Umenie dochucovať, či harmónia chutí
2023. 10. 25.
Čo robí bylinku tak všestrannú?
Umenie korenia je vlastne staré ako história ľudstva a používanie korenia sa v priebehu tisícročia vyvíjalo od kultúry ku kultúre.
Otázkou je, či naši predkovia objavili kúzlo korenia náhodou, alebo po ňom siahli vedomejšie. Odpoveď môže spočívať v skutočnosti, že rovnako ako zvieratá sa ľudia pri hľadaní orientácie spoliehali na svoje zmysly. Čas od času bola zvláštna príťažlivosť spojená s jemnými vôňami a vôňami prostredníctvom čuchu.
Ich použitie nie je obmedzené iba na kulinárske umenie a aromatizáciu.
Ľudia objavili, že niektoré korenia robia potraviny stráviteľnejšími, objavili ich konzervačné vlastnosti a zistili, že niektoré môžu byť dokonca použité na liečenie. Z toho vyplýva, že história korenia nie je len o chuti, ale aj o zdraví a vývoji ľudstva. Mnoho, mnoho skúseností a cenné znalosti, ktoré ľudia pomaly nazbierali, sú aj dnes cenným pokladom.
Od doby kamennej až po súčasnosť
Napadlo by vás, že prvé nálezy naznačujúce použitie bylín pochádzajú z doby okolo roku 3000 pred naším letopočtom?
To znamená, že v Európe sa ľudia o používaní špeciálnych rastlín začali učiť už v dobe kamennej. Medzi nálezmi boli napríklad pozostatky predka petržlenu, ale objavil sa aj mak a rasca.
Prvé recepty na korenie boli nájdené na starovekých sumerských tabuľkách a papyroch.
Z tejto doby pochádzajú napríklad aj prvé lekárske recepty, a to priamo z ranej Mezopotámie, kde bol už známy liečivý účinok korenia.
Sušené rastlinné špeciality venovali veľkú pozornosť aj iným národom. Napríklad v Číne bolo okolo roku 2700 pred n. l. uvedených 365 druhov rastlín s blahodarnými účinkami na zdravie, zatiaľ čo v Egypte pred n. l. Okolo roku 1500 napísali asi 700 rôznych korenín.
Boli to okrem iného aníz, fenikel, koriander, kardamóm, mäta, šafran, sezam, tymian a horčičné semienko.
Rok od roku rástla túžba po chutiach a špecialitách natoľko, že to v dávnych dobách viedlo k zakladaniu obchodných ciest a niekedy aj k vojnám.
Dnes je však to najprirodzenejšie na svete, že všetky vyššie uvedené korenia nájdete doma v kuchyni.
Korenie z celého sveta
Keď sa povie oregano alebo bazalka, mnohým sa pravdepodobne ako prvá vybaví talianska gastronómia.
Nie je to náhoda, pretože existuje niekoľko korenín alebo kombinácií korenín, ktoré možno spájať s určitým národom. Zoberme si ako príklad papriku, ktorá je nekorunovanou kráľovnou maďarských jedál.
Napríklad v Indii radi používajú určité zmesi, ktoré dávajú jedlu extrémne intenzívnu chuť.
Príkladom je garam masala, ktorého najčastejšími zložkami sú škorica, bobkový list, rasca, koriander, kardamóm, čierne korenie, klinčeky a muškátový oriešok.
Kari môže znieť povedome, ale v skutočnosti môže znamenať veľa vecí.
Môže to byť aj šťavnaté jedlo, vrátane thajského, indického alebo japonského. Doma nás ale väčšinou napadne koreniaca zmes v práškovej forme, ktorá je doma ľahko použiteľná. Medzi jeho zložky patrí koreň kurkumy, rasca, fenikel, koriander, horčičné semienko a chilli. Akonáhle ich budete mať, stačí ingrediencie ohriať na suchej rozohriatej panvici, kým nebudú voňavé. Potom ich dôkladne rozdrvte v mažiari a vložte do malej koreničky.
Poďme sa zoznámiť so základným korením!
- Soľ – Toto korenie nie je len jednoduchý doplnok na stôl! V skutočnosti zohráva dôležitú úlohu pri ochucovaní a konzervácii potravín už od staroveku. Získava sa z morských a soľných baní a po stáročia sa s ním zaobchádzalo ako s pokladom. Dnes ju nájdeme takmer v každej kuchyni a používa sa na zvýraznenie chuti jedla. Až budete nabudúce pridávať soľ, myslite na to, že držíte v rukách skutočné kulinárske dedičstvo! Preto si zaslúži byť umiestnený v peknom mlynčeku v kuchyni!
- Bazalka – Bazalka je jedným zo základných korení stredomorskej kuchyne. Jeho osviežujúca, ľahko sladkastá chuť skvele doplní pokrmy z paradajok, pizze a cestoviny. Šalát caprese (paradajky, mozzarella, bazalka) zdobený lístkami čerstvej bazalky je ukážkou jednoduchosti a harmónie chutí. (Pre čerstvú bazalku nemusíte ani chodiť ďaleko, s pomocou chytrej záhradky si ju totiž môžete vypestovať aj doma.
- Čierne korenie – Nejde o nič iné ako o kôstkovice kríky tropického pôvodu, ktorý. Snáď jedno z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších korenín. Keď plody kríky ešte nie sú úplne zrelé, semená sa zbierajú a sušia sa dlho na slnku. Vďaka tomu sú malé zrnká korenia tmavé alebo čierne. Jeho dávkovanie je pomocou mlynčeka extrémne jednoduché.
- Tymian – Tymian má silnú, zemitú chuť a hodí sa k mäsu, dusenému mäsu a polievkam. Kombinácia jahňacieho a tymianu je obľúbená najmä vo francúzskej kuchyni. Navyše zemiaky ochutené tymiánom sú tiež skutočnou lahôdkou. (O tymian sa môžete starať aj vo svojej chytrej záhrade!)
- Cesnak –
- Cesnak je jedným z najvšestrannejších korenín, ktoré možno nájsť v mnohých kuchyniach. Má výraznú, charakteristickú chuť, ktorá sa hodí k mäsu, cestovinám a zelenine. Cesnakové kura alebo cesnakové krevety sú len niektoré príklady jeho všestrannosti. Obvykle sa lisuje, ale používa sa aj ako prášok a granule.
Základné pravidlá korenia
Aby ste zvládli korenie a vyťažili z nich maximum, potrebujete veľa skúseností a experimentov.
Pri dodržaní niektorých základných pravidiel však budete mať úspech pri ich používaní zaručený!
- Umiernenosť: Začnite s malým množstvom a zvyšujte arómu, kým nedosiahnete požadovaný výsledok. V prípade nadmerného korenia môže byť chuť jedla výrazná alebo dominantná. Aby ste sa tomu vyhli, môže sa vám hodiť mlynček na korenie 4v1.
- Čerstvosť: Čerstvé korenie dodá pokrmom intenzívnejšiu chuť. Pokiaľ je to možné, vyberajte tie, alebo sušené bylinky pravidelne meňte, aby ste si zachovali ich arómu.
- Kombinovanie: Experimentujte s rôznymi kombináciami korenia a objavte nové a vzrušujúce chuťové zážitky. Napríklad rozmarín a cesnak sa skvele dopĺňajú.
Stručne povedané, umenie korenia spočíva vo vytvorení jemnej rovnováhy chutí a vôní. Výber a kombinácia správneho korenia nielen zvýrazní chuť jedla, ale znamená aj gastronomický zážitok. Buďte odvážni, experimentujte a objavujte úžasný svet korenia!
Získajte tie najlepšie nástroje na varenie od nás na gammo.sk, aby na tom nezávisel úspech!
Súvisiace produkty
Véritable LINGOT bylinná kapsula kučeravý petržlen
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)
Véritable LINGOT bylinná kapsula rozmarínová
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)
Véritable LINGOT bylinná kapsula zelenej mäty
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)
Véritable LINGOT rastlinná kapsula tymiánu
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)
Véritable LINGOT rastlinná kapsula pažítky
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)
Véritable LINGOT rastlinná kapsula koriandra
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)
Véritable LINGOT rastlinná kapsula talianska petržlen
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)
Véritable LINGOT rastlinná kapsula bazalky sladkej
7,20 EUR(6,00 EUR + DPH)