Takto sa používa čokoládový Mikuláš!
2023. 12. 05.
Takto sa používa čokoládový Mikuláš!
V decembri sa väčšina detských regálov (a dokonca aj dospelých) plní čokoládami. Spočiatku si ešte pochutnávame na mikulášskych čokoládách, ale ako dni plynú, je ich stále veľa. Deti už ich nejedia, po vianočnom menu už pre nich nie je v brušku miesto – nakoniec na ne zabúdame.
Potom sa bohužiaľ pokazí - a skončí v koši. Presne tomu môžete zabrániť, ak ich použijete kreatívne!
#1 Horúca čokoláda
Kto by mohol povedať nie horúcej čokoláde v chladných zimných mesiacoch? Čokoládový Mikuláš stačí dať do hrnčeka, zaliať horúcim mliekom a všetko doliať trochou šľahačky.
#2 Čokoládové lupienky
Čokoládové lupienky sú „základnou ingredienciou“ nespočetných tort – prečo si ich neurobiť doma z čokoládových Mikulášov? Stačí dať mikulášsku čokoládu na pár hodín do mrazničky a potom ju nastrúhať na strúhadle! Na vianočné pečivo nepotrebujete nič lepšie ako toto!
#3 Čokoládová pena
Vezmite pár vajec a oddeľte bielok od žĺtka! Bielky ochutíme podľa chuti (škoricou, cukrom, perníkovým korením, kokosom atď.), potom vyšľaháme do peny! Čokoládového Mikuláša rozpustíme a vmiešame do peny! Všetko dajte na 3-4 hodiny do chladničky – a božská čokoládová pena je hotová!
#4 Čokoládová fontána
Dokonalým základom pre čokoládovú fontánu je čokoládový Mikuláš! Stačí rozpustiť a pustiť ho do fontány. A nezabudnite na nakrájanie banánu, kivi alebo jablka, aby ste mali čo namáčať do čokoládovej kaskády!
#5 Čokoládovo-jablková sladkosť
A keď už sme pri jablkách! Umyte a olúpte niekoľko jabĺk a nakrájajte ich na rovnako veľké plátky. Čokoládový Mikuláš rozpustíme, zmiešame s trochou kokosového oleja! Nalepte plátky jabĺk na špajli a potom ich obaľte v čokoláde! Čokoládu nechajte trochu stuhnúť (môžete ju dať aj na chvíľu do chladničky) a čokoládovo-jablkové tyčinkové dobroty sú hotové!
Ako rozpustiť čokoládového Mikuláša?
Pokiaľ čokoládu zalejete horúcim mliekom, pravdepodobne sa úplne nerozpustí. Preto je lepšie rozpustiť nad parou alebo v mikrovlnke.
A pokiaľ sa rozhodnete rozpustiť na ohni, nezabudnite pridať maslo (alebo kokosový olej), aby sa nepripálil! A určite začnite s miernym plameňom!
Takzvaný "studený pes"
Ingrediencie
- cca. 20-25 dkg mliečnej čokolády
- cca. 20-25 dkg horkej čokolády
- 20 dkg kokosového oleja
- 2 vajcia
- 20-25 dkg maslových sušienok
- 4 lyžice rumu
- 1-2 lyžice kakaového prášku
- práškový cukor
Príprava
1. Čokoládu nalámte na malé kúsky a rozpustite ich. Medzitým pridajte kokosový olej!
2. Kuchynským robotom rozmixujte vajcia spolu s kakaom, rumom a práškovým cukrom do krémova. Potom vmiešame rozpustenú čokoládu!
3. Podlhovastý, najlepšie štvorcový zapekaciu misku vyložte folpackom a na dno potrite trochou čokoládového krému, potom v rade zabaľte sušienky!
4. Môžete pridať ďalšiu vrstvu krému, potom ďalší rad sušienok! Dôležité je, aby posledná vrstva bol krém!
5. Celé to dajte cez noc do chladničky a na druhý deň je „studený pes“ hotový!
Čokoládová tyčinka alebo čokoládová saláma
Ingrediencie
- 10-15 dkg čokolády (najlepšie horké)
- 4-5 dkg masla
- 10-15 maslových sušienok
- kešu alebo mandle
- práškový cukor
Príprava
1. Pridaním masla rozpustíme čokoládu.
2. Sušienky nalámte na menšie či väčšie kúsky a vmiešajte kešu alebo mandle (možno oboje)!
3. Ingrediencie zmiešame v mise, pridáme práškový cukor.
4. Celé to dajte na hodinu do chladničky!
5. Po hodine hmotu trochu prepracujte rukou, vytvarujte z nej dlhú tyčinku! Celé to zabaľte do fólie, potom to môže ísť späť do chladničky!
6. Čokoládovo-biskvitová tyčinka je hotová na druhý deň ráno, alebo ako sa tomu na mnohých miestach hovorí: čokoládová saláma!
Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako využiť zvyšky čokoládových Mikulášov. Dúfame, že sme vám dali dobré nápady! Pokiaľ vám stále chýba nejaký nástroj z Vašej kuchyne, pozrite sa na náš internetový obchod – a sledujte nás na Facebooku pre ďalší podobný obsah!