Ešte nie je neskoro: priveďte späť letnú atmosféru varenou kukuricou!
2023. 09. 11.
Varená kukurica
Kukuričná sezóna trvá od júna do konca septembra! A pre milovníkov leta to znamená, že aj v septembri môžete s trochou varenej kukurice vykúzliť letnú atmosféru kdekoľvek!
Koniec koncov, bez varenej kukurice nie je žiadna poletná ani poplážová sezóna! Mnoho ľudí si hneď vybaví varenú kukuricu z Balatonu a kto by nevedel, že to môže byť jeden z poznávacích znakov Maďarov na talianskom alebo chorvátskom pobreží, keď sa z plážového vrecka vylúpne trochu varenej kukurice, ktorá sa nedávno uvarila v byte.
Ale čo robí túto malú desiatu lahodnú?
Nákup kukurice na varenie
Základom je kúpiť sladkú kukuricu! Kŕmne kukuričné klasy môžete tiež variť, ale pretože obsahujú výrazne viac škrobu a menej cukru ako kukurica cukrová, horšie zmäknú a nie sú tak chutné. Väčšinou sa dajú rozoznať podľa toho, že zatiaľ čo kŕmenie je tmavé, maškrty majú oveľa svetlejšiu farbu.
Aké kukuričné klasy kúpiť, stojí za to sa rozhodnúť po trochu dôkladnejšom preskúmaní! Skúste si vybrať zdravé fajky s príjemnou vôňou. Čím viac, čím zelenšie listy (kôra, kôra) ju chránia, tým lepšie, pretože to dokazuje, že nie je vysušená. Uschnuté klasy, suché fúzy a žltohnedé listy neveští nič dobré!
A s varením nečakajte dlhšie ako 2 dni! Príjemná sladká chuť zmizne za 3-4 dni.
Varená kukurica: Nielen zbytočné kalórie!
Než sa dostaneme k tričku s varením kukurice, krátko spomeňme, že kukurica nielen nebesky chutí, ale je aj zdravou pochúťkou!
Kukurica obsahuje vitamíny C, E a D v prírodnej forme. Okrem toho má vysoký obsah horčíka, mangánu a fosforu a vďaka obsiahnutej kyseline listovej tiež naplní telo energiou.
Neuškodí vedieť, že je tiež bezlepkový, takže ho môžu bezpečne konzumovať aj ľudia s citlivosťou na lepok a vďaka nenasýteným mastným kyselinám tiež znižuje cholesterol.
Príprava kukurice na varenie
Varenie kukurice začína čistením. Vyhoďte vrchnú vrstvu listov, ale ostatné listy dajte bokom! Odstráňte tiež fúzy a ostrým nožom odrežte špičku kukuričného klasu!
Pokiaľ sa vám kukuričné klasy zdajú dlhé, môžete ich nakrájať na 2-3 kusy, ale snažte sa nepoškodiť zrná kukurice (pokiaľ je to možné, použite ostrý nôž)! Nakoniec umyte kukuričné klasy a listy.
Recept na varenú kukuricu: doba varenia
Na varenie môžete použiť aj hrnce alebo panvice! Umiestnite do nej kukuričné klasy a umyté listy (urobia kukuricu chutnejšie) a zalejte dostatočným množstvom vody, aby bola pokrytá! Niektorí ľudia veria, že by ste mali listy vyložiť na dno, zatiaľ čo iní hovoria, že by ste nimi mali kukuricu zakryť zhora. Môžete dokonca vyskúšať oboje naraz!
Názory sa rôznia aj na to, či sa má do vody ešte niečo pridávať. Niekto odporúča soľ, iný cukor, niekto dokonca maslo!
Voda sa musí variť na strednom plameni a po uvarení plameň stiahnite! Potom hrniec prikryjeme pokrievkou av bublajúcej vode varíme kukuricu, kým zrnká nezmäknú. Ako dlho trvá, kým kukurica zmäkne, sa líšia, záleží hlavne na tom, aká je krehká. Obvykle stačí 8-10 minút, ale stane sa, že musíte variť až pol hodiny. Či je dokonale prevarená, môžete skontrolovať ochutnaním väčších zŕn.
Dá sa ihneď konzumovať čerstvé (to pravé sa posype soľou), alebo sa dá pár dní uchovať v chladničke zabalenej vo fólii alebo alobale. A dokonca sa dá použiť na šalát, polievku alebo iné jedlá.
Nevracia varená kukurica letnú náladu? Zaobstarajte si tiež stolný výrobník cukrovej vaty a celý september bude letný!