gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Tajomstvo škandinávskej kuchyne

2024. 10. 11.

Tajomstvo škandinávskej kuchyne

Stojí za to spoznať

Keď hovoríme o škandinávskej kuchyni, prvé, čo nám napadne, je minimalizmus a jednoduchosť. Nie je tu miesto pre zbytočné dekorácie ani prekomplikované jedlá – škandinávska kuchyňa je plná jednoduchých, ale skvelých jedál. Čerstvé suroviny a autentické chute robia škandinávske jedlá skutočne výnimočnými.

Okrem toho je história prežitia receptov tiež veľmi vzrušujúca. Korene škandinávskej kuchyne možno hľadať v živote Vikingov, tradičné receptúry sa zdedili cez ľudové balady a prežili dodnes. Izolovanosť oblasti zohráva významnú úlohu pri rozvoji tradícií: uchovávanie, údenie, konzumácia rýb a lesných rastlín a používanie sezónnych surovín, to všetko slúžilo na prežitie.

 

Hygge – tajomstvo šťastia

Možno ste už počuli o pojme „hygge“, ktorý dokonale vystihuje teplo a pohodlie, ktoré Škandinávci prepašujú do svojho každodenného života. Čo to však znamená v kuchyni?

Hygge je o vytváraní intímnych chvíľ v kuchyni – o tom, aby varenie a jedenie neboli len nevyhnutnosťou, ale aj potešením. Večera pri sviečkach, vôňa čerstvo upečeného koláča: v každodennom živote škandinávskeho ľudu tieto veci znamenajú šťastie. Nemusíte myslieť na veľké veci, niekedy stačí jednoduché gesto alebo chutné jedlo na vytvorenie tej špeciálnej atmosféry.

 

Hviezdy škandinávskej kuchyne

Smörgåsbord

Pojem švédsky stôl asi presne poznáte. Čo vám ako prvé napadne, keď počujete to slovo? Obrovský výber, plné taniere, teplé a studené jedlá...

Tradičný švédsky stôl smörgåsbord je dodnes jedným z najobľúbenejších zvykov škandinávskej kuchyne, pretože pri jednom stole si každý nájde svojho obľúbenca. Jeho nepostrádateľným prvkom sú rôzne ryby (údený úhor, sleď, marinovaný losos), pečienky, chleby, syry, rajnice, zemiaky pripravované na rôzne spôsoby a iné prílohy. Pôvodne však dezerty neboli súčasťou švédskeho stola.

Pečivo

Ikonické koláče a chleby škandinávskej kuchyne, ako sú škoricové buchty (kanelbulle) a chrumkavý ražný chlieb (knäckebröd), sú skutočnými špecialitami. Harmónia jemného cesta škoricového slimáka a pikantnej škoricovej plnky evokuje teplo škandinávskych domovov v každom súste, zatiaľ čo jednoduchosť a všestrannosť knäckebröd z neho robí nevyhnutnú každodennú vec.

 

Stojí to za to vyskúšať!

So škandinávskou kuchyňou sa môžete stretnúť nielen v reštauráciách a kuchárskych knihách! Tento jednoduchý, no zároveň fascinujúci gastronomický zážitok si ľahko prenesiete aj k vám domov. Ako začať? Najprv vyskúšajte niekoľko jednoduchých, no o to lahodnejších receptov, ktoré vám predstavia škandinávske chute.

Tradičný nórsky plochý chlieb (lopse) je neuveriteľne populárny, pretože sa hodí ku všetkému. Jeho slaná verzia (potetlefse) zo zemiakov sa konzumuje rovnako ako chlieb. Existuje aj sladká verzia (tykklefse), ktorá je trochu hustejšia a odporúča sa k čaju alebo káve.

Kalops je vlastne hovädzí guláš švédskeho a fínskeho pôvodu. Skutočné výdatné, sýte jedlo. Zvyčajne sa podáva so zemiakmi a nakladanou cviklou.

A ak chcete jednoduchú sladkosť, vyskúšajte yulekake. Ide o sezónny koláč nórskeho pôvodu, ktorý býva označovaný aj ako vianočný chlieb. Je to vlastne kvasnicový koláč vyrobený z masla a cukru a ochutený kardamónom, obsahujúci kandizované ovocie, hrozienka a mandle.

Ak by ste si ich chceli pripraviť sami, švédsky kuchynský robot ANKARSRUM môže byť skutočným pomocníkom!

 

Chceli by ste sa dozvedieť o zaujímavých jedlách? Zdieľajte článok so svojimi priateľmi a sledujte nás na Facebooku pre podobne vzrušujúci obsah!


Súvisiace produkty