Umenie dochucovať, či harmónia chutí
2023. 10. 25.
Čo robí bylinku tak všestrannú?
Umenie korenia je vlastne staré ako história ľudstva a používanie korenia sa v priebehu tisícročia vyvíjalo od kultúry ku kultúre.
Otázkou je, či naši predkovia objavili kúzlo korenia náhodou, alebo po ňom siahli vedomejšie. Odpoveď môže spočívať v skutočnosti, že rovnako ako zvieratá sa ľudia pri hľadaní orientácie spoliehali na svoje zmysly. Čas od času bola zvláštna príťažlivosť spojená s jemnými vôňami a vôňami prostredníctvom čuchu.
Ich použitie nie je obmedzené iba na kulinárske umenie a aromatizáciu.
Ľudia objavili, že niektoré korenia robia potraviny stráviteľnejšími, objavili ich konzervačné vlastnosti a zistili, že niektoré môžu byť dokonca použité na liečenie. Z toho vyplýva, že história korenia nie je len o chuti, ale aj o zdraví a vývoji ľudstva. Mnoho, mnoho skúseností a cenné znalosti, ktoré ľudia pomaly nazbierali, sú aj dnes cenným pokladom.
Od doby kamennej až po súčasnosť
Napadlo by vás, že prvé nálezy naznačujúce použitie bylín pochádzajú z doby okolo roku 3000 pred naším letopočtom?
To znamená, že v Európe sa ľudia o používaní špeciálnych rastlín začali učiť už v dobe kamennej. Medzi nálezmi boli napríklad pozostatky predka petržlenu, ale objavil sa aj mak a rasca.
Prvé recepty na korenie boli nájdené na starovekých sumerských tabuľkách a papyroch.
Z tejto doby pochádzajú napríklad aj prvé lekárske recepty, a to priamo z ranej Mezopotámie, kde bol už známy liečivý účinok korenia.
Sušené rastlinné špeciality venovali veľkú pozornosť aj iným národom. Napríklad v Číne bolo okolo roku 2700 pred n. l. uvedených 365 druhov rastlín s blahodarnými účinkami na zdravie, zatiaľ čo v Egypte pred n. l. Okolo roku 1500 napísali asi 700 rôznych korenín.
Boli to okrem iného aníz, fenikel, koriander, kardamóm, mäta, šafran, sezam, tymian a horčičné semienko.
Rok od roku rástla túžba po chutiach a špecialitách natoľko, že to v dávnych dobách viedlo k zakladaniu obchodných ciest a niekedy aj k vojnám.
Dnes je však to najprirodzenejšie na svete, že všetky vyššie uvedené korenia nájdete doma v kuchyni.
Korenie z celého sveta
Keď sa povie oregano alebo bazalka, mnohým sa pravdepodobne ako prvá vybaví talianska gastronómia.
Nie je to náhoda, pretože existuje niekoľko korenín alebo kombinácií korenín, ktoré možno spájať s určitým národom. Zoberme si ako príklad papriku, ktorá je nekorunovanou kráľovnou maďarských jedál.
Napríklad v Indii radi používajú určité zmesi, ktoré dávajú jedlu extrémne intenzívnu chuť.
Príkladom je garam masala, ktorého najčastejšími zložkami sú škorica, bobkový list, rasca, koriander, kardamóm, čierne korenie, klinčeky a muškátový oriešok.
Kari môže znieť povedome, ale v skutočnosti môže znamenať veľa vecí.
Môže to byť aj šťavnaté jedlo, vrátane thajského, indického alebo japonského. Doma nás ale väčšinou napadne koreniaca zmes v práškovej forme, ktorá je doma ľahko použiteľná. Medzi jeho zložky patrí koreň kurkumy, rasca, fenikel, koriander, horčičné semienko a chilli. Akonáhle ich budete mať, stačí ingrediencie ohriať na suchej rozohriatej panvici, kým nebudú voňavé. Potom ich dôkladne rozdrvte v mažiari a vložte do malej koreničky.
Poďme sa zoznámiť so základným korením!
- Soľ – Toto korenie nie je len jednoduchý doplnok na stôl! V skutočnosti zohráva dôležitú úlohu pri ochucovaní a konzervácii potravín už od staroveku. Získava sa z morských a soľných baní a po stáročia sa s ním zaobchádzalo ako s pokladom. Dnes ju nájdeme takmer v každej kuchyni a používa sa na zvýraznenie chuti jedla. Až budete nabudúce pridávať soľ, myslite na to, že držíte v rukách skutočné kulinárske dedičstvo! Preto si zaslúži byť umiestnený v peknom mlynčeku v kuchyni!
- Bazalka – Bazalka je jedným zo základných korení stredomorskej kuchyne. Jeho osviežujúca, ľahko sladkastá chuť skvele doplní pokrmy z paradajok, pizze a cestoviny. Šalát caprese (paradajky, mozzarella, bazalka) zdobený lístkami čerstvej bazalky je ukážkou jednoduchosti a harmónie chutí. (Pre čerstvú bazalku nemusíte ani chodiť ďaleko, s pomocou chytrej záhradky si ju totiž môžete vypestovať aj doma.
- Čierne korenie – Nejde o nič iné ako o kôstkovice kríky tropického pôvodu, ktorý. Snáď jedno z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších korenín. Keď plody kríky ešte nie sú úplne zrelé, semená sa zbierajú a sušia sa dlho na slnku. Vďaka tomu sú malé zrnká korenia tmavé alebo čierne. Jeho dávkovanie je pomocou mlynčeka extrémne jednoduché.
- Tymian – Tymian má silnú, zemitú chuť a hodí sa k mäsu, dusenému mäsu a polievkam. Kombinácia jahňacieho a tymianu je obľúbená najmä vo francúzskej kuchyni. Navyše zemiaky ochutené tymiánom sú tiež skutočnou lahôdkou. (O tymian sa môžete starať aj vo svojej chytrej záhrade!)
- Cesnak –
- Cesnak je jedným z najvšestrannejších korenín, ktoré možno nájsť v mnohých kuchyniach. Má výraznú, charakteristickú chuť, ktorá sa hodí k mäsu, cestovinám a zelenine. Cesnakové kura alebo cesnakové krevety sú len niektoré príklady jeho všestrannosti. Obvykle sa lisuje, ale používa sa aj ako prášok a granule.
Základné pravidlá korenia
Aby ste zvládli korenie a vyťažili z nich maximum, potrebujete veľa skúseností a experimentov.
Pri dodržaní niektorých základných pravidiel však budete mať úspech pri ich používaní zaručený!
- Umiernenosť: Začnite s malým množstvom a zvyšujte arómu, kým nedosiahnete požadovaný výsledok. V prípade nadmerného korenia môže byť chuť jedla výrazná alebo dominantná. Aby ste sa tomu vyhli, môže sa vám hodiť mlynček na korenie 4v1.
- Čerstvosť: Čerstvé korenie dodá pokrmom intenzívnejšiu chuť. Pokiaľ je to možné, vyberajte tie, alebo sušené bylinky pravidelne meňte, aby ste si zachovali ich arómu.
- Kombinovanie: Experimentujte s rôznymi kombináciami korenia a objavte nové a vzrušujúce chuťové zážitky. Napríklad rozmarín a cesnak sa skvele dopĺňajú.
Stručne povedané, umenie korenia spočíva vo vytvorení jemnej rovnováhy chutí a vôní. Výber a kombinácia správneho korenia nielen zvýrazní chuť jedla, ale znamená aj gastronomický zážitok. Buďte odvážni, experimentujte a objavujte úžasný svet korenia!
Získajte tie najlepšie nástroje na varenie od nás na gammo.sk, aby na tom nezávisel úspech!
Najobľúbenejšie príspevky
Súvisiace produkty

Véritable LINGOT bylinná kapsula kučeravý petržlen
7,38 EUR6,15 EUR(5,00 EUR + DPH)

Véritable LINGOT bylinná kapsula rozmarínová
7,38 EUR6,15 EUR(5,00 EUR + DPH)

Véritable LINGOT bylinná kapsula zelenej mäty
7,38 EUR6,15 EUR(5,00 EUR + DPH)

Véritable LINGOT rastlinná kapsula tymiánu
7,38 EUR6,15 EUR(5,00 EUR + DPH)

Véritable LINGOT rastlinná kapsula pažítky
7,38 EUR6,15 EUR(5,00 EUR + DPH)

Véritable LINGOT rastlinná kapsula koriandra
7,38 EUR6,15 EUR(5,00 EUR + DPH)

Véritable LINGOT rastlinná kapsula talianska petržlen
7,38 EUR6,15 EUR(5,00 EUR + DPH)

Véritable LINGOT rastlinná kapsula biele lesné jahody
8,61 EUR7,38 EUR(6,00 EUR + DPH)