gammo

kitchen & more

Zákaznický servis: +420-728-648-916
Otváracia doba: 08:00-16:00 (Po-Pia)

Blog

Kroky zavárania paradajok

2024. 02. 02.

Kroky zavárania paradajok

Zaváranie paradajok

Medzi kuchynskými a domácimi trendmi posledných rokov vyniká zaváranie paradajok. Stále viac ľudí vyrába paradajky doma. Na tom ale nie je nič prekvapujúce, ak uvážime, že domáce chute predbehnú všetko. Nehovoriac o tom, aké jednoduchšie je presne vedieť, ako boli paradajky v konzerve vyrobené, pretože prísady ste pridali sami. Presne tak viete, že neobsahuje žiadne prísady, ktorým by ste sa radšej vyhýbali.

Proces zavárania sa v mnohých rodinách odovzdáva z generácie na generáciu. Babičkin recept väčšinou vychádza z osvedčenej metodiky. Mladšie generácie naopak často rady prehodnocujú starý recept. Preto môže byť užitočné zistiť a pozrieť sa na ďalšie recepty aj v prípade, že ste inak s paradajkovým pretlakom od mamičky úplne spokojní.

 

Konzervované paradajky bez konzervantov

Pokiaľ sme už spomínali suroviny, ktoré pri domácej výrobe väčšinou nie sú potrebné, stojí za vyzdvihnutie: pri konzervovaní paradajok rozhodne nie je nutné použiť konzervanty. Ak to urobíte správne, každý pohár paradajok vydrží v špajze dlho a ani jedna porcia sa nepokazí.
Poďme sa teda pozrieť na kroky konzervovania paradajok spôsobom, ako to robí GAMMO!

 

Kroky zavárania paradajok

Ingrediencie

Nižšie uvedené množstvo platí pre zaváranie približne 5 litrov paradajkovej omáčky.

  • 7-8 kg paradajok
  • 3-4 lyžice soli

 

A čo ešte budete určite potrebovať:

  • pasírovač
  • 10 pollitrových alebo 5litrových zaváracích skleníc
  • hrnec
  • deky, plédy (na sušenie)

 

Príprava

1. krok

Paradajky dôkladne umyte, a to aj niekoľkokrát! Cieľom je zbaviť sa všetkých nečistôt a špiny! Olúpte ich, vyrežte poškodené časti a zelenú časť okolo stonky! Odložte si jeden a pol kila tých najkrajších kúskov!

2. krok

S úplne čistou (najlepšie novou) hubkou na riad použite octovú vodu na umývanie všetkých nástrojov, ktoré budete používať: hrnce, lyžice, nože a samozrejme tiež sitko a zaváracie poháre! Nakoniec si dôkladne umyte ruky!

3. krok

Nakrájajte paradajky na polovicu. Umiestnite ich v rade do hrnca a mačkacími pohybmi ich od seba roztlačte! Zahrievajte po prvom kile, potom postupujte s každým kilom: k ohrievaným paradajkám vždy pridajte ďalšie kilo.

4. krok

Udržujte hmotu pri vysokej teplote a neustále miešajte! Keď sa začne variť, znížte teplotu! Potom už nemusíte neustále miešať, ale občas premiešajte! Varte takto 30-40 minút!

5. krok

Môže nasledovať pasírovanie! Pomocou naberačky to celé prepasírujte! Potom ho dajte znova na oheň na ďalších 50-70 minút! (Tu môžete regulovať hustotu podľa toho, ako dlho ju varíte.)

6. krok

Medzitým vložte zaváracie sklenice umyté octovou vodou hore dnom do pekáča vymytého octom! Vložíme do rúry a zahrejeme na 120-130 ° C! Pokiaľ sa rúra zahreje na túto teplotu, počkajte 8-10 minút a potom ju vypnite! Poháre však nechajte vo vnútri!

7. krok

Akonáhle paradajková šťava dosiahne požadovanú hustotu, pridajte soľ a odložené celé paradajky!

8. krok

Teraz môžete zaváracie poháre vybrať z rúry. Vložte celé paradajky do pohárov.

9. krok

Paradajkový pretlak, ktorý sa doteraz varil na ohni, nalejte na paradajky v pohároch!

10. krok

Teraz prichádza časť, kde bude potrebná všetka vaša sila! Vršky fliaš musia byť uzavreté čo najtesnejšie a najdôkladnejšie! Tento krok je zásadný, pretože ak sa veko zle zatvára, paradajky sa pokazia!

11. krok

Môže nasledovať vysušenie! Môžu prísť prikrývky a deky: umiestnite fľaše medzi ne, dobre ich zabaľte! Treba ich takto nechať aspoň 24 hodín, takže sa poriadne zapracujte a uložte ich niekam do bezpečia!

To je všetko, máte hotovo, po 24 hodinách môžete pripravené zaváraniny skladať do špajze!

Dobrú chuť!

Ako vidíte, zaváranie paradajok nie je nijako zvlášť zložité, ale musíte dávať pozor na každý krok, pretože úspech spočíva v detailoch! Pokiaľ odvediete dobrú prácu, budete mať v špajze vyskladané božské paradajkové omáčky, ktoré dlho vydržia!

Kedykoľvek si môžete vziať ktorúkoľvek z nich, ak chcete niečo talianskeho alebo paradajkového!

Máte náladu na nejaké kuchynské kúzlo? Ste na najlepšom mieste! Pozrite sa do nášho internetového obchodu, kde nájdete to najkvalitnejšie kuchynské náčinie!

Podobné články na túto tému:

3 rýchlé a jednoduché recepty

2024. 02. 07.

Pokračovať v čítaní


Potraviny bohaté na vitamíny

2024. 01. 22.

Pokračovať v čítaní


V honbe za talianskymi príchuťami

2023. 08. 17.

Pokračovať v čítaní


Paradajková omáčka a ďalšie pochutiny, na ktoré potrebujete pasírovač

2023. 08. 07.

Pokračovať v čítaní


Pasírovač: na čo je dobré a ako sa používa?

2022. 03. 24.

Pokračovať v čítaní



Súvisiace produkty