gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Sprievodca jarná grilovačka

2023. 03. 29.

Sprievodca jarná grilovačka

Pred grilovaním marinujte

Marinovanie je veľmi dôležitým predchodcom pečenia mäsa. Dodá mu nielen chuť, ale aj zmäkčie vlákna, takže výsledok bude oveľa chutnejší, a preto sme vám priniesli pár tipov.

  • Hydinu marinujte večer pred pečením, pretože mäso býva suché, marináda ho zmäkne a udrží vlhké.
  • Odporúčame použiť kyslý základ, pokiaľ chceme mäso dobre zmäkčiť. Napríklad citrónová šťava, víno, ovocie alebo balzamikový ocot. Úlohou kyslých prvkov v marináde je mäso zmäkčiť.
  • Po kyslej marináde prichádza na rad olej a korenie.
  • Môžete použiť aj jogurtovú marinádu, jednoducho preto, že jogurt je tiež kyslý, ale vzhľadom na obsah tuku nemusíte marinádu dopĺňať koreneným olejom.
  • Úlohou oleja je premiešať korenie a udržať mäso vlhké.
  • Existuje aj suchá marináda, v tomto prípade nepoužívame suroviny, ktoré rozpúšťajú vlákna mäsa.
  • Na marinovanie môžete použiť rôzne druhy korenia, napríklad bylinky. S nakladaním môžete spojiť množstvo vzrušujúcich chutí. Použite šťavu z limetky alebo citróna, chilli, tymian, oregano.
  • Farba mäsa bude lepšia, keď do marinády pridáte trochu hnedého cukru
  • Marinované mäsa skladujte v dobre uzavretej krabičke a v chladničke.
  • Môžete marinovať aj niekoľko dní, napríklad môžete takto zmäkčiť červené mäso, ale potom by ste mali mäso aspoň raz denne obrátiť a skontrolovať suroviny!
  • Pred grilovaním z mäsa odstráňte zelené korenie, pretože pri pripálení bude chutiť horko. Počas marinovania mäso rovnako nasaje ich arómu.
  • Ťažšie mäsa je vhodné potrieť horčicou, potom sa na ňu korenie prichytí, pretože kyslá horčica v tomto prípade funguje aj ako marináda. Mimochodom, k týmto mäsám sa hodí korenie, cesnak a možno aj trocha rozmarínu.

Máme mäso piecť pomaly alebo rýchlo?

Mäso môžete piecť pomaly alebo rýchlo, pretože nie je jedno, či hovoríme o grilovaní alebo barbeque grilovaní. Podstatou grilovania je, že mäso upečiete náhle. V tomto prípade použijete vysokú teplotu. Lahodná, chrumkavá kôrka, ktorá sa na mäsu vytvorí pri náhlom pečení, robí mäso chutné. Mäso v tomto prípade zostane vo vnútri mäkké, najmä ak je vopred orestované, čo je typický postup pre steak. Pokiaľ teda preferujete grilovanie, môžete si vybrať z týchto grilov. Na rozdiel od grilovania príprava barbecue je o pomalom pečení a údení. Mäso sa pečie na miernom ohni dlhé hodiny, niekedy aj dni. Ťažšie a väčšie mäso, rebrá a ďalšie červené mäso sa pečú v grilovacej peci. Mäso, ktoré potrebuje veľa času, aby bolo mäkké. BBQ je možno najlepšie známe pre svoju charakteristickú, lahodnú, lepkavú domácu omáčkou.

Čerstvá jarná zelenina na ozdobu

Grilovanie je najlepšie, keď jete k mäsu lahodnú, čerstvú a chrumkavú zeleninu. K pečenému mäsu môžeme pripraviť množstvo vzrušujúcich šalátov. Jednou z najjednoduchších a najobľúbenejších zálievok je pokvapkanie šalátu medom a balzamikovým octom. V tomto prípade je najlepšie, keď je v zeleninovej zmesi, ktorú dáte dohromady, aj ľadový šalát, červená cibuľa, cherry paradajky. Naozajstní labužníci môžu pridať avokádo a dokonca aj ovocie, pretože kyslosť ovocia sa veľmi dobre hodí do šalátov. Veľmi dobrým príkladom toho je sicílsky pomarančový šalát, ktorý sa pripravuje s červenou cibuľou, olivovým olejom a korením.
Jeho vzrušujúce a zvláštne chute, kyslosť pomaranča a kompenzačný olej robí tento šalát predurčený na to, aby poskytoval božskú kompozíciu chutí. Pomarančový šalát sa veľmi dobre hodí k červenému mäsu. Väčšinu šalátov ale rozžiari aj trocha tekvicového oleja alebo trocha zeleného koreneného jogurtu. V takýchto prípadoch sa mimochodom oplatí do šalátu použiť čerstvú jarnú zeleninu, veľmi dobre sa hodíte k reďkovkám, uhorkám a ďalšej zelenine, ktorá práve rastie. Pokiaľ si nekúpite skleníky, získate čerstvú zeleninu bohatú na živiny. Nech už sa ale rozhodnete akokoľvek, môžete si byť istí, že variáciou šalátov je nepreberne.
Pokiaľ krájate veľké množstvo zeleniny, môžu vám skvele pomôcť krájače zeleniny.

Fermentovaná zelenina

Čo sa ešte hodí k mäsu? Uhorka! Fermentovaná zelenina je nielen božská a pomáha tráviť mäso, ale je aj veľmi zdravá. Jednou z najjednoduchších foriem nakladania je kvasenie, ktorého podstatou je vložiť nakladanú zeleninu do slanej šťavy. Potom sa musí uzavrieť do krabice alebo fľaše, pretože utesnenie pred kyslíkom je dôležitým prvkom celej operácie. V tomto prípade sa baktérie na rastlinách množia. Ide každopádne o veľmi zdravé tráviace baktérie, takže nie je potrebné sa tohto procesu báť. Slaná voda je potrebná na to, aby sa zelenina zbavila škodlivých baktérií, ktoré sa objavujú vedľa dobrých baktérií. Takto však proces fermentácie nezačína.
Fermentovať sa dá vlastne aj ovocie a zelenina a oplatí sa takto fermentovať čo najviac odrôd. Kapusta, karfiol, červená repa a reďkovky sú veľmi obľúbené suroviny do kvasenej zeleniny. Práve tieto rastliny bohaté na vlákninu sú extrémne zdravé aj bez fermentácie a prospievajú črevnej flóre. Navyše môžu byť božskými prílohami pri grilovaní. Na kvasenie je dobré, keď použijete profesionálne kuchynské krájače, pretože kvalita bude jednotná, pokiaľ sa vám podarí zeleninu nakrájať rovnomerne. Preto pre tento postup a samozrejme aj pre akýkoľvek iný prípad, kedy potrebujete rýchlo nakrájať, nastrúhať alebo olúpať zeleninu, z celého srdca odporúčame túto ručnú škrabku, vykrajovač alebo aj tento vykrajovač na paradajky.


Súvisiace produkty