gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Nezvyčajné, ale chutné polevy na pizzu

2024. 10. 18.

Nezvyčajné, ale chutné polevy na pizzu

Alternatívne omáčky na pizzu

Väčšinu neapolských šéfkuchárov pizze by asi cesnakovo-kyslá smotana základ urazil. Základná pizza omáčka sa vyrába z (prísne) ručne očistených paradajok, (prísne) morskej soli a bazalky. Na ceste z tohto základu sa robí tzv. „paradajkový slimák“. To sa vykonáva polievkovou lyžicou (prísne) jedným pohybom.

Napriek tomu v iných častiach sveta, kam to Neapolania nevidia, stojí za to vyskúšať niečo iné ako základnú omáčku na pizzu.

Pizza omáčka z melónu

Cantaloupe a parmská šunka sú dobrí priatelia, sú tiež skvelým párom na pizzi. Keď je sezóna, rozmixujte dávku melónu nakrájaného na kocky! Rozprestrite na cesto, pridajte mozzarellu a dajte piecť do rúry. Po upečení naň navŕšte porciu parmskej šunky. Pokvapkajte olivovým olejom a letná verzia pizze s parmskou šunkou je hotová.

Citrónová omáčka na pizzu

Je to možno prekvapivé, ale keď nastrúhate citrónovú kôru do trošky rozpusteného masla a pár minút povaríte s trochou smotany, výsledkom bude skvelá pizza omáčka. Surové cestoviny potrite touto aromatickou omáčkou a po posypaní mozzarellou je možné zapiecť. Po upečení nastrúhame navrch ešte trochu čerstvej citrónovej kôry a posypeme chrumkavým parmezánom.

 

Prílohy na pizzu

Napriek tomu, že tradičné pizzérie dodržiavajú pravidlá výroby pizze pomerne striktne, v Taliansku už existujú miesta, kde sú otvorení novým veciam. V skutočnosti je takmer každý deň, že na jedálničku nájdeme úžasné stvorenie.

Rozmarínovo-zemiaková pizza

Pár zemiakov nakrájajte na kolieska a vložte ich na 10 minút do predhriatej rúry na 180 stupňov s trochou olivového oleja. Potom, čo nastrúhate cesnak v troche kyslej smotany a nasekáte trochu rozmarínu, rozotrite ho na surové a natiahnuté cesto na pizzu. Potom prídu na rad mozzarella a predsmažené plátky zemiakov. Po upečení kvapnúť olivový olej a posypať čerstvým rozmarínom a voilá! Rozmarínovo-zemiaková pizza je hotová!

Pizza z kapusty

Ak vám po večeri z kačacieho stehna zostala dusená kapusta, nevyhadzujte ho. Zmiešame cesto na pizzu, polovicu kapusty premiešame a rozotrieme na cesto. Syr, zvyšná dusená kapusta môže ísť na pizzu, a ak zostane polovica kačacieho stehienka, možno ho nakrájať a dať naň. Po upečení prevoňame trochou olivového oleja. Konečný výsledok bude boží!

Karamelizovaná hruškovo-kávová pizza

Na panvici skaramelizujte pár hrušiek s trochou olivového oleja a trochou cukru. Navrch položte cesto na pizzu potiahnuté kyslou smotanou a pridajte mozzarellu. Po upečení všetko posypeme praženými kávovými zrnami. Potom už nezostalo nič iné ako nenahraditeľný olivový slimák.

Príloha, ktorá roztrhala svet

Existuje ovocie, ktoré dnes už neprekvapuje, ale vyvoláva celosvetové debaty. Nielen neapolskí šéfkuchári pizze, ale celá planéta je od nej závislá. Predpoklad, ktorý môže spôsobiť rozpad manželstva. Niekto to zbožňuje, niekto to považuje za vyložene svätokrádež. A týmto ovocím nie je nikto iný ako ananás. Ku ktorému táboru patríte?

 

Dúfame, že sa nám podarilo vo vás vzbudiť chuť vyskúšať niečo nové. Vyskúšajte niektorú z vyššie uvedených pizzových špecialít! Uhniteme várku cesta, a zatiaľ čo kysne, navštívte našu facebookovú stránku!


Súvisiace produkty