gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Príprava morských plodov doma

2023. 03. 22.

Príprava morských plodov doma

Prečo sú morské plody také zdravé?

Morské plody milujú nielen kuchári, ale aj dietológovia. Dôvodom je to, že hovoríme o extrémne zdravých potravinách, takže je veľkým šťastím, že ich chuť je taká lahodná, že si nájdu miesto v každej gurmánskej kuchyni.

Dôvodom je to, že hovoríme o mäse, ktoré je bohaté na chudé bielkoviny a obsahuje mnoho aminokyselín, ktoré majú nízky obsah kalórií. Obsahujú veľmi málo tuku. Stále sú však bohaté na vitamíny a minerály.

Vitamíny A, B, C, D a E sú prítomné vo väčšine morských plodov. Významný obsah vitamínu B12 majú rôzne druhy mäkkýšov a kôrovcov, ale obsahujú aj vitamíny B3, B6 a B9 zo skupiny vitamínov B.

Jód, rovnako ako horčík, mangán, železo a meď sú dôležité minerály, kvôli ktorým stoja za to a dokonca je dôležité jesť morské plody. Nehovoriac o ich vysokom obsahu zinku a selénu.

Iba 10 dkg mušlí dokáže pokryť náš denný odporúčaný príjem selénu, ale aj 80% príjmu železa. Fosfor v ňom pokrýva 40 % odporúčaného denného príjmu a fosfor je veľmi dôležitý nielen pre kosti a zuby, ale aj pre fungovanie mozgu.

Čím ich máme ochutiť?

Ak si nie ste istí, ako pripraviť mušle, kôrovce alebo morské ryby, prečítajte si tieto tipy!

Začnime tým najdôležitejším, citrónovou a citrusovou príchuťou. Čerstvá citrónová, limetková alebo pomarančová šťava sa totiž veľmi dobre hodí takmer ku všetkým druhom rýb, rovnako ako ku krevetám a mušliam. Lepšie vynikne ich aróma a trochu osvieži chuť jedla.

Cesnak môže byť tiež veľmi chutný s morskými plodmi. Oplatí sa zmiešať s maslom alebo olivovým olejom. Hrebenatky sú ale chutné aj s chilli. Chilli paprička alebo kajenské korenie sú korenie, ktoré jedlo nielen ostro, ale tiež dodá chutiam ďalší rozmer.

A čo paradajkové omáčky?

Samozrejme to môže byť pre tieto ingrediencie perfektná voľba. K morským plodom sa hodia omáčky na báze paradajok, ako je marinara omáčka. Pokiaľ si chcete dresing vyrobiť doma, odporúčame použiť profesionálny tyčový mixér. Chuť omáčky by mala zodpovedať chutiam mora, samozrejme ju môžete dochutiť aj zmesami korenia.

S koreniacimi zmesami pripravíte nielen omáčku, ale aj samotnú grilovanú alebo dusenú morskú rybu. Príchute mora môžete okoreniť útulnými a harmonickými talianskymi koreniacimi zmesami alebo aj odvážnejším indickým, mexickým či dokonca thajským korením. Pretože dokážu veľmi ozvláštniť chuť morských plodov. S pikantným korením si však musíte dávať pozor, pretože veľmi charakteristické chute môžu potlačiť zvláštnu chuť morských plodov, ktorú treba viac zdôrazniť.

Preto sa napríklad ku krabiemu mäsu môže hodiť napríklad kokosové mlieko alebo kokosová aróma. Chuť kokosu je sladká, takže skvele dopĺňa chuť morských plodov. Pri zelenom korení však vyzdvihneme aj zvláštnu chuť, ktorá robí tieto jedlá jedinečnými. Zmes masla a byliniek môže byť veľmi dobrým nápadom napríklad na grilovaného kraba. Petržlen alebo pažítka zmiešané s maslom vytvoria skutočnú chuťovú bombu.

Taký mlynček na korenie 4 v 1 môže byť praktický na použitie zmesí korenia a byliniek alebo len taký mlynček na chilli.

 

Ak máte radi morské plody alebo ich chcete vyskúšať, neváhajte sa na to pozrieť!