie! Pokiaľ ešte niečo potrebujete na usporiadanie skvelej BBQ party, potrebné náradie zoženiete u nás!
Súvisiace produkty
GAMMO stolná elektrická grilovacia doska, hladká 54cm
144,00 EUR(120,00 EUR + DPH)
MAXIMA stolná elektrická grilovacia doska, hladká 56cm
166,80 EUR(139,00 EUR + DPH)
MAXIMA stolná elektrická grilovacia doska - vrúbkovaná 56cm
186,00 EUR(155,00 EUR + DPH)
GAMMO stolná elektrická grilovacia doska, hladká/vrúbkovaná 72cm
258,00 EUR(215,00 EUR + DPH)
GAMMO stolná elektrická grilovacia doska, hladká 72cm
264,00 EUR(220,00 EUR + DPH)
GAMMO elektrický gril s hladkou/rebrovanou doskou + statická rúra
1.200,00 EUR(1.000,00 EUR + DPH)