gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Toto jedli počas reformnej éry: Vyskúšajte večnú klasiku aj vy!

2023. 07. 24.

Toto jedli počas reformnej éry: Vyskúšajte večnú klasiku aj vy!

V období reformácie

V dejinách Maďarska sa obdobie od 20. a 30. rokov 19. storočia do revolúcie 1848/49 a vojny za nezávislosť nazýva reformnou érou. V tomto období prebiehali inovatívne procesy, ktorých zmyslom bola modernizácia. Vzorom k tomu boli zmeny v západoeurópskych štátoch (Anglicko, Francúzsko), kde sa takéto snahy už zdvihli.

Počas reformnej éry spôsobili mnohé sociálne, ekonomické a kultúrne opatrenia vážne a perspektívne zmeny. Vznikom moderného, civilného Maďarska boli odstránené prekážky stojace v ceste modernému priemyslu a civilnej transformácii. Do druhej polovice 40. rokov 19. storočia Maďarsko výrazne dohnalo modernú Európu.

Bolo veľmi dôležité, aby sa šľachta v tom všetkom ujala úlohy iniciátorov – na čele s Istvánom Széchenyim. Ďalšou vynikajúcou postavou reformnej éry bol Lajos Kossuth, ktorý mal vážne spory so Széchenyim, ale ich cieľ bol rovnaký: modernizácia Maďarska a vytvorenie buržoáznej triedy prostredníctvom reforiem.

 

Jedlo z éry reformy

Zmeny počas reformácie sa dotkli aj gastronómie a stravovacích návykov. Veľa nám o tom napovedajú aj dobové zdroje (kuchárky, poznámky, jedálne lístky reštaurácií). Z týchto zdrojov sa môžeme dozvedieť, čo a ako v tom čase maďarský ľud jedol.

 

Čo jedli naši národní velikáni?

V dielach Móra Jókaia môžete nájsť mnoho gastronomických odkazov. Podľa niektorých za to môže aj jeho manželka Róza Laborfalvi, ktorá mala na spisovateľove stravovacie návyky veľký vplyv. Vďaka nemu si napríklad Jókai zamiloval zverinu a zverinu obalenú v listoch viniča, ktorá sa jedla so slaninou, klobásou, údeným mäsom a kôprovo-tvarohovým koláčom. (Toto jedlo znie chutne aj dnes, možno by stálo za to vyskúšať, ak máte radi tento druh jedla!)

Bývalý spolužiak Sándora Petőfiho poznamenal, že bol veľkým fanúšikom grilovanej cibule. Iné zdroje prezrádzajú, že básnik si veľmi obľúbil aj gulášovú polievku a tvarohové kĺzky – možno nie je náhoda, že tieto jedlá obstáli a sú u nás stále obľúbenými jedlami.

Mihály Vörösmarty si pochutnal na hovädzej pečienke a plnenej kapuste, Széchenyi zase na cibuli a fazuľovom šaláte. (Opäť niektoré jedlá, ktoré ešte dnes radi vidíme na stole.)

 

Chlieb a mäso

Chlieb, ktorý väčšina pekla doma, bol základnou potravinou reformnej éry. (Aj to sa dnes stáva veľmi populárnou vďaka profesionálnym nástrojom, ktoré to umožňujú.) V mestách už pracovali pekári, ale vo väčšine domácností služobníctvo a na dedinách ešte častejšie gazdiné piekli chleba samy. obyvatelia domu. Zatiaľ čo ale chlieb bol pre chudobnejších ľudí jednou z najdôležitejších potravín, tí lepšie situovaní ho jedli len ako doplnok k iným jedlám.

Množstvo konzumovaného mäsa bolo tiež rozdielom v stravovacích návykoch bohatších a chudobnejších vrstiev. Chudobní jedli mäso len výnimočne: pri porážke ošípaných a počas sviatkov hydina. Častejšie sa mäso na stôl dávalo v upravenejšom štýle.

V roľníckych domácnostiach sa jedlo mnoho druhov polievok: chlebová, pšeno-vá, hrachová, fazuľová, rascová, mliečna - a tiež mnoho druhov zeleniny na varenie. A práve v tejto dobe sa začala rozvíjať dynamika toho, koľko rôznych spôsobov môžeme pripraviť zemiaky, ktoré trvá dodnes.

 

Mestské stravovacie návyky v 19. storočí

Na hladných občanov v mestách čakali malé reštaurácie, malé kuchyne a predajcovia klobás.

Jedálny lístok v reštauráciách tvorili rôzne pokrmy. Zatúlaným sa ponúkalo cmar alebo sardelové maslo, šunky, paštéty, rôzne ryby, rybia polievka, ale aj hovädzia a bravčová pečienka s rôznymi teplými omáčkami a zeleninou.

Špecialitou kuchýň bolo čerstvo pečené mäso a predavači klobás predávali horúcu klobásu z hrnca naplneného horúcou vodou.

 

Jedlo bohaté triedy

K pohode urodzených pánov prispievalo aj to, že jedli rozmanité jedlá, častejšie ako ostatní. V tej dobe sa tiež rozšírila desiata, ktorá sa väčšinou skladala zo studených pečienka, ovocia, penovej kávy, koláčov a pečiva.

Na pánsky stôl sa každý deň podávalo najrôznejšie mäso a po obedoch a večerách vždy nasledoval dezert. Mali širokú škálu tort, tort, krémov, pien a zmrzlín a mnoho kníh receptov uchováva spomienku na sladkosti z tejto doby.

Ale bohatý prísun jedla so sebou nepriniesol kultúru stravovania. Väčšine pánov príbory podľa popisov len prekážali. Jedli nenásytne, ako len mohli, a káva, cigary a likéry po jedle sa často menili na opilecké radovánky.

 

Čo pili v čase reformy?

Čo sa týka požívania alkoholu, nemali sa ani mešťania a roľníci čoho báť. Články v novinách popisovali úžasné množstvo destilátov, ktoré ľudia konzumovali. V uliciach Pešti ste často mohli vidieť opitých hlučných teenagerov a tulákov.

Dnešným okom sa to môže zdať trochu zvláštne, ale na mnohých miestach pili vodu z riek, v Pešti bolo pitie vody z Dunaja zavedenou a obľúbenou formou uhasenia smädu. Kde nebola rieka, pili nazbieranú dažďovú vodu alebo kopali studne.

Možno sa však nemožno diviť, že pitná voda kvôli vyššie uvedenému často spôsobovala choroby. To slúžilo ako zámienka pre ľudí, aby namiesto toho pili pivo a víno.

Je zaujímavé, že pitie kávy nebolo iba zvykom zámožných. Od sedliackych rodín po šľachtica všetci pili kávu. Jediný rozdiel bol v počte za deň a v kvalite. Zatiaľ čo chudobní často varili kávu z kávovej usadeniny, inde sa káva pripravovala na kvalitných kávovaroch.

 

Reformné jedlo znamená niečo iné: nie je to rovnaké ako jedlo počas reformnej éry!

Niekedy to spôsobuje nedorozumenie, preto je dobré si ujasniť, že reformné jedlo nie je to isté, čo nazývame reformným jedlom!

Pokrmom reformnej éry je súhrn doteraz prezentovaných stravovacích návykov, ktoré charakterizovali prvú polovicu 19. storočia.

Reformné stravovanie (čiže reformná výživa) je naproti tomu názov diéty súvisiace s komplexnou a mnohostrannou zmenou postoja, ktorej cieľom je okrem iného navrátiť zdravie.

Reformná diéta nie je jednoduchá diéta na chudnutie. Základom je, aby jedlo bolo vyrobené z kvalitných surovín. Kde je to možné, vyhýba sa tukom a cukrom av mnohých prípadoch aj mäsu. Veľký dôraz je kladený na (bio)zeleninu a ovocie a tiež suroviny, ktoré vošli do známosti len nedávno: grahamová múka, sója, pohánka, quinoa, bulgur, kuskus.

V prípade reformovaného jedálnička sa od bežných metód líši aj príprava pokrmov. Zahŕňa procesy ako varenie v pare alebo napríklad vyprážanie na panvici wok.

Reformná diéta znamená aj striedmosť. Skôr než obžerstvo a veľké hody odporúča metódu „jesť často, ale vždy málo“.

 

Pokiaľ sa vám príspevok páčil, sledujte nás na Facebooku, nech vám neunikne ďalší zaujímavý obsah!

A ak máte chuť na nejaké to pečenie alebo varenie a radi by ste si dali dohromady nejakú lahôdku z doby reformácie, pozrite sa do nášho internetového obchodu, kde nájdete všetko kuchynské náradie, ktoré by ste mohli potrebovať!